Umjesto izvinjenja, povratak iz pakla

Dotrajali autobus koji se kvari, večni lajtmotiv srpskog turizma, pokvario je letovanje šezdesetak mladih Novosađana koji su se pre neki dan vratili s Krfa.

Srbija 14.08.2016 | 15:39
Umjesto izvinjenja, povratak iz pakla
Moderna radnja filma „Ko to tamo peva“ smeštena je u čak tri autobusa koje su promenili putnici iz Novog Sada koji su se preko turističke agencije „Balkan fan“ otisnuli na Krf u okviru aranžmana „Kavos 2016 - leto za mlade“.

Autobus kojim su krenuli bio je nešto mlađi od onog iz filma, kaže jedan od putnika Siniša Kremenović.

"Nepoverljivo smo ušli i smestili se, da bi već pre Beograda počelo nešto da smrdi. Autobus je stao, a po mirisu smo zaključili da se zapalila lamela. Vozači su majstorisali i nastavili smo dalje", priča Siniša.

Ubrzo nakon toga, vozači su ponovo zasukali rukave."Ovoga puta iscurelo je gorivo. Pauza je trajala ceo sat. Trojica vozača, masni do lakata, opet su nešto popravljali", kaže ovaj mladić.

Do Krfa su nekako stigli nakon 24 sata putovanja. Mladi su imali desetak dana na moru da zaborave na sve incidente. Međutim, tih dana vozač je u lokalnoj vožnji u jednoj krivini otkinuo zadnja vrata autobusa, umesto kojih je potom šrafovima pričvrstio najobičniji komad lima.

"Obećali su nam da će do polaska za Srbiju stići nova vrata, ali ništa od toga. Zahtevao sam drugi autobus jer se nismo osećali bezbedno u vozilu iz kojeg ne bismo mogli da izađemo u slučaju da se zapali, ali sve uzalud", kaže ovaj mladić.

Tako su krenuli... Do novog kvara nije prošlo dugo vremena. Prvo jedan, pa još jedan...

"Iza nas je sve vreme išao autobus iste agencije s putnicima iz Beograda, jer se naš stalno kvario. Nakon poslednjeg kvara, konačno su nam rekli da ne možemo da nastavimo put njime i zamolili nas da se pridružimo putnicima u busu iza našeg, koji je već bio pun", kaže Siniša.

On ističe da niko od putnika ne bi na to pristao da im nije rečeno da će ta vožnja trajati tek nekoliko minuta, do najbliže benzinske stanice, gde će sačekati drugi autobus.

"A u autobusu haos. Verovatno nas je bilo 120, sve sa prtljagom. Klima ne radi, ne možeš da mrdneš ni levo ni desno. I meni je pozlilo, dok su neke devojke padale u nesvest", priča Siniša.Ipak, vožnja se produžila... Kada su putnici počeli da se bune, jedan od vodiča je rekao da im je javljeno da se sada vrate nazad, na mesto gde se prethodni autobus pokvario jer stiže drugi s Kavosa... I tako krenuše nazad, opet prema Krfu. Nada nije dugo potrajala...

"Vratili smo se do tog mesta gde je trebalo da nas čeka autobus u nadi da ćemo konačno malo odahnuti, ali tamo nam rekoše da nema ništa od autobusa. Zapalio se u putu. Krenuli smo ponovo ka makedonskoj granici, jedni drugima na glavi", priča Siniša.

Tako se u autobusu upola manjeg kapaciteta oko šest sati vozilo 120 putnika punih 300 kilometara, dok nisu konačno stigli do granice oko 19.30, gde su Novosađani napustili vozilo.

"Na predlog vodiča, prešli smo makedonsku granicu pešice, vukući kofere. Bili smo gladni, žedni, umorni i bez para, koje smo već potrošili. Tu smo do tri sata posle ponoći čekali autobus koji je iz Srbije došao po nas", priča namučeni Siniša.

Namučena omladina vratila se s odmora kući posle 30 sati puta umesto posle 18, koliko im je rečeno da će vožnja trajati.

"Po povratku kućama, svi smo spavali tri dana", kaže Siniša.

Poput putnika iz autobusa „Krstić i sin“, akteri ove savremene drame na kraju su se ujedinili: tužiće agenciju i zahtevati povrat novca...

Agencija: Bezbedno i brzo!

Kako kažu u agenciji „Fun Group Travel Company“ d.o.o., poznatijoj kao „Balkan fan“, oni autobuse za prevoz putnika iznajmljuju od prevoznika. Ovoga puta bio je to „M&D TOURS“ d.o.o. iz Leskovca.

"Autobus koji je imao kvar brzom intervencijom naše agencije i prevoznika je zamenjen drugim vozilom, koje je putnike bezbedno vratilo kući", kažu u agenciji.

Može deo novca

"Po opštim uslovima putovanja, naša agencija nije u obavezi da izvrši povraćaj novca jer smo uslugu ispunili u celosti. U skladu s poslovnom politikom agencije da nam je zadovoljstvo putnika na prvom mestu, ponudićemo svim putnicima refundaciju dela novca od aranžmana ili vrednosni vaučer koji će moći da iskoriste za neko naše naredno putovanje", kažu u „Balkan fanu“.

(Blic.rs)
(Foto: Blic.rs/Privatna arhiva)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

građanin

14.08.2016 15:41

E ovih jada, kroz šta su putnici prošli. Turističke organizacije su dno, dna.

ODGOVORITE
Name

LOLA

14.08.2016 18:03

TI SI GRADJANINU OBICNO G...O TI NEMAS NI POLOZENU VOZACKU PRAVO SI DNO DINA

ODGOVORITE
Name

MikI

14.08.2016 19:07

Turisticke agencije ne volim ocima vidjeti, a ovi kod nas su posebna prica. Daće im vaucer za sledece putovanje, pa ko bi normalan ponovo sjeo sa njima taj nema u glavi ni trunku mozga, dileje obicne

ODGOVORITE
Name

Xx

14.08.2016 21:38

To je avantura.ostaje u secanju.

ODGOVORITE