OI: Iznenađenje - rukometaši Švedske pakuju kofere!

Srebrni rukometaši sa OI U Londonu 2012. takmičenje u Riju završili već u grupnoj fazi. Danska u posljednjoj sekundi stigla do pobjede nad Katarom.

Ostali sportovi 14.08.2016 | 13:15
OI: Iznenađenje - rukometaši Švedske pakuju kofere!
Rukometna reprezentacija Švedske 12. avgusta 2012. godine igrala je finale na Olimpijskim igrama u kojem je tijesno, samo golom razlike poražena od Francuske 22:21.

Četiri godine i dva dana kasnije Šveđani pakuju kofere pošto su takmičenje završili već u grupnoj fazi olimpijskog turnira u Rio de Žaneiru.

U meču biti ili ne biti za obje reprezentacije Švedska je poražena od Poljske rezultatom 25:24 i izgubila sve šanse da se nađe u četvrtfinalu.

Poslije četiri poraza u četiri utakmice srebrni rukometaši sa olimpijskih igara u Londonu zauzimaju posljednje mjesto u Grupi B i tu će i ostati bez obzira na rezultate utakmica posljednjeg kola.

Četvorostruki evropski prvak je bez bodova, iza Egipta, selekcije koja je upravo pobjedom nad Švedskom u drugom kolu 26:25 najavila mogući debakl ekipe Stefan Olsona u Riju.

Ipak, poraz od Poljaka će vjerovatno najviše da boli Šveđane, jer je značio i eliminaciju u grupnoj fazi takmičenja.

Da je Švedska pobijedila ne bi bilo nezasluženo, jer su se tokom cijelog meča ekipe smjenjivale u vođstvu, a Švedska je na poluvremenu imala prednost 13:12.

Poslije još deset minuta igre u nastavku imali su Šveđani i tri gola prednosti, na semaforu je stajalo 18:15 i bila je to najveća prednost jednog tima na utakmici.

Selekcija Poljske, koju sa klupe vodi legendarni Talant Dušebajev, uspjela je ipak da osam minuta prije kraja izjednači na 21:21, a onda i da napravi pravi preokret u finišu utakmice.

Serijom 3:0 Poljska je stigla do prednosti 25:22, a u posljednje dvije minute Švedska je samo ublažila ovaj poraz.

Poljake su do vrijedne pobjede vodili Karel Bilecki sa osam i Krištof Lijevski sa šest golova, dok je najefikasniji u redovima Šveđana bio Filip Stenmaln sa osam postignutih golova.

U Grupi B sigurni učesnici četvrtfinala su Njemačka i Slovenija sa po šest bodova, nakon remija 27:27 sa Egiptom ima pet bodova, a Poljska je četvrta sa osvojena čeiri boda.

Egipćani u četvrtfinale mogu samo ako naprave podvig u posljednjem kolu i savladaju Njemačku, uz uslov da Poljska izgubi od Slovenije.

Katar je u infarkt završnici poražen od Danske rezultatom 26:25.

Meč je odlučen bukvalno u posljednjoj sekundi kada je Mikel Hansen pogodio za pobjedu Danske i to nakon katastrofalne greške Kemala Malaša.

Srednji bek Katara dvije sekunde prije kraja utakmice u kontaktu sa igračem Danske izgubio je loptu, uslijedila je munjevita kontra Danaca i pogodak Hansena za pobjedu.

Žarko Marković bio je najefikasniji kod Katara sa sedam golova, a isto toliko pogodio je i Svan Lase u pobjedničkoj ekipi.

U posljednjem meču Grupe A Argentina je savladala Tunis rezultatom 23:21 i zadržala šanse za plasman u četvrtfinale. Za to će joj biti potrebna pobjeda nad Katarom u posljednjem kolu, dok će Francuska i Danska u međusobnom okršaju voditi borbu za prvo mjesto u grupi.

Hrvatska takođe može da bude prva, a na ruku joj ide činjenica da u posljednjem kolu igraju protiv već otpisanog Tunisa.

REZULTATI

Grupa A

Hrvatska- Francuska 29:28 (12:14)

Danska- Katar 26:25 (14:14)

Argentina – Tunis 23:21 (14:10)

GRUPA A: Francuska 6, Danska 6, Hrvatska 6, Katar 3, Argentina 2, Tunis 1.

Grupa B

Slovenija – Nemačka 25:28 (12:11)

Egipat – Brazil 27:27 (15:13)

Švedska – Poljska 24:25 (13:12)

GRUPA B: Njemačka 6, Slovenija 6, Brazil 5, Poljska 4, Egipat 3, Švedska 0.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar