OI: Finale u muškom skoku u dalj za pamćenje!

Nikad ne reci nikad, odnosno nije gotovo, dok nije gotovo. Ove dve fraze savršeno opisuju ono što se dogodilo u finalu u skoku u dalj za muškarce.

Ostali sportovi 14.08.2016 | 12:45
OI: Finale u muškom skoku u dalj za pamćenje!
Muško finale u skoku u dalj, održano ove noći u Riju, jedno je od najdramatičnijih u istoriji Olimpijskih igara!

Finalisti nisu "dirali" svetski rekord Majkla Pauela iz 1991. godine (8,95), ali se način na koji su podeljene medalje, zaista retko viđa.

Ukratko:

Južnoafrikanac Luvo Manjonga ostao je bez zlatne medalje u poslednjoj seriji, za centimetar, zahvaljujući skoku Amerikanca Džefa Hendersona od 8,38 u šestoj seriji, posle čega je – u jednom trenutku vodeći – Džario Loson iz SAD imao priliku da se vrati na prvo mesto u poslednjem skoku u finalu i uspeo je!

Ali, prilikom doskoka nespretno je dokačio rukom površinu peska pa mu se računao samo rezultat 7,78.

Loson ne samo da je ostao bez zlata, zbog sopstvene greške, već je sa prve pao na četvrtu poziciju, jer je takođe u šestoj seriji Britanac Greg Raterford, zlatni iz Londona 2012, skočio na 8,29 što je bilo dovoljno za bronzu.

U suštini, zlato je osvojio takmičar koji do šeste serije nije bio ni na postolju, a vodeći do četvrte serije na kraju je ostao bez medalje – iako je u poslednjem skoku imao dužinu za zlato.

Loson je u trećoj seriji leteo do 8,25, što je bilo prvo vreme do četvrte serije, kada ga je Manjonga sa 8,28 spustio na drugo mesto. Kada je Manjonga u petoj seriji skočio na 8,37, delovalo je da je zlato njegovo, međutim šesta serija donela je još dve rokade.

Prvo je zvanični šampion Raterford sleteo na 8,29 i spustio Losona na treće mesto, ostavivši Manjongu na čelo, da bi sve promenio Henderson letom do 8,38 i to nakon što mu je najbolji rezultat u pet serija bio 8,22?!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar