Rusija neće u vojni savez sa Ankarom

Normalizacija odnosa Rusije sa Turskom može da bude obostrano korisna, pre svega u biznisu, ali u Kremlju i ne pomišljaju na stvaranje novog vojnog saveza sa Turcima. Maksimum je pronalaženje formule za saradnju u borbi protiv islamista u Siriji.

Svijet 12.08.2016 | 08:28
Rusija neće u vojni savez sa Ankarom
Za Rusiju je važno da Turska ne bude domaćin teroristima koji bi rovarili u Rusiji. U Turskoj živi mnogo Tatara koji su se davno preselili sa Krima i sada bi mogli da pomažu onom delu ratobornih zemljaka koji su bili protiv pripajanja Krima matici. Osim njih, do sada su gostoprimstvo uživali i prebegli teroristi sa Kavkaza.

To što je u Sankt Peterburgu Turska delegacija govorila da je spremna da sarađuje u vojnoj industriji, nije signal za stvaranje novog vojnog saveza. Rusi nisu u vojnom savezu ni sa Kinom i Indijom koji su najveći kupci njihovog oružja.

U Kremlju bi bili zadovoljni da im Turska ne pravi problem za prolazak kroz Bosfor, da se ne sukobljavaju u Siriji i da Ankara ne podržava separatiste na jugu Rusije.

TURSKA: NE IZLAZIMO IZ ALIJANSE

Turski ambasador u Moskvi Umit Jardim izjavio je da Turska ne namerava da izađe iz NATO niti da prekine dijalog s EU, dok radi na unapređenju odnosa s Rusijom.

Turski ambasador u Rusiji rekao je da razvijanje rusko-turskih odnosa ne predstavlja pretnju po Zapad. On je dodao da Ankara nastoji da razvije saradnju sa svim stranama, ali da nikom neće dopustiti da joj diktira spoljnu politiku.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

tankosava

12.08.2016 07:35

Boga mi tanka vam prica.Cuj vi bih bili zadovoljni da vam Turci ne prave probleme.Sreca pa ovo nije ovako kako je napisano.Turcima ne smije biti ni u snu da i pomisle vise da vam i dlaka sa glave fali,jer moraju da znaju da sljedi po tamburi.

ODGOVORITE
Name

Damir

12.08.2016 07:53

Hahaha

Name

Cica

12.08.2016 09:27

Turska posla.

Name

asmir_dzafic

12.08.2016 19:40

Turska nam je ogledalo toje drzava

ODGOVORITE