Tablete za potenciju većina kupuje krišom

Najpopularniji lek za potenciju može da se kupi u apoteci bez recepta za oko 800 dinara. Ipak, mnogi ga, da se ne bi sramotili, kupuju od švercera, i to po duplo većoj ceni!

Srbija 11.08.2016 | 22:44
Tablete za potenciju većina kupuje krišom
U Srbiji cveta crno tržište takozvanih lekova za seks. Kako navode stručnjaci, glavni razlog švercovanja "vijagre" jeste taj što se muškarci u našoj zemlji masovno stide da u apoteci kupe "vijagru" ili neki drugi preparat ove vrste.

"Vijagra" se u apotekama, bez recepta, prodaje po ceni od 800 do 900 dinara, a na crnom tržištu košta od 1.200 do čak 1.600 dinara. I pored toga, mnogo više ovog leka proda se nelegalnim putem!

Opasni po život

Urolog i seksolog Aleksandar Milošević upozorava da lekovi koji se prodaju na crnom tržištu nisu ni legalni ni ispitani i da čak mogu dovesti i do smrti pacijenata!

Neophodno je da se lekovi za potenciju kupuju u apotekama, i to samo po preporuci lekara. Čak i da kupite ispravan lek na crnom tržištu, pre upotrebe morate proveriti da li imate problema sa srcem i da li uopšte smete da ga pijete. Seksualna sposobnost ništa ne vredi ukoliko nemate fizičku sposobnost.

Ljudi moraju da znaju da je u Evropi i Srbiji bilo mnogo slučajeva smrti tokom seksualnog odnosa upravo zbog nepravilnog korišćenja lekova za potenciju... - objašnjava Milošević. Prema njegovim rečima, istina je da je razvoju nelegalne prodaje doprinelo to što je muškarcima neprijatno da takve lekove kupe u apoteci.

"Mladiće je sramota da kupe prezervativ, a kamoli starijeg čoveka da uđe u apoteku i traži "vijagru". Svi muškarci su sujetni i dosta osetljivi kad se pomene njihova seksualnost", navodi Milošević.

Da je crno tržište lekova za potenciju izuzetno opasno, potvrdili su nam i u Agenciji za lekove i medicinska sredstva. Oni tvrde da švercovani preparati nisu testirani, ali i da se iz inostranstva često donose falsifikovani preparati.

"Agencija za lekove i medicinska sredstva ne odgovara za kvalitet, efikasnost i bezbednost proizvoda koji se nalaze na crnom tržištu i prodaju se kao lekovi. Oni nisu prošli proceduru registracije, odnosno izdavanja dozvole za lek. Trudimo se da zajedničkim akcijama sa inspekcijom Ministarstva zdravlja, Ministarstvom unutrašnjih poslova, carinom i tužilaštvom suzbijemo ovu pojavu" rekli su nam u Agenciji za lekove i medicinska sredstva.


Aleksandar Milošević

Nema šta nema
Raznorazni preparati za potenciju i bolji seksualni život uglavom se prodaju putem oglasa. Njihova prednost je što se mogu nabaviti u bilo koje doba dana i noći, i to u potpunoj diskreciji, objašnjava za Informer jedan od švercera "vijagre" i drugih sličnih lekova.

"Imam sve, od šumećih tableta i gelova za potenciju koji koštaju 1.000 dinara, do onih skupljih koji povećavaju volumen i produžavaju odnos i koštaju 1.200 dinara. Lekovi su iz inostranstva i garantujem erekciju četiri do šest sati i odlaganje ejakulacije na sat do dva..." spremno deklamuje naš sagovornik i dodaje da nije nikakav problem da lek dostavi na kućnu adresu kad god zatreba.

"Dolazim u bilo koje doba dana i noći, gde god želite. Dostava se dodatno plaća 500 dinara ili više ako ste u nekom udaljenijem naselju. Moji klijenti me uglavnom i zovu noću jer tada 'privedu' neku devojku. Onda im ja krišom donesem da ona to ne primeti. Kod mene je diskrecija zagarantovana, takav mi je posao" kaže prodavac.

Nude lažnu "kamagru" za žene

Na ilegalnom tržištu poslednjih meseci pojavila se i šumeća tableta "kamagra", koja se lažno deklariše kao afrodizijak namenjen ženama. Pakovanje od pet kesica košta oko 1.000 dinara, a prodavci objašnjavaju da se ubacuje u piće i da devojka posle toga "poludi od želje".

Međutim, takav lek nigde u svetu nije registrovan niti postoji. Postoji preparat "kamagra", koji se proizvodi u Indiji, ali je isključivo namenjen muškarcima.

Iz Agencije za lekove apeluju da se lažna "kamagra za žene" ni slučajno ne koristi!

Izvor: Informer

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kobac

12.08.2016 07:21

I ovako ne mogu da ga smirim ni 8 sati ne mogu odraditi koliko me uznimerava još da to uzmem gdje bi mi bio kraj.

ODGOVORITE
Name

ne verujem

12.08.2016 08:28

Pa kad je tako nadji nekog da ti ga spusti.Evo Mujo ko zapeta puska.

Name

Jozo

28.08.2016 18:32

Jeste li čuli za kapsule Potenga? Čuo sam da zaista djeluju