Banane im rastu pod prozorom u Gradišci

Kraljica među biljkama u dvorištu Mare Drinić iz Gradiške, koje krasi drveće i mnoštvo cvijeća, raskošna banana ove godine je prvi put počela da daje i plodove.

Republika Srpska 11.08.2016 | 15:33
Banane im rastu pod prozorom u Gradišci
U samo nekoliko toplih mjeseci tokom godine lišće ove tropske biljke nabuja do te mjere da sakriva jedan dio kuće, a Drinićeva kaže da je, otkako je mladicu dobila od sugrađana i zasadila ju, prošlo gotovo deset godina.

"Prije otprilike mjesec prvi put sam primijetila dvije izbočine među lišćem. Izgledale su kao neke glavice, ali kada sam prišla bliže, shvatila sam da su u pitanju cvjetovi banane, koji sada već opadaju. Ispod jednog od njih ugledala sam dva reda malih banana, istih onakvih kakve sam jednom vidjela u Egiptu na ostrvu banana", priča Drinićeva i dodaje da se veoma iznenadila i obradovala daru prirode, koji, kako kaže, krije među listovima, da ga radoznala djeca ne bi pokidala.

Gradiške banane za sada su dostigle dužinu od nekoliko centimetara, a ponosna vlasnica željno iščekuje šta će se sa njima dalje dešavati. Ističe da ne vjeruje da će plodovi sazreti, ali ako bi se to nekim čudom desilo, kaže da bi obavezno probala banane iz svog dvorišta.

"Ljudi su me stalno pitali da li banana rađa, ali kada bi me neko sada upitao, pozvala bih ga da dođe i vidi. Čini mi se da postoji određen broj godina koji treba da prođe da biljka počne da rađa" kaže Drinićeva.

Brojni prolaznici i poznanici poželjeli su da se i u njihovom dvorištu zazelene predivni veliki listovi, međutim, to im još nije pošlo za rukom.

"Više puta sam pokušavala da otkinem nekome mladicu, ali nikako mi nije uspijevalo, vjerovatno zato što je biljka okružena kamenom i betonom, pa ne mogu da dođem do žile" smatra Gradiščanka, čija banana važi za jednu od najvećih i najraskošnijih u ovoj opštini.

Drinićeva je objasnila da za njegu banane ne koristi nikakva đubriva i prihranu, kiša je zalijeva, a ona svake jeseni stablo odsiječe do zemlje, zatim korijen dobro ušuška u najlone i čeka da grane prvo sunce da bi otkrila biljku i da bi ona iznova počela da buja.

"Gotovo svaki put izdanci niču sa novog mjesta" kaže Drinićeva.

Mandarine i narandže

Da južno voće voli Lijevče polje pokazuje i primjer supružnika Milke i Mileta Popovića iz sela Karajzovci iz Gradiške, koji u više od deset plastenika uzgajaju raznovrsne sočne plodove.

Popovići, koji su povrtarstvo zamijenili uzgojem južnog voća, sada se mogu pohvaliti limunom, mandarinama, klementinama, grejpfrutom i narandžama iz vlastitog dvorišta.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cups

13.08.2016 17:03

Jos nam fale majmuni i sve imamo.

ODGOVORITE