Банане им расту под прозором у Градишци

Краљица међу биљкама у дворишту Маре Дринић из Градишке, које краси дрвеће и мноштво цвијећа, раскошна банана ове године је први пут почела да даје и плодове.

Република Српска 11.08.2016 | 15:33
Банане им расту под прозором у Градишци
У само неколико топлих мјесеци током године лишће ове тропске биљке набуја до те мјере да сакрива један дио куће, а Дринићева каже да је, откако је младицу добила од суграђана и засадила ју, прошло готово десет година.

"Прије отприлике мјесец први пут сам примијетила двије избочине међу лишћем. Изгледале су као неке главице, али када сам пришла ближе, схватила сам да су у питању цвјетови банане, који сада већ опадају. Испод једног од њих угледала сам два реда малих банана, истих онаквих какве сам једном видјела у Египту на острву банана", прича Дринићева и додаје да се веома изненадила и обрадовала дару природе, који, како каже, крије међу листовима, да га радознала дјеца не би покидала.

Градишке банане за сада су достигле дужину од неколико центиметара, а поносна власница жељно ишчекује шта ће се са њима даље дешавати. Истиче да не вјерује да ће плодови сазрети, али ако би се то неким чудом десило, каже да би обавезно пробала банане из свог дворишта.

"Људи су ме стално питали да ли банана рађа, али када би ме неко сада упитао, позвала бих га да дође и види. Чини ми се да постоји одређен број година који треба да прође да биљка почне да рађа" каже Дринићева.

Бројни пролазници и познаници пожељели су да се и у њиховом дворишту зазелене предивни велики листови, међутим, то им још није пошло за руком.

"Више пута сам покушавала да откинем некоме младицу, али никако ми није успијевало, вјероватно зато што је биљка окружена каменом и бетоном, па не могу да дођем до жиле" сматра Градишчанка, чија банана важи за једну од највећих и најраскошнијих у овој општини.

Дринићева је објаснила да за његу банане не користи никаква ђубрива и прихрану, киша је залијева, а она сваке јесени стабло одсијече до земље, затим коријен добро ушушка у најлоне и чека да гране прво сунце да би открила биљку и да би она изнова почела да буја.

"Готово сваки пут изданци ничу са новог мјеста" каже Дринићева.

Мандарине и наранџе

Да јужно воће воли Лијевче поље показује и примјер супружника Милке и Милета Поповића из села Карајзовци из Градишке, који у више од десет пластеника узгајају разноврсне сочне плодове.

Поповићи, који су повртарство замијенили узгојем јужног воћа, сада се могу похвалити лимуном, мандаринама, клементинама, грејпфрутом и наранџама из властитог дворишта.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цупс

13.08.2016 17:03

Јос нам фале мајмуни и све имамо.

ОДГОВОРИТЕ