Božinov o smjeni Tomića: Sad je sve na nama!

Napadač Partizana govorio je otvoreno o mnogim stvarima koje su se dogodile, događaju se i tek će se dogoditi u Humskoj. Realan je u svemu što kaže, pitanje je samo hoće li njegove reči i saveti mlađima uspeti da budu pretvoreni u dela.

Fudbal 10.08.2016 | 13:00
Božinov o smjeni Tomića: Sad je sve na nama!
Valeri Božinov jedan je od iskusnijih u renoviranom timu Partizana, u kom kvalitet igre zavisi i od veterana i od podmlatka.

Ovu nezahvalnu ulogu da iskustvo i mladost povede u pobede prvobitno preuzeo je Ivan Tomić i nije uspeo. Posle pet mečeva bez pobede i eliminacije iz Evrope već posle 210 minuta igre, ali i tri kola bez radosti u Superligi, bivši kapiten i sportski direktor crno-belih sklonio se kako bi probao neko drugi.

Šansu je (ponovo) dobio i prihvatio Marko Nikolić, čovek koji – možda – da nije bilo lomova u kancelarijama u Humskoj i žestoke borbe za funkcije (koja i dalje traje) ne bi morao ni da se vraća na mesto trenera "Parnog valjka" sa kojeg je smenjen pre nešto manje od godinu i po dana.

Nikolić će drugi put debitovati na klupi osvajača Kupa Srbije u sredu u 18.30, u Ivanjici, gde igra klub protiv kojeg su crno-beli u maju ove godine koliko-toliko spasili sezonu i osvojili Kup. Javor, kao domaćin, nikada nikome nije bio "lagan" protivnik.

Toga je svestan i Bugarin, koji je utakmice kod Tomića počinjao s klupe, a opet uspeo da bude zaslužan za oba (kako ovo čudno zvuči) gola koja su fudbaleri Partizana dali ove sezone. Jednom je bio oboren u šesnaestercu, kada je dosuđen penal u porazu od Napretka, a drugi put je pogodio mrežu u porazu od Vojvodine.

S bodom u džepu, pred 4. kolo, Božinov je počeo priču od to malo pozitivnih stvari u seriji loših rezultata...

"Meni kao igraču gol znači mnogo, pošto svaki špic želi da daje golove", rekao je u razgovoru za poslednju epizodu "Partizanovog vesnika".

"Kao ekipa, imali smo problema ispred gola. Stvarali smo mnogo situacija za golove, ali smo ih malo dali. Mi smo Partizan, a zadatak je Partizana da daje mnogo golova. Šanse su tu, ali...", pričao je Božinov, na startu druge sezone u Humskoj.

"Borimo se, trudimo se... Vidi, da se žalimo ne ide. Da pričamo da će biti, ne ide. Mora da se radi, mora da se trudi, moraš da želiš, da hoćeš... Nisu problem samo golovi, već i pobede. To nam fali već neko vreme".

Dodao je i...

"Odigrali smo dve utakmice u Evropi, tri u našoj ligi, u pet utakmica nismo dobili nikoga, tako da je došao trenutak da se vratimo sebi i nađemo prvu pobedu, jer kad pobediš dolazi mnogo toga pozitivnog, vratiš i samopouzdanje i to želimo što pre", rekao je i nadovezao se:

"Onda više veruješ u sve ono što radiš. Teško je, ali moramo".

O Javoru...

"Imamo mnogo poštovanja prema Javoru, oni su dobri, znamo se s njima, igrali smo čak i finale Kupa. Tamo je teren mali i težak, drugačiji, ali kako njima tako i nama. Idemo u Ivanjicu da odigramo dobru utakmicu i da pobedimo. To je cilj", izjavio je strelac 20 golova na 49 mečeva u crno-belom dresu.

"Naša očekivanja su bila daleko od ispadanja iz Evrope. Svi su radili na tome da igramo Evropu, od uprave, preko treninga, do igrača i koji su došli i koji su bili ovde. Ubeđen sam da ovde ima mnogo više kvaliteta u odnosu na ono što smo pokazali do sada. Sve što je nedostajalo je pobeda protiv Zaglembja, ovde u Beogradu. Mi smo tada odigrali fenomenalnu utakmicu, pokazali smo da smo mnogo bolji kao tim, kao klub, ali nismo dali gol i posle se sve okrenulo..."

Kaže i da su potrebna dela, ne reči.

"U fudbalu je loše pričati šta je trebalo da bude, to nema smisla. Svi hoćemo i želimo da se vratimo tamo gde je Partizanu mesto, gore u vrhu, da se bori za titulu, a za to su potrebne pobede i one jedino mogu da izvuku sve naše greške koje smo napravili do sada", izjavio je 30-godišnji centarfor, koji je često bio u sukobu s trenerom Tomićem, koji mu je i u svlačionici, i javno, zamerao na višku kilograma.

"Pojedinačno imamo mnogo dobrih igrača, došao je sada novi trener s kojim ćemo pokušati da postanemo tim, ekipa, od prvog do poslednjeg, od golmana do napadača. Svi znamo da igrač može da dobije jednu utakmicu, a samo tim može da osvoji titulu".

O promeni trenera...

"Mnogo puta mi se dogodilo da počnem sezonu s jednim trenerom, a da onda dođe do promene. Kada dođe novi trener, svi znaju da se kreće od 'nule', što se kod nas i dogodilo, tako da je svima u timu jasno da je sada, posle smene trenera, mnogo veća odgovornost na nama igračima, da svako mora da pruži više, da mora da svako da raume da je Partizan iznad svih, kao i da svako ko igra mora da pruži više od maksimuma...", izjavio je.

"Partizan je klub u kom remi i poraz nisu prihvatljivi rezultati i da mora da se pobedi u svakoj utakmici. Veliki klub ima velike ambicije, samo pobeda može da te spasi i kad igraš dobro i kad igraš loše. Ako si ovde, moraš da imaš mentalitet koji može da isprati takve ambicije".

Kaže i da...

"Igrao sam u takvim klubovima, znam šta Partizan znači, a to moraju i naši mladi igrači da razumeju. Teško je sada, ali ako počnemo da pobeđujemo, doći će i samopouzdanje i poverenje međusobno, dobro je kad se priča i analizira, ali mora i mnogo da se radi. Nadam se da ćemo već od sutra videti pravi Partizan", poručio je pre nego što je podvukao da niko ne sme da se osloni na pojedinca, već...

"Ako budemo imali bolju realizaciju šansi, biće nam mnogo lakše. Ali pre toga moramo da budemo ekipa, da se borimo. Ako budemo mislili o tome da imamo Sašu ili Mireta ili Evertona koji mogu sami da reše, to ne valja. Ako budemo čekali drugog da reši, od toga nema ništa. Svako mora da gleda sebe, da svako da maksimum, onda imamo šanse. Pobednički duh moraju pre svega da vrate igrači, niko drugi".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar