Postavljamo ljestvicu, Srbija mora naprijed

"Osnovni zadak nove Vlade Srbije je poboljšanje života u svim sferama i bolji životni standard građana. Cilj je zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom do kraja mandata nove vlade - 2020. godine", poručio je mandatar nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini, ističući da Srbija danas postavlja lestvicu koliko može da postigne.

Srbija 09.08.2016 | 15:20
Postavljamo ljestvicu, Srbija mora naprijed
"Put ka članstvu ka EU biće pun političkih izazova, ali mi ih nećemo meriti prema tome ko ih postavlja, već prema tome šta oni znače za naše građane. Nećemo meriti ni po broju otvorenih poglavlja, već po broju otvorenih radnih mesta", poručio je mandatar u svom ekspozeu koji je počeo da obrazlaže pred narodnim poslanicima.

On je rekao da će odamh po formiranju vlade biti pripremljen Nacionalni program za usvajanje tekovina EU, čime će početi usklađivanje našeg zakonodavstva sa EU, a kraj tog posla se, kako je maveo, očekuje 2018,2019. godine.

Vučić je istakao da Srbija u region i Evropi izvozi 85 odsto svog izvoza, ali da će Srbija jednako sarađivati i sa Rusijom.

U tom kontekstu, on je poručio: "Pokušajte da jednom isplatite penzije i plate u javnom sektoru ukoliko se rukovodimo samo političkim emocijama... Plašim se da bi time otišli u propast".

Cilj je da živimo bolje

Vučić je rekao da je cilj da građani ove zemlje žive bolje.

Kako je rekao, narodu je dosta bajki, "potreban nam je rad i veliki napor, jer ništa nam neće pasti sa neba".

Kako je rekao, "pokrenuli smo Srbiju, imamo rezultat kojim možemo da se ponosimo".

"Novi mandat smo dobili da Srbija više nikada ne ide nazad, već samo napred", poručio je Vučić, dodajući da ne želi da Srbija ikada više stane.

Kako je rekao, danas Srbije nije ista u odnosu na pre dve godine.

"Ni ja nisam isti", dodao je.

On je podsetio da je zemlja tada bila u recesiji, da nije bilo stabilnosti u zemlji, da je nezaposlenost bila velika...

"Pogledajte druge zemlje u regionu. Kada uporedite sudbinu drugih naroda u okruženju i nas, vidite da se kod nas mnogo bezbednije živi", poručio je Vučić.

On je rekao i da je Srbija postala centar za privlačenje investitora i dodao da je naša zemlja bez ikakvih privatizacija imala milijardu i 850 miliona evra investicija, a BiH recimo samo 400 miliona evra.

Povećanje plata u javnom sektoru

Vučić je najavio i da se u javnom sektoru mogu očekivati povećanja plata.

"Znam da su protiv mene mnoge sile - što iz vlade, što iz zemlje i inostranstva. Znam da su me mnogi građani psovali zbog fiskalne konsolidacije... Ponekada sam bio strog, verovatno i arogantan, znam da je delovalo kao da mnoge odgovornosti preuzimam na sebe i da su me zato mnogi zvali diktatorom, autokratom. Ali imam osećaj da sve više ljudi deli naše stanovište o potrebnim promenama i da se podška reformama širi. Namera mi da je i naredne četiri godine budem otvoreniji za kritike, ali i da budem ljubazniji, ali neću nikada uzmicati i ustuknuti, boriću se za svakog člana ove zemlje", rekao je Vučić.

Za ratne zločine svi moraju da odgovaraju

Govoreći o ratnim zločinima, mandatar je poručio da svi zločinci moraju da odgovaraju.

"One Srbe koji su činili zločine mi ćemo da gonimo, i tražimo da zločinci bez obzira na nacionalnost jednako odgovaraju. Ne tražimo da srpske oči vrede više, već da oči svih žrvtava vrede isto - i hrvatskih i albanskih i svih drugih", poručio je Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija da radi na uspostavljanju mira, stabilnosti i dijaloga, kao i da želi da se zajedno seća svih žrtava, na šta je pozvao i region.

Izvor: Blic
Foto: AP

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

zumba

09.08.2016 13:35

Cuj ti to,protiv njega su mnoge sile,i to domace i inostrane.Pravo otporan covjek.

ODGOVORITE
Name

Marko

09.08.2016 13:57

Populist,demagog......obećava brda i doline bez pokrića.....

ODGOVORITE
Name

Doda junior

09.08.2016 14:00

Isti naš Baja

ODGOVORITE
Name

FCUK EU!

09.08.2016 14:04

Hocemo referendum! Nemas narod iza sebe, Vucicu! Vodis nas u propast! Mada, mozda je to tebi i cilj, propast!

ODGOVORITE
Name

pekmezan

09.08.2016 16:08

Do sad se pekmezan o svaku ljestvicu sapleo. Mozda ce sad uspjeti...

ODGOVORITE