Rezovi novog doba

Endoskopska (minimalno invazivna) hirurgija postala je dominantan operativni pristup kada se radi o ginekološkim operacijama. Najveći deo ginekoloških operacija može se izvesti na ovaj način. Posle adekvatne preoperativne pripreme pacijentkinje, kao i za svaku drugu vrstu operacije, pravi se mali rez na koži u predelu pupka od centimetar, rekao je juče u Loznici, predstavljajući operacije u ginekologiji bez reza dr Aleksandar Dobrosavljević, ginekolog akušer GA “Narodni front” iz Beograda.

Srbija 09.08.2016 | 14:26
Rezovi novog doba
"Nakon toga se kroz taj otvor putem takozvane Verešove igle ubacuje gas (CO2) u trbuh dok se ne postigne odgovarajući pritisak", precizira dr Dobrosavljević. "Ubacivanje gasa u trbuh (pneumoperitoneum) ima ulogu da podigne trbušni zid i na taj način ga odvoji od intraabdominalnih organa, što prevenira njihove povrede u daljem operativnom postupku. Sledeći korak je formiranje primarnog porta (ulaza) kroz pomenuti rez na koži u predelu pupka, a potom ubacivanje kamere kroz taj primarni port. Zatim se pod kontrolom kamere bočno u donjem delu trbuha naprave jos dva porta za instrumente kojima se vrši operacija. Čitava operacije se posmatra na monitoru.

Prednosti ove vrste operacije u odnosu na otvorenu operaciju su, kako kaže ovaj ugledni gnekolog-akušer "mnogobrojne, a indikacije su danas proširene, kao sto je ranije pomenuto za većinu ginekoloških operacija, počevši od vanmaterične trudnoće, ovarijanih cisti različitog tpa (endometrioza, dermoidne ciste itd.), mioma, histerektomije (ukljanjanje materice sa jajnicima ili bez njih), do radikalne histerektomije gde se pored otklanjanja materice i janika uklanja i parametrijalno tkivo (tkivo oko materice,pre svega bočno prema karličnim kostima) sa istovremenim uklanjanjem limfnih žlezda.

Što se tiče prednosti u odnosu na klasičnu (otvorenu) operaciju, one se najpre odnose na postoperatvni tok koji je znatno kraći, tako da se u većini slučajeva pacijentkinja nakon 1-2 dana otpušta kući”.

"Količina izgubljene krvi u toku operacije je znatno manja, nema velikog reza, pa na taj način ni komplikacije koje mogu da prate zarastanje rane, a takodje nije zanemarljiv ni estetski efekat", ističe ovaj stručnjak. "Osim operativne primene laparaskopije u smislu terapije, ova metoda se takođe koristi i u dijagnostičke svrhe, a najveću primenu ima u ispitivanju steriliteta.

Poseban vid laparaskopije jeste OFFICE laparaskopija, gde se kroz zadnji svod vagine ubacuje kamera u trbušnu duplju. Ovaj pristup se koristi pre svega u dijagnostičke svrhe i može da se radi u ambulantnim uslovima nakon čega se pacijentkinja odmah otpušta kući.



HISTEROSKOPIJA

"Histeroskopija je kao i laparoskopija - endoskopska metoda, odnosno metoda gde se kamerom ulazi i ispituje šupljina materice i tretiraju patološke promene ukoliko su prisutne. Postupak se takođe posmatra na monitoru. Radi se u vreme kada je endometrijum relativno tanak odnosno u proliferativnoj fazi ciklusa (u prvim danima nakon menstruacije), jer se tada patološke promene najbolje uočavaju. Može se koristiti kao dijagnostičko sredstvo, ali i definitivna operativna terapija.

Brojne su indikacije za histeroskopiju, a najčešće se koristi za ispitivanje abnormalnog krvarenja iz materice, kod pacijenata sa ponovljenim spontanim pobačajima ili infertilitetom, naglašava dr Dobrosavljević.

Alternativna metoda histeroskopiji u određenim, ali ne svim slučajevima je eksplorativna kiretaža. Međutim, u slučaju eksplorativne kiretaže kada se uzorak iz šupljine materice uzima na slepo, može propustiti i do 60% patologije, što rezultira ponovljenim kiretažama i odlaže postavljanje prave dijagnoze. U tim slučajevima uzroci krvarenja su najčešće polipi ili submukozni miomi. Pre histeroskopije ove abnormalnosti je moguće identifikovati ultrazvukom nakon ubacivanja fiziološkog rastvora u šupljinu materice. Ukoliko se ultrazvučno potvrdi ili postavi sumnja na određenu patologiju, histeroskopijom se potvrđuje dijagnoza i uklanja postojeći patološki supstrat.

Histeroskopija se koristi i za resekciju septuma uterusa (pregrade u šupljini materice), otklanjanje adhezija u slučaju Aschermanovog sindroma, te se na taj način omogućava ostvarivanje i iznošenje trudnoće kod pacijentkinja sa uterinim uzrokom infertiliteta ili spontanim pobačajima.

Osim operativne histeroskopije koja zahteva dilataciju cervikalnog kanala, jer je širina instrumenta koji se uvodi u šupljinu materice veća, postoji i OFFICE histeroskopija gde se u ambulantnim uslovima ulazi u šupljinu materice histeroskopom koji je manjeg promera, najčešće svega 4mm, ali su danas u upotrebi i histeroskopi promera 2,7 i 2,4 milimetra pa se na taj način izbegava dilatacija.

BN televizija (V.M.)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dragan

09.08.2016 12:56

Mi smo daleko od svega toga jer mi smo u srednjem vijeku i za 100-200 godina možda malo bude pomaka nažalost!!

ODGOVORITE
Name

Laik

09.08.2016 19:42

Dragane moras da shvatis u kom vremenu zivimo. Dobro je i ovo sto imamo obzirom na jad i cemer od ove drzave... Cestitim zdravstvenim radnicima se treba pokloniti do zemlje dobro i rade obzirom na uslove u kojima funkcionisu.

ODGOVORITE
Name

Milena

12.08.2016 08:14

Nije bas sve tako crno, imam licno pozitivno iskustvo sa histeroskopijom koju sam radila u Beogradu, mada mislim da jos uvek relativno mali broj lekara radi ove procedure.

ODGOVORITE