Na ulici: Na penziju čekamo i 20 mjeseci

Bosna i Hercegovina 08.08.2016 | 15:40
Na ulici: Na penziju čekamo i 20 mjeseci
Grupa od dvadesetak bivših radnika preduzeća Željezara d.o.o. protestovala je jutros ispred ulaza u upravu ovog preduzeća koje je u vlasništvu Vlade FBiH.

Reč je o radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje, ali zbog toga što im preduzeće nije uplaćivalo doprinose, nemaju pravo da uživaju materijalnu naknadu.

"Doprinosi nam nisu plaćeni od 2002. godine. U upravi preduzeća problem prebacuju na Vladu FBiH i kažu nam da idemo u Sarajevo da tražimo svoja prava. Na penziju čekamo neko 16, a neko 20 meseci", kaže Midhet Delić, bivši radnik Željezare Zenica, preduzeća koje nije ušlo u sastav privatizovanog preduzeća ArcelorMital Zenica.

Za uvezivanje staža, za grupu od 64 radnika koja imaju po 40 godina staža, potrebno je oko 1,5 miliona KM.

"Danas nam je prvi put uprava preduzeća poslala i policiju da nas, navodno spreči da pravimo probleme. Idućeg ponedeljka ćemo ući u prostorije uprave odakle nećemo izaći dok se naš problem ne reši", poručio je Delić.

Kao moguće rešenje uprava preduzeća ranije je ponudila prodaju benzinske pumpe u vlasništvu Željezare Zenica, odnosno Vlade FBiH, a koja se nalazi u krugu kompanije ArxcelorMital Zenica.

(Avaz.ba)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kameleon

08.08.2016 13:51

Vidi i vi u tzv FBiH imate nekih problema. Čudi me u tako organizovanoj ''državi''.

ODGOVORITE