'Pristrasne sudije su već osudile Mladića'

Ako žalbeno vijeće Haškog tribunala odbije podnesak kojim su advokati generala Ratka Mladića tražili obustavljanje postupka i izuzeće pristrasnih sudija, gotovo je izvjesno da će mu biti izrečena drakonska kazna, izjavio je advokat Miodrag Stojanović, član tima odbrane generala Mladića.

Republika Srpska 08.08.2016 | 10:55
'Pristrasne sudije su već osudile Mladića'
"Tražili smo izuzeće sudija Alfonsa Orija i Kristofa Flugea, koji se nalaze u sudskom vijeću koje vodi postupak protiv generala Mladića, te da se kompletno suđenje vrati na početak zbog potpuno neregularnih uslova u kojima je postupak vođen. Bilo gdje u svijetu nemoguće je da u suđenju optuženom učestvuju sudije koje su optuženiku presudile i prije postupka", rekao je Stojanović za "Euroblic".

On je pojasnio da su sudije Ori i Fluge, prije nego što je Mladićev predmet pred Haškim tribunalom uopšte počeo da se obrađuje, u nekim ranijim procesima već pominjali njegovog klijenta kao "sukrivca za zločine" koji su osuđenima stavljani na teret.

"Ori i Fluge učestvovali su u suđenjima Zdravku Tolimiru, Stanislavu Galiću, Momčilu Krajišniku i u nekim drugim predmetima, gdje su u presudama navodili navodnu odgovornost generala Mladića za zločine u Srebrenici, učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, granatiranju Markala", kaže Stojanović.

Prema njegovim riječima, ovako pristrasne sudije ne bi mogle da budu angažovane ni u jednom normalnom suđenju.

"Nenormalno je i da predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Teodor Meron, koji će voditi žalbeni postupak, prije završetka suđenja daje izjave da je Mladić kriv", smatra Stojanović.

On je dodao da je odbrana tražila i formiranje posebne radne grupe UN koja bi trebalo da sačini izvještaj o tome da li su Mladićeva prava na pošteno suđenje prekršena.

Predstavnici Haškog tužilaštva prije nekoliko dana Tribunalu su dostavili podnesak o ovoj temi i u njemu od žalbenog vijeća traže da bude odbijen podnesak Mladićeve odbrane.

Izvor: Srna

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Лија

08.08.2016 09:30

Генерал је осуђен оног тренутка кад је изручен у Хаг. Пресуду су му исписали они који одлучише да га изруче злотворима у руке.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

08.08.2016 12:47

Medjunarodni Sud u Hagu nije Sud Pravde vec sud tajnih vladara iz senke koji preko Suda u Hagu progone svoje neistomisljenike. Tako barem pise u Protokolu Sionski Mudraca od prije dvijesto godina u kome se javno opisuje uloga Medjunarodnog Suda u Hagu u porobljavanja covjecanstva. SRBima niko nije kriv sto su oni zbog svog neznanja pristali da igraju u djavoljem kolu i tako dali stvaranjem i rusenjem Jugoslavije svoj veliki doprinos u pravljenju i utvrdjivanju Novog svjetskog Poretka.

Name

NIDZO

08.08.2016 19:48

ZATO KINEZI LADNO ODJEBASE NEKI DAN MEDJUNARODNI SUD.NE PRIZNAJU NIKAKVU NJIHOVU ARBITRAZU

Name

Cedomir Cetkotovic

08.08.2016 09:47

Pa zato su i osnovali taj sud da osude i demonizuju svoje neprijatelje protiv kojih su ratovali.kako vam to do sada vec nije jasno

ODGOVORITE
Name

novi poredak.

08.08.2016 14:09

ŠTA' AKO SE DESI' DA TAJ NOVI SVESKI POREDAK SE IZJALOVILI.

Name

Dragan

08.08.2016 10:01

Pa sud je i napravljen samo zbog toga! Da osudi Srbe koji su branili svoju zemlju i da legitimitet razbijanju Jugoslavije od strane Zapada. Istorija i stručna javnost će suditi tom 'sudu' koji će biti upisan u istoriju besčašća. Mladiću i Karadžiću želim sve najbolje, mi znamo ko su i koliko je veliko njihovo delo.

ODGOVORITE
Name

Kiki

08.08.2016 10:07

A tesko mu dokazat krivicu,stvarno te sudije nisu normalne. Co'jek sjedi ni kriv ni duzan u zatvoru.

ODGOVORITE
Name

Re.kiki

08.08.2016 11:09

Hahahaha

Name

008

08.08.2016 10:39

Na ovom slucaju osim pojedinih politicara dobro ce se obogatiti i neki advokati jer rade da nista ne urade. Znaju oni da od toga nema nista ali ipak daju bombasticne izjave za obicne smrtnike.

ODGOVORITE