F1: Ističe li vrijeme za Arivabeneove popravne šeme?!

„Od Barselone nismo uradili ništa po pitanju šasije, nema napredka u poboljšanju prijanjanja bolida“, opravdanje je Mauricija Arivabenea za podinjen poloaj Ferarija u odnosu na Red Bul.

Ostali sportovi 23.08.2016 | 13:15
F1: Ističe li vrijeme za Arivabeneove popravne šeme?!
Ne stišava se medijska hajka, povici i pogrde koje Italijani tako lako bacaju ka timu iz Maranela. Ferari ne opravdava oekivanja domae javnosti pa se oekuje da posle smene tehnikog direktora Dejmsa Alisona iz fotelje ode i Mauricio Arivabene. Tako bar pišu italijanski mediji, dok se prvi ovek ekipe na neki nain pravda zastojem u razvoju šasije za ovu sezonu. On ne govori o ostavci, tako da se cela stvar oko kadrovskih rešenja ne pomera s mrtve take. To je i logino, jer bi zamena na mestu šefa ekipe u sred sezone bila neprimerena renomeu Skuderije.

„U Kanadi smo prilino dobro reagovali kada je re o razvoju motora, i to je bilo krajnje konkretno. Ipak ako sagledamo sitauciju malo šire, moe se rei da mi od Barselone nemamo nikakav stepen razvoja na šasiji bolida. Nemamo baš nikakav napredak u nivou prijanjanja bolida, i to je veliki problem. Znamo šta moramo da radimo i gdje je zapelo, ali sigurno da sada nije lako“, medijsko je opravdanje Arivabenea za ono što sada s pravom Italijani zovu ukroenim Ferarijem.

Da situacija po Skuderiju bude još gora, konkurentnost, odnosno inferiornost je postala zaštitni znak ekipe, pa se elnici Mercedesa i Red Bula sve ree okreu u pravcu Ferarijevog boksa kada priaju o konkurentima za postolje.

„Moram da kaem da je Red Bul prilino dobar, ali i da je zaista ispred nas. Ipak, to ne znai da se predajemo, da odustajemo od sezone. Nastavljamo sa predanim radom, a rezultate emo videti", Arivabene se opravdava, i na neki nain trai još vremena i podrške od novinara i navijaa. Italijanska javnost meutim jednostavno trai rezultate, ali pošto ih nema oni bi najradije videli nekog drugog u vruoj fotelji Ferarija.

U svojoj poslednjoj prii za prestini Motor Sport Arivabene nedvosmisleno prelazi sa takmiarke na tehniku, odnosno inenjersku teoriju o dinamici, i aerodinamikoj konstrukciji sadašnje šasije. Arivabene kao kljuni faktor za bolje ubrzanje Ferarija navodi efikasnije prijanjanje koje bi omoguilo da po njemu sasvim korektan agregat isporui tano onoliko snage koliko je potrebno za preuzimanje pozicija od Red Bula. Kako bilo, od svega toga za sad nema mnogo koristi jer Sebastijan Fetel i Kimi Rajkonen boluju od ubrzanja, ali i od taktikih grešaka koje se odnose na procene vremena odlazaka u boks. Italijanski novinari zato ponovo prst upiru ka Ferarijevom boksu za iji struni štab se smatra da greši ne samo u tehnikim, nego i u taktikim rešenjima u toku trka.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar