Miško je šampion, Risonja podvio rep!

Pobjednik 244. Grmečke koride, koja je danas održana na Popovića brdu kod Oštre Luke, je bik Miško, vlasnika Branka Tubića iz Vrboveca u Hrvatskoj.

Republika Srpska 07.08.2016 | 21:49
Miško je šampion, Risonja podvio rep!
Šampion Miško u finalnoj borbi bio je bolji od bika Risonje, vlasnika Jove Vođevića iz Bjelajca kod Mrkonjić Grada.

Pobjednik u srednjoj kategoriji je bik Kukan, vlasnika Milorada Milekića iz Bjelajca, koji je u finalnoj borbi pobijedio Mrkonju, vlasnika Rifeta Zahirovića iz Zecova kod Prijedora.

Vlasnik šampionskog bika Miška od organizatora manifestacije, opštine Oštra Luka, dobio je nagradu od 2.000 maraka i pehar Grmečke koride. Vlasnici drugoplasiranog 1.000 maraka, a prvoplasirani u srednjoj kategoriji 1.000 i drugoplasirani 700 KM.

Pred više stotina ljubitelja narodnih običaja, druženja i nadmetanja na tradicionalnoj krajiškoj borbi bikova, rogove je ukrstilo osam bikova u srednjoj kategoriji teških do 850 kilograma i osam bikova koji imaju više od 850 kilograma u teškoj kategoriji.

Koridom su dominirali bikovi čiji su vlasnici iz Potkozarja, Podgrmeča, ali i ostatka BiH, koji redovno učestvuju na ovom takmičenju.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar je istakao da su borbe bikova tradicija koju treba čuvati i prenositi budućim naraštajima, upravo onako kako su je naši stari prenijeli do danas.

"Na nama je da nastavimo da njegujemo tradiciju našeg kraja i da svake godine privučemo što veći broj mladih koji ne treba da se stide, već da se ponose viteštvom i junaštvom koje se u našem kraju godinama njeguje", rekao je Stanar.

Najstarijom koridom na Balkanu završene su ilindanske svečanosti, povodom krsne slave opštine Oštra Luka.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Crni

08.08.2016 04:48

To ukinuti pod hitno kakvi su to bolesnici što to prate i organizuju pod hitno na liječenje koristite zdravstveno !

ODGOVORITE
Name

ре

08.08.2016 08:27

Ти си, изгледа присталица, колективног дрогирања.