Bankar odmor platio novcem štediša

A. A. iz Niša, blagajnik Vojvođanske banke u tom gradu, sumnjiči se da je od štediša ukrao 70.000 evra.

Srbija 06.08.2016 | 21:32
Bankar odmor platio novcem štediša
Pljačka je otkrivena kada je jedan klijent došao da podigne svoj ulog i ustanovio da mu je račun prazan, dok je blagajnik u isto vrijeme bio na ljetovanju u Grčkoj. Protiv njega je podnesena krivična prijava i dobio je otkaz.

A. A. već 14 godina radi u ovoj banci, a njegove kolege tvrde da se on i ranije služio novcem onih koji su mu ga povjerili na čuvanje. Prije nekoliko dana konačno je dolijao.

“Štediša se šokirao kada mu je rečeno da nema njegovih para. Odmah je sprovedena interna kontrola, a kad je ustanovljeno da je novac pronevjeren, obaviještena je i policija. A. A. je u to vrijeme bio na ljetovanju u Grčkoj, a iz banke su ga pozvali da se hitno vrati, što je on i učinio. Kad je došao u banku, rekao je: ‘Sve sam istrošio, nemam ništa da vratim'”, kaže jedan od njegovih kolega. On tvrdi da se to moglo očekivati jer su primjetili da A. A. i ranije mulja sa štednim ulozima.

“Svi su za to znali, vječito je bio u ogromnom minusu iako je to nama zabranjeno, a nikada nije odgovarao ni disciplinski. Uvijek je uspijevao da se izvuče i prikrije to što radi. Dobio je otkaz, a još jedan blagajnik je suspendovan jer je trebalo ranije da se reaguje dok se nije ovo desilo”, kaže sagovornik “Kurira”.

Prilikom prve kontrole ustanovljeno je da je nestalo oko 40.000 evra, međutim, kako saznajemo, daljim ispitivanjem poslovanja ovaj iznos se povećao na 70.000 evra. Koliki će biti finalni bilans krađe, znaće se nakon okončanja istrage, u koju se uključilo tužilaštvo i niška policija.

Dobio otkaz

Protiv ovog službenika podnesena je krivična prijava i istražuje se da li je pronevjerio još novca. Banka u saopštenju navodi da je odmah nakon što je identifikovala slučaj sprovela internu istragu. Međutim, kako ističu, u cilju istrage nisu u mogućnosti da iznose detalje ovog događaja, ali naglašavaju da nijedan njihov klijent neće biti oštećen.

Banka je saopštila da će obeštetiti klijente, a štetu od kradljivca će morati da nadoknadi preko suda. Međutim, kako dosadašnja praksa pokazuje, nijedna banka do sada nije uspjela da naplati ukradeno, s obzirom na to da su u pitanju ogromne sume, koje bi nesavjesni bankari potrošili do posljednjeg evra.

Izvor: Kurir 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

štediša.

06.08.2016 19:53

ODMA DIŽEM'MORU SIROTINJU, NEVERUJEM VIŠE NIKOM U OVOJ DRŽAVI! SAMO SAMA BANDA.

ODGOVORITE
Name

bankar

07.08.2016 10:02

Re štedišta:Samo slamarica.

Name

nn

06.08.2016 20:31

Ja budale neke.

ODGOVORITE
Name

imao svoje ljude

06.08.2016 20:45

Lopovu nedokazanom ali poznatom u radnom okruženju i dalje omogućili da radi taj posao. Po meni je više kriv onaj koji ga je postavio na to mjesto.

ODGOVORITE
Name

VB

07.08.2016 06:16

Vidio kako se menadzment banke cascava primanjima, i kako se provodi, pa odlucio da i on vise ne znoji guzicu na salteru za sitne pare.

ODGOVORITE