OI: Srbi se izvukli protiv Mađara i uzeli bod!

Kao da smo dobili! Srećni broj 13 za Srbe! Remi na premijeri vaterpolo olimpijskog turnira, protiv Mađarske 13:13.

Ostali sportovi 06.08.2016 | 15:30
OI: Srbi se izvukli protiv Mađara i uzeli bod!
Dobili smo ih u finalu pretposlednjeg Prvenstva Evrope. I to na njihovom terenu. Bili smo bolji i u finalu Svetske lige 2014. Potopili smo ih i pre dve sedmice u kontrolnom susretu, međutim, na startu olimpijskog vaterpolo turnira nismo uspeli. Umalo da stignu na naplatu svi naši trijumfi nad Mađarima poslednjih godina, ali protiv čeličnog srpskog tima ni preddnost od četiri gola nije dovoljna.

Na plivalištu „Marija Lenk“, u prvom kolu Grupe A, Delfini su pokazali da su, ranjivi, ali još više da su sposobni da se izvuku iz problema i projektovani napad na zlatnu medalju započnu remijem kome se niko nije nadao, ali koji na kraju ima prizvuk pobede - 13:13 (3:5, 3:4, 3:2, 4:2).

Sledeći meč na olimpijskom turniru vaterpolisti Srbije igraju u ponedeljak protiv Grčke, od 14 časova po srpskom vremenu. Preostali rivali u Grupi A su nam još Brazil, Australija i Japan.

"Delfini" su odigrali težak meč tokom kojeg su se dosta mučili i u odbrani i u napadu, od starta su zaostajali za motivisanim Mađarima, imali i četiri gola deficita, ali su na krilima sjajnog golmana Gojka Pijetlovića uspeli da izbegnu poraz golom Filipa Filipovića četiri sekunde pre kraja.

Najefikasniji u našem timu bio je junak meča Filipović sa četiri gola, po dva su postigli Miloš Ćuk, Duško Pijetlović i Slobodan Nikić, a po jedan Dušan Mandić, Sava Ranđelović, Nikola Jakšić, te Stefan Mitrović.

Mađare je predvodio Norbert Hošnjanski sa takođe tri gola, po dva su postigli Deneš Varga i Marton Vamoš, a po jedan su dali Gergo Zalanki, Kristijan Manherc, Balaš Erdelji, Marton Sivoš, Danijel Varga i Gabor Kiš.

U sledećem kolu Srbija igra protiv Grčke u ponedeljak, a Mađare očekuje duel sa Australijom. Preostali parovi prvog kola su Grčka – Japan (18:00h) i Brazil – Australija (nedelja 01:50h).

Od samog starta meča videlo se da Srbija nija na svom očekivanom nivou, Mađari su bez previše problema realizovali svoje napade, dok su se "deflini" mučili u završnici, ali su pratili rivala u prvih pet minuta. Ipak, rival koristi grč u igri srpskog tima te golom Vamoša stiže do 5:3 pred prvu pauzu.

U istom ritmu nastavljana je druga četvrtina, iako Filipović prvim golom smanjuje zaostatak, Mađari preko Varge i Manherca brzo stižu do +3 (7:4), a uprkos pogocima Pijetlovića i Mandića u nastavku, uspevaju da održe stečenu prednost do poluvremena (9:6).

Na samom startu trećeg kvartala Hošnjanski pogađa za maksimalnih +4, izgledalo je kao da će "delfini" borbu za prvo zlato početi porazom, ali su vrlo brzo pokazali zašto su apsolutni favoriti u Riju. Osokoljeni serijom odbrana drugog Pijetlovića, tim Dejana Savića konačno kreće da melje u svom stilu te preko Jakšića, Filipovića i Ćuka stižu na samo gol zaostatka, ali Kiš ostavlja rivala na distanci (11:9).

Čuvao je rival dva gola prednosti i u prvoj polovini poslednjeg kvartala, dve odbrane su preuzele primat, a nakon što je Nikić smanjio na 12:11, pet minuta pre kraja, u narednom se dogodio možda ključni detalj meča. Pijetlović brani šut Mađara u napadu sa dva igrača više, nakon čega Filipović donosi prvo izjednačenje još od 3:3. Vamoš dva minuta pre kraja vraća prednost trofejnim susedima, Ćuk pogađa stativu, ali odbrana donosi novi napad koji četiri sekunde pre kraja u bod pretvara Filipović (13:13).

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar