Analiza i sjećanja - video: Čekamo sedmu medalju!

Srpski košarkaši su sa selekcijama SFRJ i SRJ osvojili jedno zlato, četiri srebra i jednu bronzu na Olimpijskim igrama.

Košarka 09.08.2016 | 00:00
Analiza i sjećanja - video: Čekamo sedmu medalju!
Sportovi sa loptom oduvek su bili omiljeni u našem narodu i počev od 50-ih godina prošlog veka su mu doneli mnogo radosti.

Jugoslovenski timovi decenijama su priređivali "žetvu" olimpijskih medalja u vaterpolu, fudbalu, rukometu, kasnije i u odbojci.

Košarka je posle vaterpola naš najtrofejniji sport, sa pet medalja osvojenih na OI pre raspada SFR Jugoslavije i jednom medaljom nakon toga, kada su srpski igrači imali pomoć Crnogoraca.

Ekipa koju sa klupe predvodi Aleksandar Đorđević, u Rio de Žaneiru će prvi put nastupiti na olimpijskom turniru pod imenom Srbija. Samim tim, imaće priliku da posle evropskog (2009) i svetskog (2014) srebra, podari naciji i prvo olimpijsko odličje.

Podsećamo na dosadašnjih šest medalja, koje nisu samo srpske, ali su naši košarkaši i treneri imali ogroman udeo u njihovom osvajanju...

MEKSIKO SITI 1968 - SREBRO

Sastav: Dragutin Čermak, Krešimir Ćosić, Vladimir Cvetković, Ivo Daneu, Radivoj Korać, Zoran Marojević, Nikola Plećaš, Trajko Rajković, Dragoslav Ražnatović, Petar Skansi, Damir Šolman, Aljoša Žorga. Selektor: Ranko Žeravica.

Bio je to treći nastup košarkaša na OI i prva medalja, nakon šestog mesta u Rimu 1960. i sedmog u Tokiju 1964.

Legendarni Aleksandar Nikolić prepustio je kormilo Ranku Žeravici, pod čijim vođstvom su "plavi" ostvarili sedam pobeda i dva poraza. Savladala nas je samo reprezentacija SAD - u grupi, pa u finalu, ali su naši igrači bili daleko konkurentniji nego osam godina ranije, kada je u Rimu rezultat bio 42:104.

Medalja je obezbeđena pobedom nad Sovjetskim savezom u polufinalu, kada je dva slobodna bacanja - za tada nedostižnih "plus tri" - sedam sekundi pre kraja postigao Vladimir Cvetković.

Naredne OI u Minhenu 1972. nisu dočekala čak dvojica članova ove jugoslovenske reprezentacije. Korać je 1969. poginuo u saobraćajnoj nesreći, a Rajković iznenada preminuo 1970. godine.

Turnir se sastojao od dve grupe od po osam timova, od kojih su po dve najbolje išle u polufinale.

REZULTATI

Grupa (6-1): Panama 96:85, Portoriko 93:72, Senegal 84:65, SAD 58:73, Italija 80:69, Španija 92:79, Filipini 89:68.

Polufinale - SSSR 63:62. Finale - SAD 50:65.

MONTREAL 1976 - SREBRO

Sastav: Blagoja Georgievski, Dragan Kićanović, Vinko Jelovac, Rajko Žižić, Željko Jerkov, Andro Knego, Zoran Slavnić, Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Žarko Varajić, Dražen Dalipagić, Mirza Delibašić. Selektor: Mirko Novosel.

Jugoslavija je u vreme ovih Igara već važila za evropsku i svetsku velesilu. U tom trenutku su "plavi" bili dvostruki uzastopni prvaci Evrope i vicešampioni sveta.

Srebro iz Montreala po svemu je bilo adekvatno kvalitetu Novoselovog tima, ali put do njega je bio prilično težak.

Iz grupa od po šest timova u polufinale su išle po dve najbolje selekcije, a Jugoslavija je posle poraza od SAD bila na pragu eliminacije, kada je od Italijana na poluvremenu gubila sa 16 poena razlike.

Ipak, u nastavku je usledio preokret, a pobedonosni koš postigao je Zoran Moka Slavnić.

U polufinalu je savladan SSSR, čime je Amerikancima uskraćena mogućnost da im se revanširaju za poraz u finalu Minhena 1972, njihov prvi otkako je košarka postala olimpijski sport.

REZULTATI

Grupa (4-1): Portoriko 84:63, Čehoslovačka 99:81, SAD 93:112, Italija 88:87, Egipat 20:0.

Polufinale - SSSR 89:84. Finale - SAD 74:95.

MOSKVA 1980 - ZLATO

Sastav: Andro Knego, Dragan Kićanović, Rajko Žižić, Mihovil Nakić, Željko Jerkov, Branko Skroče, Zoran Slavnić, Krešimir Ćosić, Ratko Radovanović, Duje Krstulović, Dražen Dalipagić, Mirza Delibašić. Selektor: Ranko Žeravica.

Jedino olimpijsko zlato u košarci osvojeno je na turniru na kome zbog bojkota motivisanog političkom situacijom u svetu nije bilo SAD, ali su zato usred Moskve savladani Sovjeti, koji su nas godinu dana ranije smenili na evropskom tronu.

Ukupni skor "plavih" iznosio je impresivnih 8-0!

Ovog puta je u prvoj fazi bilo tri grupe od po četiri tima, a po dve najbolje formirale su novu grupu od šest selekcija, uz prenošenje jednog rezultata iz prve grupe. Dve najbolje ekipe odatle su išle u finale.

U prvoj fazi je bilo mučenja protiv Španije, ali su u drugoj ubedljivo pali Italijani i u velikom derbiju Sovjeti, nakon produžetka, koji je naš tim dobio rezultatom 20:10!



Kolo pre kraja, finale je bilo "u džepu", pa je Brazil u nešto opuštenijoj igri savladan minimalnom razlikom.

U meču za zlato, potvrđen je daleko veći kvalitet u odnosu na Italiju, a senku na ovu utakmicu bacio je legendarni centar Dino Menegin, koji je u samom finišu povredio Dragana Kićanovića i čak ga sprečio da se pojavi na ceremoniji dodele medalja.

REZULTATI

Prva grupa (3-0): Senegal 104:67, Poljska 129:91, Španija 95:91.

Polufinalna grupa (4-0): Italija 102:81, Kuba 112:84, SSSR 101:91, Brazil 96:95.

Finale - Italija 86:77.



LOS ANĐELES 1984 - BRONZA

Sastav: Dražen Petrović, Aleksandar Petrović, Rajko Žižić, Andro Knego, Nebojša Zorkić, Ivan Sunara, Sabit Hadžić, Dražen Dalipagić, Emir Mutapčić, Ratko Radovanović, Mihovil Nakić, Branko Vukičević. Selektor: Mirko Novosel.

Izuzetno jaki Sovjeti, aktuelni prvaci Evrope, uzvratili su Amerikancima za bojkot iz 1980, tako da je i ovaj turnir bio bitno "okrnjen".

Jugoslavija je posle lošeg rezultata na Eurobasketu 1983. izvela prilično renoviran sastav, sa samo petoricom osvajača zlata iz Moskve i Draženom Petrovićem kao jedinim velikim talentom iz grupe novajlija.

Ispostavilo se da su i takvi "plavi" bili prejaki za većinu rivala, da bi u polufinalu stigao šok - lagan poraz od Španije i odlazak u borbu za treće mesto, umesto u finale, protiv Amerikanaca predvođenih Majklom Džordanom.

U Los Anđelesu je zaživeo sistem takmičenja koji je aktuelan i danas - dve grupe od po šest timova, od kojih po četiri najbolje idu u četvrtfinale.

REZULTATI

Grupa (5-0): SR Nemačka 96:83, Australija 94:64, Egipat 100:69, Brazil 98:85, Italija 69:65.

Četvrtfinale - Urugvaj 110:82. Polufinale - Španija 61:74. Za treće mesto - Kanada 88:82.



SEUL 1988 - SREBRO

Sastav: Dražen Petrović, Zdravko Radulović, Zoran Čutura, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Željko Obradović, Jure Zdovc, Stojko Vranković, Vlade Divac, Franjo Arapović, Dino Rađa, Danko Cvjetičanin. Selektor: Dušan Ivković.

Bio je to "poslednji ples" Jugoslovena na OI, s obzirom na rat i raspad države do koga je došlo 1991. Draženu Petroviću priključila se plejada asova u nastajanju, pa su "plavi" sa prosekom od 23 godine bili mlađi od svih svojih prethodnika.

Ispostaviće se da je Seul bio samo najava dominacije koja će uslediti u periodu 1989-1991, ali ne i mesto trijumfa, jer Jugoslavija nije uspela da seriju sjajnih igara kruniše trijumfom u finalu.

Do tada smo jedini poraz doživeli od Portorika, u rezultatski nevažnom meču poslednjeg kola prve faze, a u okršaju za titulu nam se kvalitetni i daleko iskusniji tim SSSR (Sabonis, Volkov, Kurtinaitis, Tarakanov, Homičus...) revanširao za poraz na startu takmičenja.

REZULTATI

Grupa (4-1): SSSR 92:79, Centralnoafrička republika 102:61, Južna Koreja 104:92, Australija 98:78, Portoriko 72:74.

Četvrtfinale - Kanada 95:73. Polufinale - Australija 91:70. Finale - SSSR 63:76.

ATLANTA 1996 - SREBRO

Sastav: Dejan Tomašević, Miroslav Berić, Dejan Bodiroga, Željko Rebrača, Predrag Danilović, Vlade Divac, Aleksandar Đorđević, Saša Obradović, Žarko Paspalj, Zoran Savić, Nikola Lončar, Milenko Topić. Selektor: Željko Obradović.

Ekipa koja se posle sankcija vratila na međunarodnu scenu osvajanjem Eurobasketa u Atini, otišla je u Atlantu sa mnogo samopouzdanja, da dokaže da je najbolja u "ostatku sveta", pošto se oko trijumfa NBA asova okupljenih u selekciji SAD nije postavljalo pitanje.

Mladi, ali već trofejni trener Željko Obradović i njegovi izabranici uradili su upravo to.

Do polufinala su svi protivnici bukvalno "počišćeni" sa terena, a u "malom finalu" su savladani Litvanci, kao u finalu pomenutog EP 1995.



Za zlato protiv SAD mogli smo da odigramo rasterećeno, ali smo "pokazali zube" domaćinu (Pipen, Barkli, Stokton, Meloun, Robinson, O'Nil...) i bili ravnopravni 25 minuta. Međutim, faulovi Divca i Rebrače, uz izostanak Savića zbog povrede kolena, uslovili su rezultatski ubedljiv poraz posle pada u drugom poluvremenu.

REZULTATI

Grupa (5-0): Grčka 71:63, Australija 91:68, Južna Koreja 118:65, Brazil 101:82, Portoriko 97:86.

Četvrtfinale - Kina 128:61. Polufinale - Litvanija 66:58. Finale - SAD 69:95.



Reprezentacija SRJ, uz postepeno podmlađivanje, kasnije će osvojiti još dve evropske i jednu svetsku titulu, a kruna će uslediti u Indijanapolisu 2002, kada su na putu do poslednjeg velikog trofeja srpske košarke konačno savladani i američki profesionalci.

Od "srebrnih" iz Atlante 1996. tada su igrali Bodiroga, Divac i Tomašević.

Što se tiče nastupa na OI, nije bilo dobro.

U Sidneju 2000. je osvojeno šesto mesto, a tek 11. pozicija u Atini 2004. bila je uvod u debakl na Eurobasketu 2005, pred domaćim navijačima. Iz krize smo počeli da izlazimo 2008, ali nas na najvećoj smotri svetskog sporta nije bilo 12 godina.

Vreme je da se nadoknadi propušteno! Neće biti nimalo lako, ali "Saletovi orlovi" su već pokazali da mogu mnogo. Prva je "na meniju" bila Venecuela, nakon nje Australija, Francuska, SAD, Kina...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar