Ispisala riječi na 89.000 dolara vrijednoj slici u muzeju

Jedna 90-godišnja Nemica tvrdi da nije oštetila umetničko delo vredno 89.000 dolara, nego da ga je “učinila još boljim” kada je na njemu ispisala nekoliko reči.

Zanimljivosti 05.08.2016 | 16:32
Ispisala riječi na 89.000 dolara vrijednoj slici u muzeju
Naime, slika Artura Kepkea, na kojoj se nalazi velika nerešena ukrštenica, namamila je zubarku u penziji Hanelor K. da na njoj ispuni nekoliko redova.

Njen advokat rekao je da je namera autora slike i bila “da je neko dopuni”, ističući da na slici izloženoj u Novom muzeju u Nirnbergu piše “Upišite reči”.

Njen “predani rad” na delu zapravo je povećao njegovu vrednost, delom i zato što je ponovo Kepkea doveo u žižu javnosti.

Advokat tvrdi da Hanelor sada ima pravo na ovaj rad i u teoriji, kaže on, Novi muzej može biti tužen što je uništio njeno delo, zato što je sliku restaurirao u prvobitan oblik.

Nije poznato da li Hanelor planira da tuži muzej, ali je poznato da je ona optužena za uništavanje tuđeg vlasništva, budući da slika pripada privatnom kolekcionaru.

Advokat dodaje da bi sigurno i sam Kepke odobrio njenu intervenciju, jer je bio umetnik pokreta Fluksus, koji je podrazumevao učešće samih posmatrača u stvaranju umetničkog dela.

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar