Rusi u Riju: Ovi mogu, ovi ne mogu, ovi mogu...!

MOK je parcijalno, po sportovima, odobravao i odbijao prijave ruskih sportista. Evo ko će učestvovati, a ko ne.

Ostali sportovi 05.08.2016 | 13:45
Rusi u Riju: Ovi mogu, ovi ne mogu, ovi mogu...!
Iako to nikad nigde javno nije rečeno, već se o tome samo spekulisalo, muška odbojkaška reprezentacija Srbije neće naknadno biti pozvana u Rio.

Jer...

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) odobrila je danas reprezentacijama Rusije da učestvuju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru!

U saopštenju FIVB-a navodi se da je 30 ruskih odbojkaša u dvorani i na pesku dobilo odobrenje da nastupa.

Muška selekcija brani zlato u dvorani, osvojeno u Londonu 2012. godine, a s obzirom na to da je u periodu iza nas postojala mogućnost da SVI ruski sportisti budu suspendovani (ili da Rusija kao zemlja bojkotuje igre u Riju) govorilo se i o potencijalnom naknadnom pozivu za "orlove", koji učešće nisu izborili u kvalifikacijama.

FIVB je prošle nedelje objavio da pregleda dopunjene spiskove timova koje je dobio od Odbojkaškog saveza Rusije.

Skandal s meldonijumom dotakao je ranije ove godine i rusku odbojku.

Aleksandar Markin bio je pozitivan u januaru i privremeno je suspendovan dok FIVB nije razmotrila slučaj. Federacija je utvrdila da on jeste prekršio doping pravila, ali da nije kriv za nameru ili nemar, tako da je oslobođen suspenzije.

Šta je s drugim sportovima?

Ruski bokseri, džudisti, jedriličari i jedna golferka dobili su odobrenje da nastupe na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, saopšteno je danas.

Tročlana komisija Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) ratifikovala je odluke u vezi s nastupom 11 boksera, 18 strelaca, 11 džudoka, šestoro jedriličara i jednom golferkom.

U isto vreme odbijena je žalba reprezentacije u dizanju tegova i 17 veslača.

MOK je odluku o nastupu ruskih takmičara prepustio međunarodnim sportskim savezima. Međunarodna federacija za dizanje tegova zabranila je učešće u Riju osmorici takmičara Rusije, koji su se posle žalili Sudu za sportsku arbitražu (CAS), ali je ta žalba odbijena.

CAS je sada ukupno presudio u 18 slučajeva od kada je 26. jula otvorena podružnica u Riju, što je rekord kada su Olimpijske igre u pitanju.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar