Grad duguje Domu zdravlja 600.000 KM

Gradska uprava grada Bijeljina duguje Domu zdravlja 587.033,28 KM, rekao je direktor Doma zdravlja Bijeljina Zlatko Maksimović.

Republika Srpska 04.08.2016 | 22:49
Grad duguje Domu zdravlja 600.000 KM
Maksimović sumnja da je razlog za to "politička nepodobnost" rukovodstva ove ustanove, koje gradonačelnik Mićo Mićić ruši.

"Mogu da shvatim da više godina Mićić ruši menadžment Doma zdravlja i mene na mjestu uspješnog direktora, ali ne mogu da shvatim da to rade preko zdravlja sugrađana", istakao je Maksimović.

"Da se pita Gradska uprava i da smo čekali da oni izvrše svoju obavezu, ambulante u Bijeljini ne bi radile, djeca ne bi bila pregledana pred upis u školu, Hitna služba bi stala, kao i epidemiologija i u gradu bi nastupio haos", upozorava Maksimović koji je protivkandidat gradonačelniku Mićiću na lokalnim izborima u Bijeljini.

Tvrdi da grad duguje Domu zdravlja za cijelu prošlu godinu i za sedam mjeseci ove godine, da 11 mjeseci ovoj zdravstvenoj ustanovi nije uplaćena ni marka, a posljednja uplata bila je u septembru 2015. godine kada su izmirene obaveze iz 2014. godine.

Maksimović ističe da gradonačelnik nije ispoštovao ni plan izmirenja kratkoročnih obaveza koji je lično potpisao u junu.

Prema ovom planu, dugovanja grada prema Domu zdravlja trebala su biti izmirena u četiri mjesečne tranše od juna do septembra, ali do danas nije stigla nijedna uplata.

Podsjeća da je preuzeo Dom zdravlja sa dugom od dva miliona KM, a zahvaljujući domaćinskom odnosu danas su u plusu od tri miliona KM, te da ni finansijska dubioza Gradske uprave od 50 miliona KM nije opravdanje za ovakav odnos prema zdravlju stanovništva jer se nekima iz gradskog budžeta obaveze izmiruju i unaprijed.

Maksimović je poručio da će, uprkos saplitanjima gradske vlasti, Dom zdravlja nastaviti da brine o zdravlju sugrađana i izrazio nadu da će Bijeljina u oktobru dobiti novu vlast kojoj će zdravlje biti svetinja, a ne sredstvo za političku borbu.

Dom zdravlja Bijeljina pruža usluge za 130.000 stanovnika u regiji, redovno izmiruje plate zaposlenima i sve druge obaveze.BN televizija