IAAF: Amele Tuka, izvini...!

Međunarodna atletska asocijacija (IAAF) i njeno odjeljenje za anti-doping uputilo je izvinjenje najboljem atletičaru Bosne i Hercegovine Amelu Tuki zbog doping kontrole na dan finala nedavno završenog Evropskog prvenstva u Amstedamu.

Ostali sportovi 07.08.2016 | 12:45
IAAF: Amele Tuka, izvini...!
Tokom boravka u Amsterdamu za vrijeme prvenstva Evrope, Amel Tuka je dva puta imao posjetu doping kontrolora. Drugi put je to bilo na dan finala. Od osam finalista trke na 800 metara, samo su od njega uzeti uzorci krvi i urina nakon što su ga probudili prije nego što je bilo to planirano.

Tuka je bio četvrti u trci na 800 metara, a po povratku u Bosnu i Hercegovinu, čelnici Atletskog saveza Bosne i Hercegovine su uložili protestnu notu IAAF-u, s obzirom da je kontrolisan samo jedan finalista na dan finala.

Nakon određenog vremenskog perioda, stigao je odgovor na adresu Atletskog saveza Bosne i Hercegovine.

"Amelu su taj dan zbog loše interpretacije instrukcija, greškom uzeli uzorak krvi i urina. Kako se navodi u pismu, davalac usluga (Svjetska anti-doping kontrola) je obavijestila IAAF o napravljenoj grešci, te se izvinila. Na kraju, Tomas Kapdevilja, ispred Odjeljenja za Anti-doping kontrolu pri IAAF-u, se izvinio atletičaru i Savezu, te se zahvalio na podršci koju pružaju u suzbijanju dopinga u sportu", navedeno je na zvaničnom sajtu AS BiH.

Tuka je zajedno sa još 10 sportista BiH u Rio de Žaneiru, gdje će nositi zastavu na otvaranju Olimpijskih igara.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar