Čudo: Proplakale ikone u manastiru

Čudo na Svetog Iliju! Proplakale ikone manastira Sveti Luka u Bošnjanu, nedaleko od Varvarina.

Srbija 03.08.2016 | 08:49
Čudo: Proplakale ikone u manastiru
Više od stotinu vernika juče je svedočilo trenutku kada su iz očiju na čudotvornim ikonama Svetog Luke i Svetog Alekseja Carevića potekle mirotočive suze, dok se manastirom širio specifičan miris.

Ova nesvakidašnja pojava, prema rečima sveštenika i verskih analitičara, predstavlja božju opomenu, nesreću i stradanje. 

Verski publicista Vladimir Dimitrijević objašnjava za “Alo!” da mirotočenje ikona znači da Bog i sveci brinu o ljudima, šaljući im poruke.

"Ako mirotoči obilno sa različitih mesta na ikoni, poput ruku Hrista ili svetih, ono može označavati milost božju i radosne događaje. Ako teče u vidu suza, ono može da označava blizinu stradanja i događaje koji će sve potresti", dodao je.

I u jednom i u drugom slučaju to su opomene i pozivi na duhovno buđenje, ukazivanje na činjenicu da sve što činimo i što jesmo, činimo i jesmo u božjem prisustvu,  navodi Dimitrijević.

Protođakon Ljubomir Ranković ističe da je teško objasniti zašto ikone plaču, jer to samo Bog zna.

“Kada fizički mrtva stvar projavi živo dejstvo, poput suza, to može biti samo božje delo. Plač je znak tuge i dolazak žalosti, nesreće, ali i opomena od boga. Da se neko iscelio preko tih suza, onda bi to bila božja milost. S obzirom na to da ova poruka nije poslata razgovetno u vidu pisma ili glasa, već tajno, znači da moramo sačekati i videti šta će se to dogoditi”, rekao je Ranković.

(Mondo.rs)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

z

03.08.2016 06:58

ODGOVORITE
Name

nio_bitan

03.08.2016 07:40

E jos ovo je trebalo eto i sve nas vodi u 90-te.Zalosno sta se od naroda radi i sta s epokusava raditi i odmah je tumacenje da se nesto jako lose sprema.Od kada smo poceli slusati vjerske vodje i bogomolje a u vezi politike e tu smo bas propsino najebali.

ODGOVORITE
Name

Slavkan

03.08.2016 08:53

Dogadjaji ovakvog tipa odnose se na sve ljude ali vjerujuci uglavnom obrate jedino paznju,dok oni drugi i ne moraju

Name

Свештеник

03.08.2016 10:28

Ми смо већ у 90-тим одавно. Из њих нисмо ни излазили. А овај догађај нас не уводи у 90-те него нас опомиње да се ту налазимо. Што се тиче вјерских вођа сви знају чије вјерске вође позивају у тзв. свети рат. Обично не говоре језиком балканских народа.

Name

Pasha

03.08.2016 09:38

Mnogobostvo je nevjera u boga,gledaj kako se nevjernici mole slikama,zabluda

ODGOVORITE
Name

Свештеник

03.08.2016 10:19

Ми се не молимо сликама него светитељима на тој слици. Да је то исправно довољно се само присјетити Св. Василија чију помоћ трраже и муслимани.

Name

Свештеник

03.08.2016 10:23

Бог је Бог живих а не мртвих