Ivanić: Referendum održati poslije izbora

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić smatra da bi bilo dobro da referendum o Danu Republike bude održan poslije izbora jer bi tada bila poslata jača poruka, ali da niko nema pravo da osporava njegovo održavanje.

Republika Srpska 02.08.2016 | 16:51
Ivanić: Referendum održati poslije izbora
"Bilo bi dobro da ne bude pred izbore, ali kada je već vlast odlučila, neka bude. Niko nema pravo to da osporava. Znaju to vrlo dobro i oni koji osporavaju referendum i uvijek sebi traže nekog spoljnog mentora koji treba da ih brani. Pravi mir u BiH će se desiti kada oni shvate da Republika Srpska ima dan i kad oni budu poštovali taj dan. Dok se to ne desi nema mira", rekao je Ivanić novinarima u Sanskom Mostu.

On smatra da je Dan Republike Srpske zaslužio da referendum bude održan poslije izbora, te da je trebalo izbjeći njegovo održavanje pred izbore i da je za to bilo snage.

"Sigurno jeste pokušaj da se napravi predizborni događaj, ali nakon činjenice da je Savez za promjene podržao održavanje referenduma, ne vidim kako je na tome uopšte sad moguće graditi kampanju kad svi isto mislimo o tom danu", rekao je Ivanić, koji je i počasni predsjednik PDP-a.

On je istakao da Republika Srpska ima puno pravo na taj referendum i ponovio da je najveći udar na Ustav BiH i na BiH bila odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju 9. januara - Dana Republike Srpske.

"Ljudi koji to ne shvataju, ovakvim potezima dalje ruše BiH. Pa valjda narod Republike Srpske ima pravo da se pita da li neki dan treba da bude praznik ili ne. Samo bolestan um može takvu stvar smatrati rušenjem BiH. Šta treba da uradimo? Da kleknemo? Da puzimo? Da ispunjavamo njihove želje i zahtjeve? I opet ne bismo bili dobri", naglasio je Ivanić.

Izvor: Srna
Foto: Anadolija

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Imanjak

02.08.2016 15:15

Imali išta bitnijeg u ovoj zemlji osim tog referenduma. Kada kuću napravim i kredit otplatim onda cu razmisliti o čemu pričaš.Svi ste pokupovali stanove, kuće po inostranstvu a nama ovdje solite pamet o patriotizmu.

ODGOVORITE
Name

rus

02.08.2016 15:17

On nije clan predsjednistva iz RS nego srpski predstavnik u predsjednistvu.

ODGOVORITE
Name

Drago

02.08.2016 15:18

Refedendum odrzati zajedno sa izborima jer je to najjeftinije rjesenme!

ODGOVORITE
Name

Zakon

02.08.2016 15:21

Ako RS odrzi referendum ja cu se iseliti iz RS a patriota sam samo packanje i sta poslije referenduma .

ODGOVORITE
Name

cican.

02.08.2016 16:12

NERAZUMEM:SVE PAMETNIJI OD PAMETNIJEG.4 LUDAKA NIKAKO DA SE USKLADE!SRAMOTA NEMAM KOME VEROVATI!

Name

Savo Andric

02.08.2016 18:34

Placam ti kartu u jednom smjeru!

Name

os

02.08.2016 15:23

Ovim prijedlogom Ivanić navlači vodu na Dodikov mlin. Ovo bi zaintrigiralo birače da opet glasaju za režim koji će eto možda raspisati nekakav referendum. Ništa drugo nemaju da ponude biračima. Prefrigani jesu ali ne dovoljno. Bosić treba da razmisli s kim je u savezu. Ivanića napolje iz saveza. Bez odlaganja!

ODGOVORITE
Name

zumba

02.08.2016 15:55

Bosnjaci rade jednu neoprostivu gresku "cuvanja BiH",.U stalnoj su defanzivi jer Republika Srpska radi sve da BiH ne funkcionise.Bosnjaci trebaju da rade sve da sruse ovakvu BiH.Kad se to desi nestaju i entiteti i ovakvi kao Ivanic.Koji je u najvisem organu a ne zna da su odluke ustavnog suda konacne,jadno.

ODGOVORITE
Name

Od srca

02.08.2016 15:58

Ja mislio da je vec odrzan referendum? Kako neko prije mene vec navede, ovaj tip svako par dana izreklamira Dodika na stetu Szp-a. Mislio sam, u pocetku, da je slucajno, ali je par komentatora osulo paljbu u njegovu zastitu, te kako je ucevan, te pametan... pa ako jeste, onda on ovo definitivno radi namjerno. Sreca nasa, pa i sa referendumom ili bez opstace Republika Srpska i FBiH i Bosna i Hercegovina, a u njima i Srbi i Bosnjaci i Hrvati, zajedno sa Ostalima. Ama dragi politicari popustite nas vise sa budalastinama. Svi ti datumi su odavno trebali biti dogovoreni u skupstinama i upisani u Ustav jednom za sva vremena. Zato trk na posao Mladene i svi ostali iz svih ostalih naroda, stranaka, koalicija, da se to zavrsi kako treba.

ODGOVORITE
Name

pero

02.08.2016 16:33

Ja kolko vidim i čujem što je srba oni su u sds- u u Rs a ostali su muslimani i katolici

ODGOVORITE
Name

TRN

02.08.2016 16:55

Ivanicu da nece biti kakvog Referenduma uskoro?

ODGOVORITE
Name

Abc

04.08.2016 12:29

Polako ali sigurno postaje sve vise dodikov piun i okrece se od SzP. PRELIVODA UVEK BIO