Sjećanja - video: Košarkaški vremeplov - Los Anđeles 1984: Španska klopka za Plave!

Svet je upoznao Džordana, a Rusi odgovorili Amerima! Kalifornija, koka-kola i san...

Košarka 03.08.2016 | 23:30
Sjećanja - video: Košarkaški vremeplov - Los Anđeles 1984: Španska klopka za Plave!
"Kalifornija, koka-kola i san", pevala je nekada zagrebačka pop grupa Neki to vole vruće. Pogađate, red je na Los Anđeles i Olimpijske igre 1984. godine. Sjedinjene Američke države u tom periodu su doživljavale pravi ekonomski bum, Ronald Regan bio je jači nego ikad i spremao se za drugi predsednički mandat, u SSSR-u se Mihail Gorbačov uveliko spremao da preuzme vlast, dok je Jugoslavija živela zlatne dane pogotovo u sportu.

Ipak, ni te Igre u LA, kao ni prethodne, nisu mogle da prođu bez uplitanja politike, samo što su se ovaj put Sovjeti revanširali Amerikancima bojkotom. To je, konkretno, kada je košarka u pitanju, ponovo značilo da je jedan od glavnih konkurenata za zlatnu medalju ispao iz trke i pre nego što je ona počela.

Jugoslavija je na ovaj turnir stigla kao branilac olimpijskog trona, ali i kao ekipa u kojoj je legendarni trener Mirko Novosel počeo da priprema smenu generacija. Među iskusnijima su bili Dražen Dalipagić, Ratko Radovanović, Andro Knego i Mihovil Nakić. Ali, to je i drugo uzastopno veliko takmičenje na kojem je za Plave igrao tada mladi i ultratalentovani košarkaški Mocart, Dražen Petrović.

"Mi smo u Los Anđelesu imali smenu generacija. Ja sam tada praktično završavao karijeru u nacionalnom timu, bili su tu i Raša Radovanović, Nebojša Zorkić, Andro Knego i drugi... Naravno, tada je počeo na veliku scenu da stupa i Dražen Petrović, a u timu je bio i njegov brat Aco", objasnio je Dalipagić u razgovoru za MOZZART Sport.

Uprkos svemu pomenutom, ekipa koju je predvodio Novosel je gotovo perfektno odigrala prvu fazu takmičenja, završila je na prvom mestu u grupi sa maksimalnih pet pobeda. Redom su u legendarnoj dvorani Forum u Los Anđelesu padali Zapadna Nemačka, Australija, Egipat, Brazil i u poslednjem kolu u derbiju grupe, Italija.

"U moje vreme igranja za reprezentaciju, uvek su kandidati za sam vrh bili Jugoslavija, SSSR i SAD. Naravno, dešavalo se često da tu uskoči još neka reprezentacija, Itaija, Španija, Brazil i slične...", prisetio se Dalipagić.

"Kostur" takmičenja bio je takav da su jugoslovenski košarkaši u četvrtfinalu išli na Urugvaj koji je pao prilično lako - 110:82. Upravo je Dalipagić sa 24 poena bio najbolji strelac Jugoslavije na tom meču, a četiri manje ubacio je Dražen Petrović.

A onda je došlo i polufinale sa ponekad nezgodnim Špancima. I na žalost navijača u ondašnjoj Jugoslaviji, tog toplog osmog dana avgusta u Kaliforniji kao ludi su igrali Huan San Epifanio, Andres Himenez i Hoze Marija Margal.

"Sećam se da smo na tom turniru od Španaca izgubili praktično dobijenu utakmicu u polufinalu. Jedan slabije odigrani meč, u stvari možda samo poluvreme i doživeli smo prvi poraz na turniru, a to nas je koštalo borbe za zlatnu medalju", ističe Dalipagić.

On i Dražen Petrović meč su završili sa po 16 poena, Radovanović je dodao 15. Jugoslavija je na poluvremenu vodila sa 40:35, ali je na kraju u finale prošla Španija trijumfom od 74:61. Plavima je sledila borba za bronzu koju su rešili protiv Kanade u svoju korist sa 88:82, a Crvenoj furiji finalni meč sa američkom reprezentacijom.

A kakvu su Amerikanci tada imali nacionalnu selekciju! Dovoljno je reći - Majkl Džordan. Njegovo leteće veličanstvo upravo tog leta je završilo sa koledž košarkom na univerzitetu Severna Karolina, a kao trećeg pika na draftu izabrali su ga Čikago Bulsi.

"Amerikanci su tada zaista imali sjajan sastav, to su maltene sve bili igrači za NBA, odnosno košarkaši koij su te godine završili koledž karijere", u dahu priča Dalipagić.

Ipak, legendarni košarkaš Partizana i Jugoslavije imao je prilično zanimljiv odgovor na pitanje da li je već tada znao za Džordana.

"Da li sam znao za njega? Pa on je znao za mene! Vidite, sećam se da smo sa reprezentacijom u tom nekom periodu bili na turneji po Americi. Igrali smo meč protiv Džordanove Severne Karoline i ja sam im spakovao 41 poen! Njihov trener, legendarni Din Smit nije znao šta ih je snašlo... Ljudi su se krstili".

A onda je legendarni Praja objasnio da se u Los Anđelesu odmah videlo kakav će to igrač da bude.

"Džordan je tada počeo da se pojavljuje i postaje poznat za šire mase. Naravno, videli smo da čovek ume bukvalno da leti. Istovremeno, u to vreme je još dosta promašivao, ali jasno je bilo da će postati vanzemaljac. Mada u Americi ima fantastičnih igrača bukvalno na svakom ćošku, u svakom parku, skaču i igraju kao ludi, a posle jednostavno nestanu", zaključio je on.

Džordan, naravno nije nestao, Amerikanci su u finalu u Los Anđelesu pobedili Španiju ubedljivo sa 92:65. Veliki Majkl je sa 20 poena bio najefikasniji u američkoj selekciji. Pored Džordana, dve najveće zvezde u timu SAD bili su Patrik Juing i Kris Malin, a dobru NBA karijeru napravili su i Sem Perkins i Alvin Robertson.

Svakako je ostao žal što na ovim Igrama tadašnja jugoslovenska selekcija nije bila u prilici da igra za zlato, a navijači su ostali uskraćeni za sudar Petrovića i Dalipagića saDžordanom. Dve stvari su ipak, te 1984. godine bile jasne, Jugoslavija bi u finalu svakako ozbiljno napala zlato i pitanje je da li bi ga Amerikanci osvojili. Druga i još važnija, tadašnja reprezentacija definitivno je dobila novog vođu i momka koji će oduševljavati košarkaški svet u godinama koje su dolazile - Dražena Petrovića.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar