U BiH jedan narod uz pomoć Zapada preglasava druga dva

Uvod u kreditni aranžman sa MMF-om u Bosni Hercegovini potpisan je pod pritiskom Evropske unije, a sve što se diktira iz Brisela na kraju ostane samo mrtvo slovo na papiru, kaže za Sputnjik profesor Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke Miloš Šolaja.

Bosna i Hercegovina 02.08.2016 | 12:02
U BiH jedan narod uz pomoć Zapada preglasava druga dva
Postizanje dogovora o mehanizmu koordinacije i potpisivanje Pisma o namerama za kreditni aranžman Bosne i Hercegovine sa MMF-om predstavljen je kao „povratak zemlje na evropski put“.

Naime, potpisnici, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, i šef delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije Lars Gunar Vigemark izjavili su da će na ovaj način „evropski put Bosne i Hercegovine biti odblokiran“.

Međutim, profesor Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke Miloš Šolaja u razgovoru za Sputnjik ocenjuje da u BiH nema istinske političke volje da se zajedno ide u Evropsku uniju. "Potpisnici su sasvim sigurno bili pod pritiskom Brisela tokom ovih dogovora,  jer se od njih traži da se ostvaruje reformska agenda iz prošle godine — koju su takođe potpisali pod pritiskom“, kaže Šolaja.

„Istovremeno, iskorišćena je prilika da se MMF-u što pre pošalje pismo kako bi stigao novac, jako važan faktor uoči predstojećih lokalnih izbora koji se bave opštim, nacionalnim temama. Podsećam, taj potpis je već dobio primedbe — Hrvati, koji nemaju brojnost naroda, ni razvijen institucionalni sistem predstavljanja, traže usaglašavanje u kantonima. To je klasična igra političkih lidera u BiH: potpis se kasnije u nekoj formi neće realizovati, jer u suštini nema istinske političke volje da se zajedno ide ka Evropskoj uniji“, kaže Šolaja.

On dodaje da je važna činjenica da je ovaj dogovor došao u vreme ozbiljne destabilizacije Republike Srpske, pa je samim tim potvrdio da bez nje nema ni Bosne i Hercegovine. „Apsolutno — ona je teritorijalni, ali i institucionalni deo BiH, naseljena je većinski Srbima koji su konstitutivni narod među tri entiteta, i to je ključ kroz koji treba sve da se rešava“, kaže sagovornik Sputnjika.

„U suštini, svako ko zanemaruje Republiku Srpsku mora da zna da BiH ne može da postoji bez nje. Problem je što se u aktuelnim politikama, a naročito u međunarodnoj javnosti, stvara slika da je BiH kompaktna centralizovana država, da je Sarajevo njen glavni grad, a politički sistem zemlje predviđa postojanje zajedničkih institucija, koje se zajednički kreiraju. Ako se Republika Srpska nekim čudom izvuče iz sistema, BiH ne postoji“, ističe Šolaja.

Naš sagovornik podseća na činjenicu da je jedan narod, uz pomoć međunarodnih sudija, preglasao druga dva, što je inače formula za konflikt u BiH. Upitan da li uopšte veruje u evropski put zemlje, Šolaja kaže da je reč o „čudnoj ideji, koja makar za sada nema budućnost“:

„Evropskog puta nema dok se ne definiše politička stabilnost u BiH, a ona se neće tako lako definisati, jer sve što se dešava u našoj politici proizilazi iz Dejtonskog sporazuma, uključujući i Aneks 4, koji je neko nazvao Ustavom — a on je često izvor konflikata. Dok narodi ne sednu za sto i između sebe ne dogovore rešenja za brojna pitanja, jako je teško govoriti o bilo kakvom evropskom putu“, kaže Miloš Šolaja.

Sve što se dešava u formalnom pogledu u Bosni i Hercegovini, a diktira se iz Brisela, na kraju ostane samo mrtvo slovo na papiru, zaključuje profesor Šolaja u razgovoru za Sputnjik.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Neđo.ba

02.08.2016 10:07

Bez pritiska Evrope,bilo bi glume i srbovanja do izbora,ovako je bolje nego onako.

ODGOVORITE
Name

zumba

02.08.2016 10:12

Pa kako onda Hrvati,koji nemaju brojnost naroda,mogu nosati i postavljati zastave druge drzave u Federaciji BiH......zasto to ne rade u Republici Srpskoj i tamo su konstitutivni narod.Gledam popis u Posusju,od 22000 stanovnika samo pet Bosnjaka i tri Srbina.To nigdje nema da grad tolike velicine ima tako malo iz reda drugih naroda.

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.08.2016 10:20

Na ovaj nacin mozes blokirati cijelu zemaljsku kuglu. Nije mi poznato da se igdje u svijetu uvazavaju samo jednoglasne odluke. Kompromis mora biti i da je 100% jednonacinalna drzava opet ce biti neistomisljenika. Zasto se odmah svaka odluka povlaci da je na nacionalnoj osnovi. I sama Srbija ima pristalica i protivnika EU, ali sta misli vecina i sta je bolje za narod to bi trebalo da bude glavno pitanje. Ja imam osjecaj da najveci protivnici EU jesu kriminalci i koruptivni politicari dok narod pogotovo mladji svakodnevno lista oglase u potrazi za najmizernijim poslom u EU.

ODGOVORITE
Name

Cccc

02.08.2016 12:22

Dali si ti Dragan ili neki Mustafa u njegovoj kozi neznam ali znam samo da si glup ako misliš da bi se ovdje moglo odlucivati na na osnovu većine. Ova je..na fantomska država može samo funkcionisati na bazi kompromisa i nikako drugačije.

Name

!

02.08.2016 10:20

50+%

ODGOVORITE
Name

sarajlija

02.08.2016 10:42

Dok je takvih kao ti nemoj se čuditi novom sukobu i novoj traktorijadi!

ODGOVORITE
Name

Zenica

02.08.2016 10:43

Glup si nadahnuto :)

ODGOVORITE
Name

Lafo Mamane

02.08.2016 10:44

Ne vidim nista lose u tome sto se zaduzujemo kod MMF-a.To znaci nema rata. Pogledajte sta se desilo drzavama koje nisu imale nikakvog duga MMF-u. (Afganistan,Irak,Libija,Sirija,Turska).

ODGOVORITE
Name

Tugula

02.08.2016 10:53

Svi smo mi Bosanci.( Bosi,nemamo banke u dzepu).

ODGOVORITE
Name

Zeleni

02.08.2016 11:02

Opet si preskočio terapiju....

ODGOVORITE
Name

Soko

02.08.2016 11:15

Ne napadajte mi profesora!

ODGOVORITE
Name

liberal

02.08.2016 11:37

Kulturna okupacija. Rjesenje svih rjesenja. Rat Austriji proglasiti odmah.

ODGOVORITE
Name

Revis

02.08.2016 11:54

Umoran sam vise od palitike, odoh ja ganjat pokemone. A ako nam i njih nacionalizuju hebiga.

ODGOVORITE