Skočio sa 7.600 metara i ostao živ

Amerikanac Luk Ejkins skočio je iz aviona sa visine od 7.600 metara bez padobrana ili odijela sa krilima (wingsuit) i postao prvi padobranac koji je bezbjedno sletio u mrežu raširenu na tlu, javljaju danas američki mediji.

Svijet 31.07.2016 | 11:16
Skočio sa 7.600 metara i ostao živ
Ejkins, koji je ranije radio kao kaskader na filmovima, spremao je svoj opasni poduhvat godinu i po dana, prenijela je agencija AFP. Tokom slobodnog pada on je dostigao brzinu od čak 193 kilometra na sat, a skok je izveden sinoć u dolini Simi u Kaliforniji.

Televizija Foks je prenosila dvominutni skok uživo, a specijalna emisija o tom poduhvatu je trajala sat vremena. "Obratite pažnju na nauku i matematiku iza ovog skoka.

I pokazaćemo vam šta je moguće", izjavio je neposredno prije polijetanja Ejtkins (42), koji u Vašingtonu drži školu padobranstva, a takođe ima dozvolu za pilotiranje avionom i helikopterom.

Nakon što je bezbjedno pao u mrežu, Ejtkins je izjavio: "Ovo je nevjerovatno, ja gotovo da lebdim. Ne mogu čak ni da izgovorim ono što želim da kažem. Sve ovo što se dogodilo je sjajno”.

On je dosad izveo ukupno 18.000 skokova sa padobranom, a u 30 navrata je morao da upotrebi rezervni padobran. Ejtkins je treća generacija padobranaca u svojoj porodici, pošto je njegov djeda nakon što se vratio iz Drugog svjetskog rata osnovao školu padobranstva.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Лија

31.07.2016 09:37

Код њих је и самоубиство из засједе могуће извести.

ODGOVORITE
Name

oko sokolovo.

31.07.2016 11:47

NEMOGUĆE'PORED TOLIKE SILNE ELEKTRONIKE, IZ SILICIJEVE DOLINE'DA MU ZATAJI ČIP!ZA UMRETI OD PIŠURIJE. hihi.