Ustaški terorista dobio spomenik

Ustaški terorista Miro Barešić, koji je izvršio atentat na jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića, dobio je spomenik u rodnom mjestu Drage kod Pakoštana, a njegovo otkrivanje zakazano je za danas.

Region 31.07.2016 | 10:45
Ustaški terorista dobio spomenik
Spomenik je postavljen pred rodnu kuću Barešića. Izradu bronzane statue finansirali su njegovi rođaci, prijatelji i saborci, uz pomoć opštine Pakoštane, prenosi "Jutarnji list".

Štampan je i plakat na hrvatskom, engleskom, i njemačkom jeziku na kojem se građani pozivaju na otvaranja spomenika povodom 25 godina od pogibije Barešića. Barešić je poginuo kao hrvatski vojnik 31. jula 1991. kod Benkovca.

Uprkos tome što se sprema otkrivanje spomenika Barešiću, u Hrvatskoj ima onih koji smatraju da je ubistvo jugoslovenskog ambasadora bilo teroristički čin, prenosi "Jutarnji list".

Rolovoć je ubijen 1971. godine u jugoslovenskoj ambasadi u Stokholmu. Miro Barešić i njegov prijatelj Anđelko Brajković ušli su u ambasadu i tražili informacije o vizama da ne bi privukli pažnju.

Kada su u blizini vidjeli Rolovića izvukli su oružje, nakon čega je Barešić pogodio ambasadora u lice. Natjerali su ga da uđe u kancelariju gdje ga je Barešić pogodio i drugi put. Vezali su ambasadora za stolicu.

Za to vrijeme se ispred ambasade okupilo mnogo ljudi, policija, hitna pomoć.

Kada je Barešić vidio da je došla policija, shvatio da će propasti izvorni plan, da uzmu ambasadora za taoca.

Prilikom upada policije u zgradu ambasade, drugi atentator Brajković je stavio pištolj Roloviću u usta i pucao mu u glavu.

Nakon toga Barešić i Brajković predali su se bez otpora uzvikujući: "Nezavisna država Hrvatska" i "Živio Ante Pavelić".

Sud u Švedskoj osudio je Barešića i Brajkovića na doživotnu robiju. Vlada Ulofa Palmea 10. oktobra 1985. godine preinačila je doživotni zatvor ustaškom teroristi "zbog dobrog vladanja" u 18 godina robije.

Poslije secesije Hrvatske i raspada Jugoslavije, Barešić se vratio iz Južne Amerike, gdje je boravio poslije izdržavanja kazne u Švedskoj, te je pristupio Zboru narodne garde tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Izvor: Jutarnji list, Srna

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Нешо

31.07.2016 11:25

Још да Колинда открије споменик..

ODGOVORITE
Name

Hm

31.07.2016 11:45

I Ulof Palme je kasnije ubijen, ili sam nesto pobrkao.

ODGOVORITE
Name

Vaske

31.07.2016 13:48

Upravu si moj Hm.Raznesen u atentatu da su mu oci ispale.To ti je kako sijes,tako kosis.Bog je svemoguc.

Name

re

31.07.2016 13:54

Nisi nista pobrkao, Rolovic je ubijen 1971 god. Palme je ubijen 1986 god.

Name

Udba

31.07.2016 13:09

Baresica je u Hrvatskoj ubio Susak

ODGOVORITE
Name

koga je on briga osim Linde

31.07.2016 23:09

Oni su zasigurno ubili i Palmea jer je bio pasivan po pitanju Jugoslavije. Palme je u mojoj mladosti bio nas Ce Gevara i nada kako socijalizam treba da izgleda. Mislim da Hrvati prave spomenik svojo sramoti jer moraju reci sta je on uradio i ne zvuci bas milo niti u usima Thomsona.

ODGOVORITE