Godišnjica svirepog zločina u Trnovu

Parastosom u Hramu Svetog Đorđa u Trnovu, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u spomen-sobi u gradu i kod spomen obilježja na Rogoju sutra će biti obilježene 24 godine od stravičnog zločina koji su muslimansko-hrvatske formacije počinile nad srpskim stanovništvom ovog mjesta.

Republika Srpska 30.07.2016 | 08:07
Godišnjica svirepog zločina u Trnovu
Sjećanju na stradale prisustvovaće porodice poginulih srpskih civila i vojnika, njihovi saborci, te predstavnici boračkih udruženja i vlasti

Zamjenik predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnova Goran Timotija izjavio je Srni da će sjećanju na ovaj tužni događaj kada su stradali mještani Trnova početi u 10.00 časova parastosom u Hramu Svetog Đorđa.

Prema njegovim riječima, nakon toga biće obavljeno osvećenje spomen-ploče za ubijene civilne žrtve u spomen-kapeli u porti hrama gdje će biti položeni i vijenci.

Za 11.30 časova predviđeno je polaganje cvijeća i paljenje svijeća na prevoju Rogoj, gdje su braneći stanovnike Trnova stradali pripadnici Vojske Republike Srpske iz Trnova, Kalinovika, Gacka i Bileće.

U napadu muslimanskih formacija na Trnovo u julu 1992. godine na najsvirepiji način ubijena su 124 civila, a tijela njih 11 još nisu pronađena.

Među nastradalima je bilo 48 žena i četvoro djece, od kojih je najmlađi Milun Tešanović imao samo 15 mjeseci.

Na veliki pravoslavni praznik Ognjenu Mariju, koji Srbi obilježavaju 30. jula, zvjerski je mučen i ubijen sveštenik trnovskog hrama Nedeljko Popović, a crkva je zapaljena.

U odbrani Trnova život je položilo 157 boraca, a po broju poginulih u odnosu na broj stanovnika Trnovo je druga opština u Republici Srpskoj koja je najviše stradala u proteklom ratu.

Jedinice Vojske Republike Srpske su 12. jula 1993. godine oslobodile Trnovo, gdje su zatekle samo zgarišta i ruševine, jer je 98 srpskih sela uništeno, kao i svi privredni objekti.

Za ratne zločine nad srpskim civilima i borcima na području Trnova još niko nije osuđen, a pred Sudom BiH vodi se proces protiv Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoze.

Komentarišući činjenicu da ni 24 godine još niko nije osuđen za zločine nad srpskim civilima u Trnovu, a da se sudski postupak vodi protiv samo tri lica, Timotija je istakao da je to ustaljena praksa u BiH - da se srpske žrtve minimiziraju i negiraju, a ističu muslimanske.

Godinjaka i ostale terete da su u svojstvu pripadnika takozvanog MUP-a BiH, Teritorijalne odbrane BiH, takozvane Armije BiH i Hrvatskih oružanih snaga u selima na području opštine Trnovo, počinili ratne zločine protiv srpskog civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da su oni svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog lišavanja života civila srpske nacionalnosti u selima na području opštine Trnovo, protivpravnog hapšenja i zatočenja u logorima formiranim na području opštine Trnovo i paljenja njihove imovine, te lišavanja života i nečovječnog postupanja prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske u logorima na području Trnova.

"Prilikom počinjenja ratnih zločina ubijeno je više od 90 lica, među kojima je najviše starije životne dobi, od kojih su neke žrtve bile starije od 80 godina, a među žrtvama je veći broj žena, kao i dijete rođeno 1990. godine", navodi se u optužnici.

Ova optužnica jedna je od najopsežnijih koje su podignute u Posebnom odjeljenju za ratne zločine od početka rada Tužilaštva BiH.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Re

30.07.2016 08:58

Ma niko nikad neće biti osuđen jer se radi o ubijenim Srbima. Nema nama zajedništva sa komšijama. Klali nas njihovi djedovi '41, pa oni '91, a za 50 godina će njihovi unuci...

ODGOVORITE
Name

Mrav

30.07.2016 12:46

Pa kako da im sude kada je to uradila tzv Armija, dakle nesto sto nije postojalo?

Name

Is

30.07.2016 13:13

Mog djeda su '41 na raznju pekli trnovski turci. 91. Nisu mogli iscekati da nas opet kolju. Odmah u junu '92 su poceli da nas ubijaju. Sve sto je bilo baba i djedova su pobili u ovom ratu. Bebe su klali i lomili ruke i noge. I kaze zivi sa njima... sa njima zivot znaci samo cekanje novog rata da nas opet kolju i ubijaju.

Name

Лија

30.07.2016 11:45

Алија Изетбеговић је у својим говорима, често износио лажи, како тзв. арбих никада и нигдје није рушила вјерске објекте, већ их је, како лажов рече, чувала. Трново је очит примјер геноцида над Србима.

ODGOVORITE
Name

glupi policajac

30.07.2016 13:51

Kad je Dodiku palo na pamet da posjeti Trnovo,da primi porodice stradalih.Dok je on na vlasti muslimani mogu mirno spavati.

ODGOVORITE
Name

rs

30.07.2016 13:57

Trnovo je strasno stradalo za vrijeme rata i bas zato mmu treba najvise i pomoci medjutim Dodik tamo u zivotu nikad nije otisao.A prije rata bilo je jedno od najljepsih mjesta za odmor.

ODGOVORITE
Name

@

30.07.2016 17:26

Bakir svoje Trnovo gradi a kod nas jos prah i pepeo a narod prepusten sam sebi.