Zaduženje "Toplane" za još 15 mil. evra

U Banja Luci je na pomolu novo zaduženje. Ovaj put na lokalnom nivou. Kreditor bi trebalo da bude Evropska banka za obnovu i razvoj, a korisnik kredita od 15 miliona evra je banjalučka "Toplana".

Republika Srpska 28.07.2016 | 22:58
Zaduženje "Toplane" za još 15 mil. evra
Vlast tvrdi - to je jedini način da se "Toplana" izvuče iz dubioze. Opozicija tvrdi - kredit će samo donijeti nove glavobolje građanima Banja Luke. Zanimljivo kredit se pokušava obezbijediti pred kraj mandata aktuelne banjalučke gradske vlasti.

"Novo zaduženje je neophodno u pokušajima revitalizacije `Toplane`, a povoljno je", tvrdi rukovodstvo "Toplane" i gradska vlast. 

Projektom je predviđeno da ukoliko kredit bude realizovan, deset miliona evra bude uloženo u nove kotlove, modernizaciju i trajna sredstva. 5 miliona evra bilo bi potrošeno na otplatu ranijih dugova. 

Ono što još nije urađeno jeste studija izvodljivosti, a niko nije ni rekao koliko bi takva studija trebalo da košta. Opozicija u Banja Luci traži projekciju čitavog projekta jer je u njemu, tvrde, mnogo nepoznanica. Nije nemoguće da ukoliko kredit bude realizovan uslijedi povećanje cijene grijanja. 

Opozicija tvrdi "da je realna mogućnost da grad odnosno gradska skupština izgubi pravo odlučivanja formiranja cijene usluge `Toplane` i da to pravo djelimično ili u potpunosti preuzme kreditor u cilju obezbjeđivanja vraćanja kredita."



BN televizija

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Don Kihot

28.07.2016 18:20

Ništa im ne vjerujem...lopovi na kvadrat, zeznuli su ljude sa svim od isporuke toplotnre energije do ugradnje kalorimetara...jer to rade privatno....lopov do lopova uz časne izuzetke....

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

28.07.2016 18:41

Svaka im cast da su se sjetili bice bolje grijanje a i povoljnije

ODGOVORITE
Name

Geography

28.07.2016 20:51

Ima li barem jedna institucija u RS a da se ne zadužuje

ODGOVORITE
Name

Draz

29.07.2016 04:31

Poznata priča.Nakon nekog perioda ide dotacija Toplani iz budzeta a po ledjima onih koji se ne griju preko toplane.Kakve veze ima stanovnik Lauša ili Budzaka sa Toplanom.

ODGOVORITE
Name

Lop

29.07.2016 05:53

Samo bahato do kraja...mamicu vam lop...

ODGOVORITE