Vučić ubjedljivo ima najveći rejting u Srbiji

Ako bi izbori za predsednika Srbija bili sada raspisani, Aleksandar Vučić bi pobedio u prvom krugu, a svi ostali kandidati koji se pominju kao mogući takmaci u predsedničkoj trci daleko su iza njega, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnjenja koje objavljuje "Danas".

Srbija 27.07.2016 | 07:47
Vučić ubjedljivo ima najveći rejting u Srbiji
Drugi je lider socijalista i ukoliko bi se desilo da Srpska napredna stranka i Vučić ne stanu iza Tomislava Nikolića, sadašnji šef države bi imao manje glasova od Ivice Dačića.

Kada je reč o poverenju u lidere stranaka, Vučić ima skoro 10 puta veći rejting od drugoplasiranog Dačića, dok se na istom nivou kreću gotovo svi lideri opozicinih strnaka, kao i aktuelni predsednik Nikolić, izjavio je za "Danas" Marko Uljarević, direktor istraživanja javnog mnjenja Ipsos stratedžik marketinga.

"Vučića, prema rezultatima tog istraživanja, oko 30 odsto građana spontano navodi kao političara u koga imaju najviše poverenja, a prema ovom indikatoru njegov maksimalan rejting je išao preko dva miliona građana", rekao je Uljarević.

Dačić beleži dva do tri odsto glasova, znači nešto više od 200.000 građana navodi ga kao političara kome najviše veruje, dok bi ostali stanački lideri - Rasim Ljajić, Bojan Pajtić, Boris Tadić i Saša Radulović - kao i Nikolić, osvojili po jedan do dva odsto glasova.

Prema rečima Uljarevića, jako mali broj građana spontano navodi Vuka Jeremića i zaštitnika građana Sašu Jakovića kao političare kojima se najviše može verovati.

Za razliku od poverenja, drugi indikator - utisak građana o ličnostima - daje nešto drugačije brojke, kaže Uljarević.

Tako, oko 45 odsto građana Srbije ima pozitivno mišljenje o Aleksandru Vučiću, dok je Jeremić specifična ličnost u kontekstu merenja podrške, jer nije lider nijedne stranke i važi za kandidata koji je otvoren za sve kategorije glasača.

Jeremić nema stranačku infrastrukturu iza sebe koja je jako važna na izborima, a događaji vezani za izbor generalnog sekretara UN vratili su ga u epicentar naše javnosti i sada oko 24 odsto građana ima pozitivno mišljenje o njemu.

Na trećem mestu je Ivica Dačić sa 22 odsto.

Kada je reč o Saši Jankoviću, njegov rejting varira u zavisnosti od njegovih aktivnosti, ali može se reći da stoji na poziciji oko 15 odsto, kaže Uljarević za "Danas".

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jedan ČOVEK i jedna PATKA!

27.07.2016 06:15

"Vučić ubjedljivo ima najveći rejting u Srbiji", reče Vučić! :-)

ODGOVORITE
Name

klapac

27.07.2016 08:25

Srbija je dupke puna budaletina, nista mamjih od ovih ovdje.

ODGOVORITE
Name

bn

27.07.2016 09:27

Jeste jeste, samo si ti pametan

Name

lingua mendum

28.07.2016 16:12

Kaže se, "Vučić ima ubjedljivo najbolji rejting..." Vučić ubjedljivo vodi... itd

ODGOVORITE