Sjećanja - video: Evropska Zvezda je počela da tamni u Bugarskoj! Da li je opet zasijala?!

Te 1991. godine Crvena zvezda je imala sve potrebne atribute da bude Ajaks posle Ajaksa ili Notingem Forest posle Notingem Foresta. Da bude klub koji će obeležiti jednu epohu...

Fudbal 28.07.2016 | 00:00
Sjećanja - video: Evropska Zvezda je počela da tamni u Bugarskoj! Da li je opet zasijala?!
Ključne trenutke u procesu posrnuća najtrofejnijeg srpskog kluba redovni hroničari zbivanja u Crvenoj zvezdi po pravilu će pronaći u sukobu Dragana Džajića i Slavoljuba Muslina, zatim onoj epskoj utakmici sa Dinamom iz Kijeva i odlasku Valtera Zenge posle dominantno osvojene dušle krune 2006. godine. Ima tu i onih samoubilačkih grešaka nekih prethodnih uprava, ali utisak je da je ona prava, evropska Zvezda počela da bledi mnogo, mnogo ranije.

Te 1991. godine Crvena zvezda je imala sve potrebne atribute da bude Ajaks posle Ajaksa ili Notingem Forest posle Notingem Foresta. Da bude klub koji će obeležiti jednu epohu... Na titulu šampiona Evrope iz Barija trebalo je da se nakalemi sjajan prelazni rok, dolazak Davora Šukera i Roberta Jarnija... Ali balkansko bure baruta je puklo, a Crvenoj zvezdi je evropska kuća fudbala uručila kartu za izgnanstvo. Možda od tad datira veliki animozitet navijača prema UEFA.

Evropski šampion je voljom drugih postao prosjak i beskućnik, morao je da brani titulu van krcate "Marakane". I otuda Bugarska u rečeniku svih onih kojima je crveno-bela boja pri srcu personifikuje sportsku nepravdu.

Zvezda je u Segedinu i Budimpešti bila bolja od Anderlehta i Panatinaikosa i pred sobom imala meč loptu za novo finale. Ovog puta na Vembliju... Bilo je potrebno "samo" trijumfovati protiv tada pakleno jake Sampdorije... Tim iz Đenove predvodio je Vujadin Boškov, u napadu je bio brutalan tandem Vijali - Mančini, u vezi je dominirao Srećko Katanec, u odbrani Vjerhovod i Lana... Za domaćina meča izabrana je Sofija, a bugarska prestonica bila je tog dana jedan od naših najvećih gradova van granica Srbije (naravno posle Čikaga)...

Osećao se duh Marakane na tribinama stadion "Vasil Levski" 1. aprila 1992, ograda je bila išarana crveno-belim zastava, a Siniša Mihajlović se u 23. minutu potrudio da još više raspali atmosferu. Karakterističnim udarcem iz slobodnog udarca ostavio jeĐanluku Paljuku bez šanse da interveniše. Potom je u karakterističnom trku "natezao" prema zapadnoj tribini gde su bili Uefini moćnici, poslavši im nedvosmislenu poruku. Ispostaviće se da je to bila labudova pesma jednog velikog tima. Do kraja poluvremenaGoran Maza Vasilijević je postigao autogol, a potom je u nastavku Atiljo Lombardo igrao kao besan. Prolazio je pored Miodraga Belodedića kao da ga nema. Đenovljani su dobili meč sa 3:1 i gurnuli Zvezdu sa glavnog koloseka. Ostale su mnoge kontroverze posle tog duela u Sofiji.

"Ne mogu da tvrdim, ali čini mi se da su igrači Sampdorije bili dopingovani. Nisu prolazili obaveznu kontrolu posle utakmice. Da smo umesto u Sofiji igrali u Beogradu, razbili bismo ih. Kao što mislim da bismo u velikom finalu pobedili Barselonu", poručio je u jednom intervju Darko Pančev.



Bilo je sporadičnih pokušaja i kasnije, ali je prava velika evropska Zvezda ugušena u Bugarskoj.... Kao što je u istoj zemlji stradala 1999. godine kada je zbog nestabilne političke situacije i sankcija ugostila Monpelje i izgubila (0:1).

Kažu da je sport, baš kao i život, zatvoreni krug. U Bugarskoj je voljom drugih Zvezda počela da tamni. Sada je sa onih 2:2 u Razgradu dobila šansu da svojom zaslugom krene ka evropskom oporavku i uspostavi ravnotežu. 

Ostalo je još ''samo'' da ostvari rezultat koji je vodi dalje, na svom ''Rajku Mitiću''...!

Komentari / 0

Ostavite komentar