Dević: Bolestan sam za Partizanom!

Pre godinu dana spekulisalo se da bi napad Partizana mogao da pojača Marko Dević, ali nije došao.

Fudbal 27.07.2016 | 16:00
Dević: Bolestan sam za Partizanom!
Momak koji je rođen u Beogradu, ali je igrao za reprezentaciju Ukrajine nikad nije krio da navija za crno-bele, a za ruske medije je izjavio da je "bolestan za Partizanom".

"Sećam se 100. derbija na tribinama, ta atmosfera među navijačima se ne zaboravlja. Uvek sam pokušavao da budem daleko od tuče, ali sam obožavao pesmu, navijanje, transparente", rekao je Dević.

Ponikao je u Zvezdari, igrao za Železnik, Radnički Beograd i Voždovac, pre selidbe na istok, gde je igrao između ostalih za Metalist Harkov, Šahtjor Donjeck, a sada je član ruskog Rubina.

"Sa 20 godina sam zaigrao za Železnik, nisam mogao da uđem u tim, pa sam otišao u Voždovac gde sam počeo da postižem golove. Želeo sam da se vratim, ali mi je agent predložio Volin. U Srbiji sam igrao za 500 evra mesečno, a u Ukrajini za 5.000", objasnio je Dević zašto se odlučio za inostranstvo.

Situacija u Ukrajini i Rusiji je sada slična kao nekada u Srbiji, odnosno Jugoslaviji.

"Slično je to, Ukrajinci i Rusi su nekada živeli zajedno, bili su potrebni jedni drugima, a za nekoliko meseci se sve to pokvarilo. Šteta je što ljudi pate", ističe Dević.

U Ukrajini je mesecima ratno stanje, što je njega podsetilo na Srbiju 1999. godine.

"Imao sam 15 godina kada nas je bombardovao NATO. Sećam se da sam došao kući, da su majka i otac spavali i nisu čuli buku (roditelji su mu gluvi, prim. aut). Potrčao sam do prozora i video "pečurku" od eksplozije kada je uništen Generalštab. U tim godinama se nisam plašio, nisam razumeo zbog čega se to dešava. Izgledalo je kao igra. Kada su se čule sirene baka nam je govorila da moramo u podrum, gde smo se krili sa prijateljima i gledali crvene zrake protivvazdužne odbrane", seća se Dević.

Jedan je od retkih kojem se ispunio san da igra sa idolom iz detinjstva.

"Sa Andrijem Ševčenkom sam igrao u reprezentaciji. Srećan sam što se takva ličnost pojavila u mom fudbalskom životu. Kao dete u Srbiji smo uzvikivali "Ja sam Ševčenko" dok bi se igrali u dvorištu. Nisam ni sanjao da ću biti s njima na terenu na Evropskom prvenstvu. Imamo lep odnos", istakao je Dević.

U reprezentaciji protiv Srbije

"Želeo sam da igram na vrhunskom nivou, mogao sam na EURO 2012. Imao sa punu podršku roditelja, a nije bilo ni negativne reakcije u srpskim i ukrajinskim medijima. Zbog toga sam zahvalan novinarima. Odmah sam igrao protiv Srbijem, izašli smo na teren i čuo sam himnu, pomislio sam: "To je život, svira himna, a ja sam u dresu druge zemlje". Da sam tada postigao gol, ne bih slavio. U srcu sam Srbin, ali sam zahvalan Ukrajini", rekao je Dević.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar