Ima 83 godine, a kosa počela da mu crni

U naletu ozbiljnih političkih, teških životnih i sličnih dešavanja koja okupiraju našu svakodnevnicu, u Brčkom je zabeležen i jedna veoma neobična i zanimljiva priča.

Republika Srpska 24.07.2016 | 12:40
Ima 83 godine, a kosa počela da mu crni
Radi se o Brčaku, Ševketu Ribiću (83), čija je, dugo godina, seda kosa počela da crni.

Na fotografijama od pre 2 i 10 godina, razlika je i više nego očigledna – ranije skoro pa sasvim sed, a sada na glavi ima 70 odsto crnih vlasi.

"Noge me ne služe baš kako treba pa mi, jednom mesečno kući dolazi frizerka da me ošiša. Jednom prilikom, pre godinu dana, mi je rekla da mi kosa počinje crniti. Ispočetka sam to zanemarivao, a onda sam obratio pažnju i uočio da nisam više bel kao jagnje".

Svakim danom mi je kosa crnja i nedavno, kad sam posetio lekare zbog nekih zdravstvenih tegoba, upitao sam ih da li su ikad, tokom svoje prakse, čuli i videli za takav slučaj. Nisu mi mogli ništa odgovoriti - rekao je Ševket.Starac ima 2 ćerke i sina za koje, ova njegova postepena promena boje kose iz bele u crnu u 83 godini, predstavlja vrlo neobičnu pojavu. Ćerka Fahira Sijarić se priseća svog djetinjstva i kaže da oca, iz tog vremena, ne pamti sa crnom kosom, jer je veoma mlad počeo da sedi.

"Pamtim ga, prvenstveno, sa prosedom kosom, a već negde osamdesetih godina skoro sasvim je osedio. Puno sam čitala i putovala, ali za ovakav slučaj nisam nikad čula", rekla je Fahira.

Neobičan penzioner

Penzioner Ševket, inače po zanimanju građevinski tehničar koji je 30 godina radio u Građevinsko – industrijskom kombinatu (GIK) u Brčkom, je, po rečima njegove ćerke Fahire, neobičan po još jednoj životnoj priči.

"Pre nekoliko godina sam ga odvela kod doktora, jer nije mogao da podigne očne kapke i da normalno gleda. Oni su, detaljnim pregledima, utvrdili da ima problem sa srcem i da je došlo do pucanja srčane aorte u dužini između 10 i 15 centimetara iz koje je krv curila u pluća".

Doktori su rekli da su se na plućima stvorila 2 veća ugruška krvi. Utvrđeno je da se ovaj proces u organizmu morao dešavati oko 10 godina i nisu mogli da veruju da Ševket tolike godine nije osetio nikakav problem sa srcem ili bilo kakav jači simptom koji bi ukazao na postojanje ovakvog problema. Istakli su da je u pitanju fenomen - pojasnila je Fahira.

Da li je i Ševketova seda kosa koja je počela da crni prirodni, medicinski ili psihološki fenomen, ostaje na stručnjacima da utvrde, a njegova želja je, da bar na tren, kad bi to ikako bilo moguće, ponovo postane mlad.

(radiobrcko.ba)
(Foto: radiobrcko.ba / Promo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Yu

24.07.2016 12:49

Na kraju će biti kao beba

ODGOVORITE
Name

Pakas

24.07.2016 13:44

Da nije dobio tumor melanocita?

ODGOVORITE
Name

pero

24.07.2016 13:51

I moj pokojni otac je sav pocrnio

ODGOVORITE
Name

Lucky

24.07.2016 14:49

Hajde starče,nisu svi zaostali kao što ti misliš. Već godimama postoje medicinski preparati koji se mogu kupiti u svim bolje snabdjevenim apotekama a koji vraćaju prirodnu boju kose. I sam sam koristio jedan ali mi je lice bilo alergično na njega prilikom spiranja s vlasišta kad sam prao kosu pa sam ga prestao koristiti.Sram te tvojih godina,u Brčkom taj preparat ima u mnogim apotekama - baš odakle si ti.

ODGOVORITE