Najčešće na 'crvenom' pretrčavaju penzioneri

Kultura pešaka u saobraćaju odavno nije na zavidnom nivou.

Bosna i Hercegovina 24.07.2016 | 10:13
Najčešće na 'crvenom' pretrčavaju penzioneri
Tome svedočimo svakodnevno dok pretrčavaju ulice mimo pešačkog prijelaza i dok je na semaforu crveno svetlo, i to na frekventnim ulicama i raskrsnicama, na primjer u Sarajevu - na Stupu, Skenderiji, Socijalnom...
 
Zbog svoje neopreznosti često budu i povređeni kada na njih nalete vozači koji ih na vreme ne uoče. Da bi podigli nivo sigurnosti u saobraćaju, kako vozača tako i pešaka, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS odlučili su kažnjavati sve one koji mimo zelenog svjetla i pešačkog prelaza prelaze ulicu.

"Od početka godine izdali smo oko 2.700 prekršajnih naloga onima koje smo zatekli da se kreću mimo pravila. Za prelazak na crveno svetlo kazna je 50 KM, za kretanje mimo pešačkog prijelaza 40 KM, a za nepropisno kretanje cestom 30 KM", rekao je Irfan Nefić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Prema njegovim riječima, ovu vrstu prekršaja najviše prave starije osobe, a sve manje deca i maloletnici. U vreme saobraćajne špice MUP KS povećao je prisustvo svojih patrola na gradskim ulicama.

Preventivne mere

"Često se dešava da pešaci, naročito kada izađu iz gradskog prevoza, prelaze saobraćajnicu na mestima gde to nije dozvoljeno i tada naši policijski službenici to sankcioniraju, ali često deluju i preventivno, samo ih upozore. Do sada je opomenuto njih 1.000 ", dodao je Nefić.

(Avaz.ba)

Komentari / 0

Ostavite komentar