PL BiH: Remi u vječitom derbiju, Banjalučanin za istoriju debitanta iz Jajca!

Veoma nervozni sarajevski derbi između Željezničara i Sarajeva završen je remijem 1:1 (0:0) na startu nove sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine. Željo je više od sat vremena igrao s igračem manje. Novi premijerligaš Metalege šokirao je Čelik u Zenici (1:3), zahvaljujući bivšem fudbaleru banjalučkog Borca Siniši Dujakoviću, koji je bio dvostruki strijelac! Fudbaleri Slobode savladali su sarajevski Olimpik rezultatom 3:0 (2:0) na početku nove sezone. 

Fudbal 24.07.2016 | 09:00
PL BiH: Remi u vječitom derbiju, Banjalučanin za istoriju debitanta iz Jajca!
Veoma nervozni sarajevski derbi između Željezničara i Sarajeva završen je remijem 1:1 (0:0) na startu nove sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine. Željo je više od sat vremena igrao s igračem manje.

Voljom žrijeba u novoj sezoni Premijer lige Bosne i Hercegovine ljuti rivali sastali su se već u prvom kolu tzv. "Lige 12".

Poslije "nebrojeno" remija u "bici za gazdovanje glavnim gradom BiH", Željo je zabilježio dvije pobjede u posljednja dva međusobna meča, ali i u taboru bordo i plavog tima se nisu željeli zamarati statistikama i u najavi meča su naglasili da je svaka utakmica posebna.

Ova je i bila definitivno posebno zbog bog armije navijača Sarajeva i Želje, koji su u subotu ispunili "Grbavicu" do posljednjeg mjesta.

Na kraju, svako je zaradio po bod 1:1 (0:0), ali Željo može biti zadovoljniji jer su od 30. minuta plavi igrali bez isključenog Senada Husića.

Uprkos manjku fudbalera u polju, Željo je prvi stigao do vođstva pogotkom Ivana Lendrića u 53. minutu nakon kojeg je uslijedilo veliko slavlje "Manijaka" i kraći prekid utakmice.

Sarajevo je izjednačilo šest minuta kasnije golom Mersudina Ahmetovića, pa je bio red da "proslavi" i to bakljadom i sjeverna tribina gdje su smještene bile "Horde zla".

Zbog te proslave i bacanja baklji na teren, ali i lomljenja stolica, banjalučki sudija Ognjen Valjić povukao je igrače i prekid je trajao više od 15-ak minuta.

Na sreću, meč je priveden kraju jer je procijenjeno da bi pražnjene tribina sa pristalicama bordo tima izazvao mnogo veće probleme.

Po povratku sa prinudnog odmora postojao je samo jedan tim na terenu - bordo i u posljednjih pola sata se igrala "viktorija" ispred golmana Irfana Fejzića. Posrebno agilan bio je "rezervista" Leon Benko i kapiten Haris Duljević, ali na kraju se rezultat nije promijenio.

Metalege nije mogao da zamisli bolji start u premijernoj sezoni u eliti bosanskohercegovačkog fudbala!

Tim iz Jajca je slavio protiv Čelika na "Bilinom polju" rezultatom 1:3 (0:1)!

 Zeničani su u novu sezonu ušli u potpuno novom sastavu, otišlo je čak 12 fudbalera, a promijenjen je i trener na "Bilinom polju" - umjesto Elvedina Beganovića, novi šef struke je Kemal Alispahić i debitovao je porazom.

Jajčani su u prethodnoj godini zabilježili najveći uspjeh samim plasmanom u Premijer ligu BiH, ali su u subotu pokazali da nemaju namjeru da se time zadovolje već pretenduju da postanu stabilan premijerligaš.

Tom u prilog idu i ozbiljna pojačanja iskusnih igrača poput Sulejmana Smajića i Vernesa Selimovića.

Ipak, danas je utakmicu obilježio Banjalučanin Siniša Dujaković, koji je dva puta savladao golmana Zeničana Semira Bukvića - najprije iz penala u 45. minutu za vođstvo od 0:1 a potom je i ovjerio tri boda u 89. minutu.

Prvi dio meča pripao je domaćim fudbalerima koji su stvorili veliki broj šansi i samo zahvaljujući Fejziću, ekipa iz Jajca je sačuvala svoju mrežu i onda iz kontranapada povela nakon opravdano dosuđenog penala.

U nastavku su zenički fudbaleri brzo stigli do izjednačenja pogotkom Denijala Brkovića u 59. minutu i od tog trenutka su preuzeli konce igre u svoje noge. Stvarali su prilike, ali i promašivali stopostone šanse.

To im se osvetilo u 83. minutu kad je ponovo iz kontranapada pogodio mrežu Nebojša Popović u 83. minutu, a šest minuta kasnije i Dujaković za veliki trijumf crveno-bijelih iz Jajca.

Fudbaleri Slobode savladali su sarajevski Olimpik rezultatom 3:0 (2:0) na početku nove sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Tuzlaci su do startna tri boda na "Tušnju" došli bez većih problema i najviše zahvaljujući Sulejmanu Krpiću, koji je u nekoliko minuta dva puta pogodio mrežu "vukova" i praktično razriješio sve dileme.

Najprije je fudbaler crno-crvenih odlično reagovao na centaršut Mladena Veselinovića u 14. minutu, da bi desetak minuta kasnije surovo kaznio grešku sarajevskog defanzivca Mahira Karića i rutinski matirao Dejana Bandovića za sigurnih 2:0.

Mogao je Krpić i da stigne do het-trika, ali u nekoliko navrata nije bio precizan.

Takođe, imali su i gosti sa "Otoke" svoje šanse barem da postignu počasni pogodak, međutim u subotu im je malo šta polazilo za nogom.

Najbliže tuzlanskoj mreži "vukovi" su bili u 73. minutu kad je odlično intervenisao golman Adnan Bobić poslije šuta Emira Hadžića.

U finišu, izabranici Husrefa Musemića su "ovjerili" pobjedu u 89. minutu nakon jedanaesterca . U kaznenom prostoru je oboren Ordagić, a Kostić je sa "bijele tačke" pogodio mrežu za konačnih 3:0.

Poslije eliminacije iz kvalifikacija za Ligu Evrope, Tuzlaci su se solidno pojačali, a najveće pojačanje je defanzivac Aldin Džidić, a očekuje se i dolazak Aleksandra Subića, nekadašnjeg kapitena Borca iz Banjaluke sa pozajmice iz Partizana.

"Vukovi" su takođe dosta trgovali u ovom prelaznom roku s samo jednim ciljem da izbore opstanak jer se nalaze u prilično teškoj finansijskoj situaciji.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar