Metju: Amerikanac koji želi da bude Srbin

Metju Dadli (24), Amerikanac koji studira srpski jezk i kulturu na kultnom Jejl Univerzitetu, već mesec dana boravi u našoj zemlji radi usavršavanja jezika. Ovaj mladić za "Blic" je ispričao da su mu najzanimljiviji beogradski arhivi, a za Kalemegdan kaže da je poput "pravog dragulja".

Srbija 23.07.2016 | 20:25
Metju: Amerikanac koji želi da bude Srbin
Metju se prvi put susreo sa srpskim jezikom pre godinu dana, na časovima koje je držao pofesor Aleksandar Bošković.

"Studiram istoriju i u okviru nje proučavam slovenske jezike. Ljubav prema tim jezicima javila se spontano zahvaljujući profesoru Boškoviću, a srpski jezik se pokazao kao najzanimljiviji i najlepši", objašnjava Metju.

"Moj život je istraživanje" ovom rečenicom ovaj mladi Amerikanac objašnjava kako se našao u Srbiji.

"Želeo sam da istražujem, jezik, kulturu, istoriju. Srpski jezik je veoma bitan, mnoga dokumenta napisana su baš vašim jezikom. upravo zato želeo sam da ga naučim dobro", objašnjava on.

I zaista ovaj mladić tečno govori naš jezik.

"U Beogradu su mi posebno zanimljivi arhivi. Čini mi se da nemam dovoljno vremena da svaki od njih maksimalno proučim", priča on.S obzirom da u Americi živi mnogo Srba, ovaj mladić je prijateljsko raspoloženje našeg naroda upoznao još ranije.

"Ovde su svi veoma druželjubivi. Stekao sam mnogo prijatelja zahvaljujući kojima usavršavam jezik", kaže s osmehom.

Ovom mladiću najteže je bilo da nauči padeže, ipak kao i svaki izazov, prihvatio je s uzbuđenjem i nakon godinu dana učenja zna da ih primenjuje u govoru.

Metju Dadli voli da svira gitaru, a veoma često svira i naše pesme. Obožava grupu "Idoli" i čuvenog Vladu Divljana.

U Beogradu ovaj mladić pohđa časove srpskog jezika, a u stručnom usavršavanju veoma mu je pomogla konferencija posvećena Jevrejima.

"Kada bi mi se ukazala prilika voleo bih da ostanem ovde da živim. Još mesec dana bi trebalo da ostanem, a meni je već žao kada pomislim na to da napuštam Srbiju i da se vraćam u Ameriku", kaže Metju.

Izvor: Blic

Foto: M.Mitrović / RAS Srbija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

yugosloven

23.07.2016 21:52

SRPSKA SE TRUBA S KOSOVA CUJE DA SVAKOG OBRADUJE

ODGOVORITE