Soroš: EU prijeti smrtonosni koktel

Koktel od Bregzita, migracione krize i mogućeg bankarskog kolapsa može postati smrtonosan za EU, dok svetski finansijski sistem stoji na pragu novih kataklizmi, smatra američki investitor Džordž Soroš.

Svijet 23.07.2016 | 19:05
Soroš: EU prijeti smrtonosni koktel
"Nakon Bregzita EU preti smrtna opasnost“, rekao je Soroš za italijanski list "Korijere dela sera".

Evropa, kako je dodao, može da preživi samo ako se pretvori u takav savez kojem bi želeo da se priključi London i u kojem ne bi bili organizovani „bregziti“.

Prema njegovim rečima, migraciona kriza u Evropi je usporena nakon zatvaranja balkanske rute, ali ne treba misliti da će situacija ostati stabilna, čak i ako se sada čini da Evropljani nisu protiv migranata.

Vlasti u Italiji i drugim zemljama treba da pokažu realnu spremnost da rešavaju zajedničke probleme do kojih je dovela politika EU prema izbeglicama.

"To je u potpunosti pitanje političke volje. EU poseduje netaknute resurse koje može da iskoristi. Ako to sad ne uradi kada se nalazi na granici života i smrti, kada će?“, pita se američki finansijer.

Soroš smatra i da je sporazum između EU i Turske suviše nepouzdana baza za novu politiku EU o izbeglicama.

Kako bi preživela, EU treba hitno da preduzme odlučne mere, smatra milijarder, prenosi Sputnjik.

Pre svega, treba da bude formulisana jasna razlika između EU i evrozone.

Slaba karika same evrozone, prema mišljenju Soroša, jeste Italija čije banke vape za hitnim ozdravljenjem. On predlaže da se uvedu sankcije institucionalnim investitorima, a privatnim da se nadoknade gubici.

Osim toga, Soroš je kao neophodne uslove za preživljavanje Evrope označio poštovanje finansijske discipline i pravila bankarskog saveza.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dr

23.07.2016 17:18

Sve uradite suprotno i to je najbolje za EU. Ne slusajte ovog bandita, jer masoni stoje iza svih kriza...

ODGOVORITE
Name

Milojko

23.07.2016 18:04

Ala si mu odbrusio a tek kakvi argumenti, i to sve bez ad hominem odnosa prema pitanju

Name

Hm

23.07.2016 18:02

Mislis

ODGOVORITE
Name

zitto

23.07.2016 18:03

Prvo nas čipujte , dajte nam GMO hranu , telefone u ruke da lovimo Pokemone . Vi vodite računa o nafti i bankama , a nas možete , pomoću čipa , uključivati , isključivati , eliminisati koliko hoćete i kad god poželite . Mi se zabavljamo tražeći Pokemone , i ne sekiramo se jer vi brinete o nama !

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

23.07.2016 23:11

Mi se ne moramo pozivati na Soroša, mi smo već čipovani od strane naših(srpskih) političara. Oni nama šalju poruke tipa referendum, mi država, mi smo jedan od najvažnijih svjetskih faktora, ono kao pupak svijeta itd. Kada pričaš o problemima oni odgovaraju da ih svi u našem okruženju imaju. Dobiti kredit, to je uspjeh....A mi vjerujemo u to sve i u svemu i svakome vidimo neprijatelja. To je naš čip i novo čipovanje ustvari nije ni potrebno.