Srpska se odrekla 100 miliona KM u korist EFT-a

Ministar industrije energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić odrekao se u ime Republike Srpske minimalno 100 miliona KM koncesionih naknada koje su joj trebale pripasti samo od kompanije EFT.

Republika Srpska 21.07.2016 | 08:22
Srpska se odrekla 100 miliona KM u korist EFT-a
Izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade, Đokić je pojedinim koncesionarima omogućio besplatnu eksploataciju uglja, dok je naknadu za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju struje drastično smanjio.

Izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije u Srpskoj, početkom godine, Đokić je koncesionare koji u svom sastavu imaju rudnik i termoelektranu oslobodio plaćanja posebne naknade za ekspolataciju uglja koji koriste za proizvodnju struje.

„Koncesionar, koji u svom sastavu ima rudnik i termoelektranu ne plaća posebno naknadu za eksploataciju uglja koji služi za proizvodnju struje u termoelektrani, nego plaća ukupnu koncesionu naknadu u visini od 3,6 odsto od godišnjeg prihoda, ostvarenog proizvodnjom i prodajom tako dobijene električne energije“, navedeno je u tom Pravilniku.

Međutim, to nije bilo dovoljno i već poslije nekoliko mjeseci slijede nove olakšice koncesionarima na štetu Budžeta Republike Srpske. Novim izmjenama Pravilnika, objavljene u Službenom glasniku 21. juna ove godine, koncesionarima koji istovremeno plaćaju i naknadu za korišćenje prirodnih resursa, smanjena je koncesiona naknada više od šest puta, odnosno sa 3,6 odsto na 0,5 odsto.

Zbog izmjenjenog Pravilnika Republika Srpska i opština Stanari će izgubiti 4,5 miliona KM svake godine

„Koncesionar koji je istovremeno i obveznik plaćanja naknade za korišćenje prirodnih resursa, u skladu sa zakonom kojim se uređuju naknade za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, plaća koncesionu naknadu u visini od 0,5 odsto od godišnjeg prihoda ostvarenog proizvodnjom i prodajom struje”, piše u Pravilniku.
Đokić u privilegovan položaj stavio „EFT RiTE Stanari“

Stručnjaci sa kojima je razgovarao CAPITAL tvrde je ministar izmjenama pravilnika u privilegovan položaj stavio kompaniju „EFT RiTE Stanari“, a da budžeti Srpske i opština ostaju bez miliona KM. Kao argument navode da se pravilnik dva puta mijenja upravo u godini kada TE „Stanari“ treba da bude puštena u komercijalni rad, odnosno kada više ne može da prodaje ugalj u Stanarima, već će ga koristiti za proizvodnju električne energije.

Sagovornici CAPITAL-a, tvrde i da je ovakav način oslobađanja pojedinih koncesionara od plaćanja naknade potpuno nezakonit.

Naglašavaju i da je očigledna namjera da se udovolji zahtjevima „EFT Stanari“ te da će budžet Republike Srpske i opština Stanari, s obzirom na to da 70 odsto prihoda od koncesionih naknada ide opštini, a 30 odsto Republici, ostati bez miliona KM.

„EFT je projektovao da će prosječna godišnja proizvodnja TE „Stanari“ iznositi dva miliona megavat sati. Trenutno na tržištu jedan megavat sat košta oko 45 evra što znači da bi njihov promet iznosio 90 miliona evra godišnje i na to su trebali da plaćaju naknadu od 3,6 odsto, a izmjenama pravilnika omogućeno im je da plaćaju samo 0,5 odsto. Dakle, ovim izmjenama Pravilnika, Republika Srpska i opština Stanari će samo na dvije koncesione naknade izgubiti 4,5 miliona KM na godišnjem nivou“, kažu sagovornici CAPITAL-a.

S obzirom da je ovoj kompaniji koncesija za izgradnju i korištenje TE „Stanari“ još 2008. data na 30 godina RS će u narednom periodu ostati bez više od 100 miliona KM koje bi „EFT“ uplatila po osnovu koncesione naknade da ona nije smanjena odnosno ukinuta.

Navode i da je oslobađanje koncesionara od plaćanja naknade pravilnikom protivzakonito.

„Zakon o rudarstvu ne poznaje eksploataciju bez koncesije, a Zakon o koncesijama ne poznaje koncesiju bez koncesione naknade. Ovim pravilnikom su direktno umanjeni i prihodi opštinama koje po zakonu imaju zagarantovane prihode od koncesija“, ističu sagovornici.

Mićić: Vlast privileguje privatne kompanije, a smanjuje prihode opštinama

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Mićo Mićić kaže da Ministarstvo nije tražilo saglasnost od njih za ove izmjene, a trebalo je jer veliki dio prihod od koncesionih naknada ide u budžete opština i gradova.

„Oni smanjuju naknade koje više pripadaju opštinama i dovode u povoljniji položaj privatne kompanije u odnosu na gradove i opštine kojima smanjuju prihode. To je trebalo ići na javnu raspravu i trebalo je da traže mišljenje Saveza opština i gradova, ali oni očito ne misle tako“, istakao je Mićić.

Ministarstvo: Svi koncesionari dovedeni u ravnopravan položaj

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS, ipak, tvrde da su pravilnik, donesen 2014., ove godine mijenjali kako bi se preciziralo plaćanje koncesione naknade za korišćenje predmeta koncesije kod koncesionara koji u svom sastavu ima rudnik i termoelektranu, kao organizacione dijelove.

„Što se tiče eksploatacije uglja, koncesionar plaća naknadu od 3,6 odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog prodajom uglja trećim licima, a ne plaća naknadu za ugalj koji služi proizvodnji struje u termoelektrani zato što plaća naknadu od 3,6 odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog proizvodnjom i prodajom struje, proizvedene u termoelektrani korišćenjem uglja kao energenta“, kazali su u Ministarstvu.

Tvrde i da je cilj izmjena bio i da se uredi plaćanje naknade za korišćenje prirodnog resursa kod koncesionara koji je istovremeno obveznik plaćanja naknade za korišćenje tih resursa, u skladu sa zakonom kojim se uređuju ove naknade u svrhu proizvodnje električne energije.

„Koncesionar koji plaća naknadu za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje struje i to 0,005 KM/kWh (hidroelektrane), odnosno 0,003 KM/kWh (termoelektrane), plaća i koncesionu naknadu od 0,5 odsto od godišnjeg prihoda ostvarenog proizvodnjom i prodajom struje“, kazali su u Ministarstvu i dodali da ovi propisi ne favorizuju nijednog koncesionara, već da ih sve dovode u ravnopravan položaj.

EFT: Plaćaćemo više od 3,6 odsto

U kompaniji EFT RiTE Stanari kažu da su po novim pravilima, pored koncesione nadoknade u iznosu od 0,5 odsto na ukupan prihod, elektrane u državnom i privatnom vlasništvu obavezne da plaćaju i nadoknadu od tri KM na svaki proizvedeni MWh.

„To je, u slučaju RiTE „Stanari“, ukupno nešto više od dosadašnjih 3,6 odsto obračunatih na ukupan prihod. U slučaju RiTe „Stanari“, ukupan iznos nadoknade za korištenje prirodnih resursa iznosiće oko 7,1 miliona KM godišnje“, kazali su u ovoj kompaniji za CAPITAL.

U ovoj kompaniji su istakli da su proteklih godina plaćali koncesionu naknadu za ugalj po stopi od 3,4 odsto na ukupan prihod od prodatog uglja i da je ta stopa stopa utvrđena propisima i ugovorom o koncesiji.
Po tom osnovu ova kompanija je lani platila 1,7 miliona KM, u 2014. godini 1,6 miliona dok je u 2013. platila 1,2 miliona maraka.

Istakli su da je u RiTE „Stanari“ zaposleno 700 radnika sa planom da taj broj ubrzo bude veći od 900. Prethodnih 10 godina u državni budžet uplaćeno je preko 100 miliona KM na ime raznih poreza i nadoknada.
Na optužbe koje su se prošle sedmice mogle čuti u Narodnoj skupštini da ih vlast stavlja u privilegovan položaj, u EFT su istakli da je zakon za sve isti.

„Zakon o koncesijama RS precizno definiše status svih korisnika koncesija i podjednako važi za sve koncesionare tako da RiTE „Stanari“ nemaju privilegovan položaj u odnosu na druge učesnike na tržištu“, rekli su u EFT-u.
Ova kompanija uskoro počinje komercijalnu proizvodnju struje u TE „Stanari“, koja će se, kako su ranije najavljivali iz ove kompanije, izvoziti.

Pravilnik „jači“ od zakona

Iako u Ministarstvu i EFT-u obrazlažu da će ova kompanija pored naknade sada plaćati i tri KM po megavat satu proizvedene struje, sagovornici CAPITAL-a kažu da ni to obrazloženje ne stoji, jer bi oni tu naknadu svakako plaćali s obzirom na to da će EFT puštanjem u komercijalni rad TE „Stanari“ doći pod udar Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa.

„Dakle, evidentno je smanjenje obaveza, pa čak i ako je to rađeno u cilju eliminacije dvostrukog „oporezivanja“ po istom osnovu, ovo je zakonska materija i nije se smjelo pravilnikom odlučivati o ukidanju ili uračunavanju neke druge naknade po drugom zakonu (Zakon o naknadama za korišćenje prirodnih reursa za proizvodnju struje) u koncesionu nakandu“, tvrde naši izvori.

Drugo, ako bi se i prihvatila zvanična obrazloženje ministarstva da su imali najbolje namjere, poput izbjegavanje duplog oporezivanja i drastično smanjenje objedinjene koncesione naknade, nije jasno zašto se Pravilnik nije mnogo prije primijenio, jer svih ovih godina državne kompanije poput RITE Ugljevika i RITE Gacka takođe koriste rudu za proizvodnju električne energije.

Ukoliko na ovaj način RS izlazi u susret velikom investitoru, ponovo se postavlja pitanje zašto baš sada. Naime, kada je zaključen ugovor o koncesiji, EFT je svjesno pristao na ugovorene naknade i naknade po drugim zakonima koje su tada bile propisane.

(Capital.ba)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

p

21.07.2016 08:27

Da..ha,ha.Ugradio se mali Djokica tu sa bar 2-3 miliona, Mili je morao dati 6-7 a Markanu milion.Otprilike tako idu sve raspodjele mafijaškog trojca-inače velikih boraca za RS!

ODGOVORITE
Name

Pravda

21.07.2016 08:56

Odmah treba uhapsiti Djokica

Name

divlja jabuka

21.07.2016 09:01

Spasioci Republike Srpske! Sad se zna ciji su resursi, znate onu, "Svacije nicije". Tacno je da je drzava los vlasnik, ali samo ako narod nije ni za sta. Go bagrov do bagrova i podlac do podlaca.

Name

PAPAK

21.07.2016 08:28

KO JOŠ VJERUJE PAPKU?

ODGOVORITE
Name

marko

21.07.2016 09:14

I opet će narod da glasa za njih!

ODGOVORITE
Name

Dragan

21.07.2016 09:19

Genex i DB samo narede, ministri potpišu i dobiju svoje ako su poslušni.

ODGOVORITE
Name

Ilija

21.07.2016 09:25

Ko da mu je to cacevina.

ODGOVORITE
Name

petar

21.07.2016 09:41

Sta ocekivati od presudjenog kriminalca.Taj Petar Djokic je sam donio taj famozni Pravilnik i u njega ugradio odredbe koje su mu donijeli saradnici Vuka Hamovica.Isplata za ucenjeno je bila u njegovoj kancelariji. Provjereno. Da vidim sta ce uraditi Lukac i Mahmut Svraka po ovom pitanju. Nista jer treba prvo njih pohapsiti. Doci ce i taj dan.

ODGOVORITE
Name

Piksi

21.07.2016 13:39

Bankarsku garanciju od oko milijardu KM prema Kinezima za ovu investiciju daje Vlada RS. U slučaju da se Vuk Hamović povuče ode nama milijarda iz budžeta. I sad on ucjenjuje, radi šta poželi.

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

21.07.2016 14:08

Dragi moj narode Republike sRPSKE...iskrene čestitke na vašoj toleranciji. Nekad pomislim, što vas ti vaši lokalni "političari" više j... vi ih više volite. Važno je samo da se što više spominju razni pojmovi kao npr. rs država, mi smo ugroženi, svi su protiv nas, nije ili jeste genocid, alija, bakir i ostala g....a sa druge strane, referendum (i to najmanje 36 puta do sada)...iti,iti. A sa druge strane vaši igrači vas šišaju kao ovce, autoput, rudnik ljubija, ugalj, termoelektrane...a vi sjedite u kafiću i pijete pivicu i pametujete umjesto da nešto uradite. A niste još primjetili da narod koji ima takvu političku garnituru ne treba nikakve neprijatelje. Samo tako gurajte...bar do sljedećeg referenduma! Pametnom dosta!

ODGOVORITE
Name

Kompas

21.07.2016 20:01

Da, smanjuju se prihodi opstinama ali se povecavaju prihodu nacelnicima. Nacelnik dobije lovu, opstina nista, tako se radi posao sa koncesijama. Nikad ni jedna opstina od toga nece imati nikakve koristi samo ce se pojedinci obogatiti.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

22.07.2016 08:32

ETO OVAKAV BIBLIJSKI KRIMINAL KOJI SE NASLANJA NA INSTITUCUJU NEKOG MINISTARSKOG PRAVILNIKA - NAREDBE STVARA OD OVIH MINISTARA I ČITAVE VLADE HAJDUČKE DRUŽINE I CAREVE ILI SULTANE. TAKO JE I U ZDRAVSTVU I DRUGIM MINISTARSTVIMA - SVE SE RJEŠAVA OBIČNIM PRAVILNIKOM KOJI DONOSI TAJ MINISTAR, POŠTO JE U ZAKONU SVJESNO NAPRAVLJENA NORMATIVNA RUPA - KOJA SMRDI KAO "SEPTIČKA JAMA". A VI I DALJE DAJTE VAŠE GLASOVE OVIM KLEPTOMANSKIM ČUVARIMA SEPTIČKIH JAMA....

ODGOVORITE