Visoka politika ispred potreba građana

U borbu za glasove na lokalnim izborima partije su krenule naoružane nacionalnim temama iz visoke politike.
Referendum o Danu Republike, pretnja kontrareferendumom iz FBiH, objava rezultata popisa stanovništva za RS, borba protiv kriminala i korupcije... prete da potpuno zasene priče o gradnji obdaništa, puteva, vodovoda i druge lokalne muke koje bi trebalo da budu rešavane baš u ovo vreme.

Bosna i Hercegovina 21.07.2016 | 08:07
Visoka politika ispred potreba građana
Dok analitičari tvrde da je lakše podizati nacionalne tenzije nego zavrnuti rukave i raditi, političari imaju spreman odgovor.

- Teme kao što je Dan Republike su trajne i to je naša vrednost koju ne sme i ne može da poremeti bilo kakav drugi proces. Međutim, kandidati za lokalne izbore treba da predstave svoje platforme za naredne četiri godine. Ako nisu spremni na to, treba da odustanu od kandidature – tvrdi Luka Petrović, generalni sekretar SNSD i kandidat za gradonačelnika Trebinja.

Potpredsednik SDS Ognjen Tadić ne krije da će „svako da priča ono što mu najviše koristi“. On ipak obećava da će funkcioneri njegove partije na tribinama govoriti o rezultatima rada njihovih načelnika izabranih 2012. ali i o stanju u opštinama i gradovima u kojima narod pre četiri godine nije glasao za promene.

Na pitanje „EuroBlica“ šta očekuje od druge strane, Tadić odgovara: „Svašta“.

- Štabovi SNSD su u političkoj teoriji istraživani kao majstori prljavih kampanja. Ne očekujem da se ponašaju drugačije ni u toku ove kampanje – dodaje Tadić.

Konsultant Centara civilnih inicijativa Željko Ninković kaže da su i prethodna tri izborna ciklusa završavana sa 70 odsto velikih tema koje nemaju veze sa lokalnim nivoom vlasti.

- Lokalne teme obično uzmu deset minuta od dva sata predstavljanja kandidata na tribinama. U razvijenom demokratskom društvu prioritetno bi bilo ono što će se dešavati na nivou zajednice. Međutim, stvari se kod nas sigurno neće tako odvijati, naročito krajem kampanje – zaključuje Ninković.

Dario Jovanović, direktor projekta „Pod lupom“ koji prati izbore u BiH, podseća da su opštine i gradovi prva i osnovna stepenica za rešavanje problema građana i da se zbog toga ne bi smelo dešavati da na lokalnim izborima dominiraju „velike političke teme“.

Od oko 12,5 milijardi javnog novca u celoj BiH godišnje, paradoks je da u FBiH samo 8,5 odsto ide na lokalne zajednice, a u Republici Srpskoj do 20 odsto. To je malo da bi se konkretno uticalo na kvalitet života građana.

Međutim, na lokalnim izborima u BiH upražnjeno je čak 3.300 pozicija u skupštinama i za (grado)načelnike. To je ogroman izborni plen. Politika je unosno zanimanje za koje nisu potrebne nikakve kvalifikacije - kaže Jovanović.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

vss

21.07.2016 09:46

Mislite, organizovani kriminal u vrhu vlasti unjesto imteresa gradjana. Hvala sluzbenom SAD-u i EU sto su to sve ovdje instalirali.

ODGOVORITE
Name

građanin

21.07.2016 11:54

Građani da daju glas u korist pojedinih ljudi što će se unovčiti. Smiješni su mnogi. Svak ulazi u politiku a nije ni za kućnog savjeta. Neće lako do glasova.....

ODGOVORITE