Video: Strijelac za Sjevernu Koreju 1966. protiv Italije još uvijek slavi!

Strelac pobedonosnog gola za Severnu Koreju protiv Italije na Svetskom prvenstvu 1966, Pak Du-ik rekao je da je i 50 godina kasnije radostan zbog te pobede.

Fudbal 25.07.2016 | 14:30
Video: Strijelac za Sjevernu Koreju 1966. protiv Italije još uvijek slavi!
“Sada, kada je prošlo 50 godina, sećam se da sam bio mlad. Italija je bila jaka ekipa, a mi smo je pobedili. I dalje me nije napustio osećaj sreće. Pamtim kako su tada britanski navijači podržavali naš tim” rekao je Pak.

Severna Koreja pobedila je Italiju sa 1:0 na stadionu u Midlsbrou, ali je izgubila od Portugala u četvrtfinalu.

Grupa igrača okupila se 2002. godine na stadionu u Midlsbrou da proslavi pobedu nad Italijom. Nosili su crvene dresove, šalove, primali su čestitke, a publika ih je burno pozdravila.

Pak je prisustvovao tom događaju, ali je sada, 2016. kod kuće na prisniji i mirniji način obeležio zlatnu proslavu.

Severna Koreja je posle toga samo jednom uspela da izbori plasman na Svetsko prvenstvo, 2010. godine u Južnoj Africi, kada je izgubila sve tri utakmice u grupi.

Plasman Severne Koreje na Mundijalu 1966. decenijama je bio najbolji učinak nekog azijskog tima na svetskim prvenstvima, sve dok 2002. godine Južna Koreja nije došla do polufinala.

Mladi fudbaleri u Severnoj Koreji znaju da se pobeda iz 1966. desila, ali ne znaju mnogo detalja o toj utakmici. Selektor ženske reprezentacije do 14 godina, Jang Kjong Il jedan je od onih koji žele da se ne zaborave najbitniji detalji sa te utakmice.

“Pak Du-ik je za sve nas koji se bavimo sportom u Severnoj Koreji i dalje sportski heroj, posle svih ovih godina” zaključio je Kjong Il.



Izvor: blic.rs/beta

Komentari / 0

Ostavite komentar