Zvezda vrlo blijeda, ali prošla Valetu!

Zvezdin arsenal pun baruta, ali pancir je iz babinog ormara! Crveno-beli savladali Valetu sa 2:1, ali će protiv Ludogoreca morati mnogo bolje ako misle da se i na jesen takmiče u Evropi!

Fudbal 19.07.2016 | 22:45
Zvezda vrlo blijeda, ali prošla Valetu!
Zahtev važi od davnina: Crvena zvezda mora da pobeđuje, ali i da igra atraktivan fudbal. I potrudila se uprava Crvene zvezde da tokom prelaznog roka navijačima pokloni igrače koji znaju lopte. Međutim, negde u tom procesu svesno je ušla i u rizik da sezonu počne sa odbranom koja joj se možda neće obiti o glavu u prvenstvu, ali će joj u Evropi, koliko god potrajala, zadavati migrenu pri svakom protivničkom ataku na gol Damira Kahrimana.

A potrajaće ta evropska avantura barem još dve nedelje, pošto Valeta, upkos fudbalskoj mudrosti nekarakterističnoj za klubovi iz zemalja poput Malte, ipak nije mogla da se odupre objektivno školovanijima od sebe. U revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona crveno-beli su nošeni hukom 31.112 ljudi sa tribina stadiona „Rajko Mitić“ golovima Mičela Donalda i Aleksandra Kataija slavili sa 2:1 i izborili se za dvomeč sa Ludogorecom u kome će, ako izađu kao pobednici, obezbediti makar grupnu fazu Lige Evrope.

Bude li se Zvezda tamo i našla, imaće šta da ponudi, jer ma koliko nejaki Maltežani ne mogu da budu ogledalo krajnjih mogućnosti Beograđana, videlo se i večeras da Aleksandar Katai, ovaj put sa kapitenskom trakom, i ostatak ekipe imaju čime da ugroze rivala. Videlo se to i kad Gelor Kanga povuče loptu dok se o njega čuvari odbijaju, i kad je Katai inteligentnim potezima rasparivao posednju liniju Valete, i pri nekim majstorskim trikovima Pabla Moučea, pa i kad je Donald u tom 30. minutu umalo odvalio stativu pre no što je projektil sa 30 metara o martinelu završio u mreži Emanuela Bartola.



Pogrešno bi bilo zaboraviti i Slavoljuba Srnića, koji je u 76. minutu spojio Kataija sa golom i tim verovatno i odlučujućim pasom pokazao da u borbi za mesto u startnih 11 i Zvezdine novajlije iz inostranstva treba da se „plaše“ starosedeoca koliko i ovi njih.



Međutim, sve to neće mnogo ili čak nimalo značiti Zvezdi ako navijači nastave da se hvataju za glavu svaki put kad se protivnk nađe na crveno-beloj polovini terena. Samo malo kvalitetniji individualci od Valetinih, a oni su daleko od evropskog nivoa, napunili bi mrežu Damira Kahrimana do vrha.

I nisu samo štoperi, mada je to uvreženo mišljenje, jedini krivci za tu promaju u poslednjoj liniji. Previše loših pasova u opasnoj zoni, prevelika gužva na samom centru zbog koje se postavlja pitanje mogu li Donald, Damijen Le Talek i Kanga da uopšte igraju zajedno u ovakvoj formaciji, a da ne se sudaraju. I uprkos tome dopuste gostima da se tri puta nađu u situaciji jedan na jedan sa odličnim Kahrimanom.

Rekao je Zvezdan Terzić da u Crvenoj zvezdi dobro znaju gde su šuplji, ali da nisu u situaciji da mogu da priušte da zakrpe sve rupe. Ako je neko i imao nedoumice gde to curi sada više sigurno nema. Otuc i zvižduci zapadne tribine posle izlaska Džonatana Beniteza samog pred Kahrimana u 22. minutu. Ista scena i u 67. minutu kada je Fortuna još jednom bila saveznik domaće ekipe. Prizori u potpunoj kontradiktornosi sa još glasnijim pevanjem sa severa posle gola Džonatana Karuane u 11, kada je Tomas Fibel posle kornera zakasnio da ga pokrije na prvoj stativi.



Cilj je svejedno ostvaren, ali je iščezao sav onaj optimizam koji se pojavio u dobrom delu navijača kada je Zvezda na žrebu izvukla Ludogorec. Jeste početak sezone i jeste ovaj novi Zvezdin tim imao malo vremena da se upozna. Ali jeste ovo i samo Valeta sa Malte. I jeste da danas svi igraju fudbal, ali neki to čine bolje nego drugi. A ako su se Ludogorecovi „špijuni“ večeras nečega uplašili onda je to mogao da bude ponajviše ambijent na Topčiderskom brdu.

I tek nešto više od toga.

DRUGO KOLO KVALIFIKACIJA ZA LIGU ŠAMPIONA, REVANŠ MEČ

CRVENA ZVEZDA - VALETA 2:1 (1:1)
/Donald 30, Katai 76 - Karuana 11/, prva utakmica 2:1, ukupno 4:2

Stadion: Crvena zvezda;
Gledalaca: 31.112;
Sudija: Tore Hansen (Norveška)
Žuti kartoni: Donald, Katai (Crvena zvezda), Bifa, Borg, Kremona (Valeta)

Crvena zvezda (4-2-3-1): Kahriman - Cvetković, Fibel, Rendulić, Ibanjez - Le Talek, Donald - Mouče (od 65. Srnić), Kanga (od 86. Ruiz), Katai - Vijeira (od 71. Sikimić).

Valeta (4-2-3-1): Bartolo - Borg, Karuana, Kruz, Azopardi (od 79. Umeh) - Pina, Brifa (od 90+3. Kremona) - Romeu (od 72. Santijago), Benitez, Aguire- Misfud.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Delija BN

19.07.2016 22:34

Ovo kao da je pisao vođa Grobara ili predsjednik uprave Partizana... Grobari poklopite se ušima i učite od boljeg.

ODGOVORITE
Name

Dragan BL

19.07.2016 23:28

Samo napred Zvezdo!

ODGOVORITE