LŠ: Da ''Marakana'', tj. ''Rajko Mitić'' ponovo postane neosvojiva tvrđava!

Kvalifikacije za Ligu šampiona se posle devet godina vraćaju na najveći srpski stadion, navijači očekuju goleadu i efIkasnu igru protiv La Valete!

Fudbal 19.07.2016 | 18:00
LŠ: Da ''Marakana'', tj. ''Rajko Mitić'' ponovo postane neosvojiva tvrđava!
Te 2007.godine Srbija je slavila dve godine od osamostaljenja, za jedan euro mogli ste da dobijete 80 dinara, mlada reprezentacija naše zemlje je bila druga u Evropi, Crvena zvezda je imala „mali“ finansijski dug koji je predsednik Dragan Stojković pokušavao da sanira. I što je za ovu priču najvažnije: Marakana, najveći srpski stadion, i dalje je nosio epitet - neosvojiva Tvrđava.

Nije teško zaključiti da se mnogo toga u životu i radu Crvene zvezde promenilo od leta 2007.godine kada je velikan iz Beograda na svom bunjištu odigrao poslednji meč u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Glazgov Rendžers je izvukao živu glavu na Topčiderskom brdu i samo ubrzo sveopštu krizu u Ljutice Bogdana. Finansijsku, kadrovsku, moralnu... Kvalifikacije za Ligu šampiona te pomenute 2007.godine asu došle „glave“ Crvenoj zvezdi, a sada sve strukture veruju da je došlo vreme da najtrofejniji srpski klub finansijski vaskrsne zahvaljujući uspehu u eminentnom takmičenju.

Došao je i taj dan: kvalifikacije za Ligu  šampiona se vraćaju na najveći srpski stadion (20.30 časova), ali daleko od toga da revanš susret sa Valetom ima prizvuk istorijskog. To je jedan od onih mečeva unapred dobijenih, okarakterisanih kao zagrevanje za ispit leta. Međutim, kao što su Luković i drugovi na Malti tražili davno izgubljeni evropski identitet i ponos, tako i večeras neće imati samo obavezu koju bi trebalo da oslika konačan rezultat.

Pobeda i to ubedljiva se nekako podrazumeva. Zvezda počev od utakmice sa Valetom mora da potraži paramtere koji su je učinili velikom. Da pokuša da uradi sve da Marakana, kao što napisasmo na početku teksta, ponovo bude neosvojiva tvrđava.

Pazite samo ovaj turoban podatak: na poslednjih šest evropskih mečeva kao domaćin Crvena zvezda ima samo JEDNU pobedu. I to protiv islandskog IBV-a. Najveći srpski stadion postao je poligon koji su poharali skupoceni igrači Kairata, a sa glavnom na ramenima sa njega se vratili Naftan, Omonija, Černomorec...

„Biće nam mnogo lakše nego na Malti. Naš teren je mnogo većih dimenzija. Igramo bolje pred Delija. Ne sumnjam da ćemo biti bolji nego na prvom meču“, poručio je Zvezdin Argentinac Luis Ibanjez.

Pobeda uz mnogo golova u mreži Valete trebalo bi da se čuju do Razgrada... Ludogorec je posle žreba u petak nekako spontano dobio ulogu, ako ništa drugo, blagog favorita... Možda i zato što Crvena zvezda kroz ove kvalifikacije traži istorijske parametre, ponos i identitet... Na Malti je posao uspešno završen, ali uz silne muke u prvom poluvremenu. Prosto ambicije Crvene zvezde su visili na obalama Mediteranskog mora... Zvezda je nekako preživela, a sada mora da pokaže igrački napredak pred dobro popunjenim tribinama Marakane.

U tom cilju videćemo dve promene u startnoj postavi. Kapitena Lukovića zamenićeZoran Rendulić, dok će Slavoljub Srnić prepustiti mesto Argentincu Moučeu. Videćemo da li je nekadašnji krilni vezista Boke Juniors sposoban da proizvede veče aplauza u Ljutice Bogdana, ali za 45 minuta na Malti je pokazao da je na „ti“ sa loptom... Videćemo i da li je srednji red u sastavu Kanga, Le Talek, Donald pohvatao konce, dobio sposobnost da pomaže ranjivoj odbrani, kao i da li je Ugo Vijeira željan da izađe iz golgeterske zone sumraka.

Mnogo toga Crvena zvezda ima da reši za sedam dana kako bi se Evropa (čitaj Ludogorec) ponovo plašila...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar