Volstrit žurnal: SAD ukida sankcije Rusiji

Pošto je SAD potrebna saradnja sa Moskvom u rješavanju sirijske krize, Vašington će morati da pravi ustupke koji će u perspektivi dovesti do ukidanja sankcija.

Svijet 18.07.2016 | 22:50
Volstrit žurnal: SAD ukida sankcije Rusiji
“Državni sekretar SAD Džon Keri je čest gost u Moskvi i sve češće pokazuje spremnost za saradnju. Tokom svoje posljednje posjete Keri je predložio Rusiji ideju stvaranja zajedničke američko-ruske grupe za razmenu operativnih i obaveštajnih informacija i sinhronizaciju akcija protiv terorista”, navodi američki list „Volstrit žurnal“, a prenosi "Sputnjik".

Međutim, Moskvu, čini se, ne interesuje mnogo ovakav prijedlog, jer zajedničko učešće u mirovnom procesu podrazumjeva partnerski odnos dviju zemalja, a znači da ne može biti realizovano u uslovima antiruskih sankcija. Potpuno je moguće da će SAD uskoro biti spremne da ukinu sankcije u zamjenu za zajednički plan o Siriji, piše ovaj list.

”Rusija ima sve razloge za optimizam po ovom pitanju, jer je stav Vašingtona u posljednje vrijeme postao prilično savitljiv. Samo prije godinu dana SAD su izričito odbacivale svaku ideju saradnje sa Rusijom u bliskoistočnom konfliktu. Ipak, od tada se mnogo promjenilo — rusko učešće u rješavanju krize pokazalo se efikasnim i Vašington je shvatio svoju nemoć u ovoj krizi”, naglasio je „Volstrit žurnal“.

Osim toga, jedinstvo EU po pitanju očuvanja sankcija se raspada, posebno od kada su SAD skoncentrisale svoju pažnju na Siriju, ostavivši Njemačkoj rješenje ukrajinske krize.

“Na ovaj način, Moskva ima razlog da vjeruje da će ruska pomoć u rješavanju krize na Bliskom istoku uticati na stav kako Vašingtona, tako i Berlina”, zaključuje list.

Ranije je saopšteno da je dvodnevna posjeta Džona Kerija Moskvi tokom koje se sastao sa predsjednikom Vladimirom Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom bila produktivna. Strane su dogovorile korake za prekid vatre i stvaranje uslova za političku tranziciju u Siriji.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Srbin

18.07.2016 14:21

Na koljena pred Putina kralja, uskoro ce i turko Putinu pod noge

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

18.07.2016 16:51

Upravo tako kao što si i napisao. Sunce izlazi na istoku.

Name

Re Srbine

18.07.2016 15:19

Ti nisi srbin ti si Rus . Ti nista drugo I ne zelis da budes . Uzivaj u svojim snovima . Zivio Tito. Zivilo bratstvo I jedinstvo

ODGOVORITE
Name

Srbin

18.07.2016 16:47

Dole glavu Mujo

Name

Re Srbin

18.07.2016 15:41

Fati se lopate i krampa zaradi koji dinar napravi sebi koje djete odhrani ga kao poštenog čovjeka da makar ta generacija nebude nacionalista i da im se nedešavaju stvari kao nama radi takvih kao što si ti i Draže Mihajlović Koliko ja vidim Rusija pada po noge Amerima a Turska nikad nije padala i odkud ti sad da pada hehehe baš si smješan , aha ako budeš ima problema da napraviš djete koje zovni mene ja ću ti pomoći zato dobro udaraj i ne dangubi na internetu

ODGOVORITE
Name

Exstra

18.07.2016 16:00

Osjetili Amerkaneri dabi se Turci mogli udruziti sa Rusijom pa oni bi da to prije urade Putinu je bolja ona Narodna drzi se komsije ovima nemozes nista da vjerujes.

ODGOVORITE