Intervju - Miroslav Nikolić: Saletu ugovor na još 10 godina!

Ljudi, to je Sale Nacionale - treba da ga podržimo, ne stalno da osporavamo! "Uhvatili se svi za Bobana Marjanovića, kao da smo mi krivi što on neće da igra. A to je on sam izabrao, a bio je pozvan. Stvara se slika kao da mi ne želimo da ostvarimo uspeh i odemo u Rio, kao da želimo da uništimo našu košarku. Umesto svih pitanja o Bobiju trebalo je da pitate - selektore, a kako ste uspeli da napravite onako briljantnu igru bez Bjelice, Mačvana, Marjanovića i Milutinova? - A napravilo se kao da je Sale kriv što Bobi ne igra", rekao je asistent selektora Srbije.

Košarka 19.07.2016 | 00:00
Intervju - Miroslav Nikolić: Saletu ugovor na još 10 godina!
Nepunih dvadeset dana ostalo je do početka Olimpijskih igara u Riju i trenutka koji su košarkaši Srbije čekali deceniju i kusur - da se nađu na najvećoj planetarnoj smotri, u društvu najboljih selekcija. 

Posle silotivog izdanja u kvalifikacijama za olimpijski turnir i kraćeg odmora Orlovi su otišli u staru bazu, planinu Kopaonik, odakle spremaju dalju taktiku koja bi trebalo da im garantuje bar mesto na postolju. A medalja? Nije važno koje boje, jer sama overa vize za Rio već je velika stvar. Plan je sledeći - posle najlepše srpske planine, sa koje su Orlovi stremili ka mnogim medalja, a poslednja je bila ona sa Mundobasketa pre dve godine, sledi put u argentinsku Kordobu na poslednje „štimovanje“, a onda ono najvažnije. 

Zbog svega toga dan uoči odlaska najboljih srpskih košarkaša i kompletnog stručnog štaba razgovarali smo sa desnom rukom selektora Aleksandra Đorđevića i dugogodišnjim trenerskim radnikom, Miroslavom Nikolićem, koji je za naš portal govorio o brojnim temama vezanim za reprezentaciju Srbije. O stvarima koje su se desile još pre okupljanja tima, ali i svemu što će se dešavati u bliskoj budućnosti. 

Popularni Muta ugostio nas je u domaćinskom ambijentu kompleksa Sportskog centra Dinamik, kluba koji planira da pretvori u pravu srpsku košarkašku Akademiju. 

Za početak, zanimalo nas je kako Miroslav Nikolić vidi našu grupu na Olimpijskim igrama, gde igramo sa SAD, Francuskom, Venecuelom, Australijom i Kinom?

"Odlično je što smo odmah sa Amerima. Ako bi se sve dobro podesilo, moglo bi da se dogodi da se s njima ne sretnemo sve do finala. Grupa je jaka i meni se baš sviđa. Gledajte, morate da igrate protiv jakih ako želite da nešto ostvarite u životu. Ne možete samo slabije da pobeđujete. Moramo da igramo jake mečeve. Igramo protiv dosta moćnih reprezentacija, a sve će da zavisi od toga kako ćemo da tempiramo formu".

Šta vi očekujete od Srbije u Riju? Nije nas bilo dvanaest godina i sada narod očekuje da odemo daleko?

"Pa, ja prvo moram da kažem da bih sa Sašom prvo produžio ugovor na još deset godina. Ej bre, on je Sale Nacionale, ljudi. Odveo nas je u Rio. On je mlad čovek, a veliki trener. Treba da ga podržavamo, a ne stalno da ga osporavamo. Posle toliko vremena idemo na Olimpijske igre, što je samo po sebi velika stvar. A on nas je odveo tamo sa igračima koje je birao. Mnogi iskusniji treneri od njega to nisu mogli. Sad idemo tamo i jedino što mogu da obećam jeste da ćemo ići tamo da odigramo najbolje što znamo kako bismo otišli najdalje".

Reklo bi se da ste prilično ogorčeni na deo javnosti koji je imao šta da zameri selektoru?

"Naravno da jesam. Ali, meni to nije jasno! Ali ja znam da će Saša da se izbori sa tim. On je mlađa garda, seda garda odlazi, na mladima svet ostaje. On je drugi na svetu, četvrti u Evropi, što nije mala stvar. Ali, znate kakvi smo mi narod - navikao je samo na zlato, pa zlato. Mi sad kad bismo igrali sa Amerima u finalu i izgubili, oni bi rekli: 'E, kako smo smeli da izgubimo u finalu?' Sale dobro radi i to mnogi vide. On je trener, ne ono što kažu - mlad trener - nego, bre, trener. I verujem u njega".

UŠLI SMO U MAŠINU, POČELI SMO DA MELJEMO...

Posle nekoliko godina stagnacije došli smo u situaciju da su nam gotovo svi reprezentativci vodeći u klubovima za koje igraju, što se pozitivno odražava na nacionalnu selekciju. Kako gledate na ovaj detalj?

"Izborili su se, zaslužili su to velikim radom. Ja sve njih poznajem jako dobro, jer sam maltene svima bio trener. Imao sam tu sreću da sam bio trener jedne generacije koja je bila šampion Evrope (2006. godine). Onda sam promenio generaciju i uzeo one što su ih nazivali 'neuspešnom generacijom'. Jer su ovi prethodni bili uspešni, je l... To me je onda malo zaintrigiralo. Rekao sam sebi: 'Ajde da vidim kakvi su ti neuspešni, života ti?! Da vidim šta tu ima'. Igrali smo 2007. godine Svetsko prvenstvo i bili šampioni u Novom Sadu", zastao je na trenutak Nikolić, pa produžio:

"A onda sam vodio još jednu generaciju posle toga. Dakle, radio sam sa momcima čija je starosna razlika oko sedam - osam godina. Nisam trenirao jedino Zorana Ercega i evo sad Nikolu Jokića. A svi ovi između su moja deca. Zato me je Saša Đorđević i zvao kada je okupljao reprezentaciju Srbije, jer je znao kakav sam odnos imao sa tim momcima. On veruje u mene kao čoveka i kao trenera. To je neki moj doprinos, ono što ja mogu da pružim".

Rekao nam je Muta da je ekipa od samog početka priprema „smućkala“ jedan, važan sastojak.

"Okupili smo jako dobar tim, napravili izvanrednu atmosferu, a znajte da bez atmosfere nema ništa. Radili smo dobro, momci su bili jako požrtvovani, imali su mnogo energije iako su imali već sve prethodne napore, što je jako dobro".

Igrači su u svakom razgovoru sa novinarima posebno isticali značaj rada sa stručnim štabom, u smislu dobro odmerenih treninga, perioda oporavka i rada na terenu...

"Sve što smo uradili bilo je u dogovoru sa našim kondicionim trenerom, Mladenom Mihajlovićem, koji je sve to odlično napravio. Nama su treninzi praktično izgledali kao jedan kvalitetan oporavak posle svega. Radili smo samo s loptom, jer su momci bili jako umorni posle svih obaveza u klubovima. Ali, vidite kakvu smo hemiju napravili i šta smo uradili. Kada smo došli do finala - ekslodirali smo. Pazite, vi da dobijete jednu onako iskusnu ekipu onako ubedljivo, to je jako teško. Pogledajte samo prvu četvrtinu kako smo odigrali. Pa onom se niko nije nadao, pa ni ja. Ali, znao sam da ćemo mi da meljemo. Polako, ali sigurno. Prva, druga, treća, četvrta deonica... Protivnici padaju".

Nismo stigli ni da postavimo naredno pitanje, a Nikolić je već imao šta da doda, jer je bio pun utisaka.

"Moram da kažem da ono što je Jokić uradio je nešto neverovatno. Iskreno, nisam se nadao da će onako dobro da se uklopi. Fenomenalno je radio, On je napravio figuru u Americi, jako se dobro snalazi. Poštuje reprezentaciju, saigrače. Poštujem i ja sve ono što je uradio dosad. Radi bez pogovora i vidite kako igra".

PITANJE JE DA LI BI IKO IGRAO DA NA STOLU IMA 20.000.000!

Krenuli smo da upitamo selektorovog pomoćnika o stanju i Milana Mačvana, ali i činjenici da dres Srbije definitivno neće obući Boban Marjanović. Čekala nas je poduža misao.

"Mene neke stvari jako nerviraju. Nerviraju me određeni novinari, ne vi sad konkretno... I to znaš u kom smislu - čekaj da se završi prvenstvo, pa onda pitaj za slučaj Bobana Marjanovića, a nemoj da nas nerviraš kada se igra. Uhvatili se svi za Bobana Marjanovića, kao da smo mi krivi što on neće da igra. A to je on sam izabrao, a bio je pozvan. Stvara se slika kao da mi ne želimo da ostvarimo uspeh i odemo u Rio, kao da želimo da uništimo našu košarku. Umesto svih pitanja o Bobiju trebalo je da pitate - selektore, a kako ste uspeli da napravite onako briljantnu igru bez Bjelice, Mačvana, Marjanovića i Milutinova? - A napravilo se kao da je Sale kriv što Bobi ne igra. On je to sam izabrao, sam je otpao, jer nije želeo da igra kad je trebalo. Nema veze, pitanje je realno da li bismo i mi igrali kada bi na stolu bilo 20.000.000 dolara (21.000.000, precizno). Neko mu je verovatno to rekao tako, ne znam sad... Zato smo se borili sa onim što imamo".

Postavlja se pitanje - koliko je bilo teško promeniti kompletnu taktiku posle trenutka kada je Boban Marjanović odlučio da otkaže poziv selektoru (12 sati pre okupljanja tima)?

"Bilo je jako teško. Morali smo sve da radimo brzo, u hodu. Digli smo pritisak svima. Ali, oni igrači koji su bili tu, koji su želeli da treniraju i igraju odradili su veliki posao. Deca su se dobro snašla, a sad nas tek čeka pravi posao. Videćemo kako će sve to da izgleda na Kopaoniku, pa onda u Argentini u poslednjim proverama pred Olimpijske igre", napravio je kratak predah Nikolić i dodao:

"Meni će jako krivo biti što nećemo na OI izaći u najboljem sastavu. Vidite samo ostale, koji će doći sa svim najjačim snagama. Biće svi jaki kao zemlja. Francuska, Australija, Španija, SAD, Brazil, Litvanija... A tu smo i mi, a na primer jedna Italija je ispala, iako je bila domaćin kao i mi. Moram posebnu zahvalnost da uputim premijeru Aleksandru Vučiću i državi na tome što je verovala u nas i izdvojila novac kako bi se organizovao jedan onakav turnir. I srećan sam što nismo izneverili, kao Italijani svoju zemlju".

Pomenuli ste i Nikolu Milutinova, ali niste ulazili u detalje oko njegovog slučaja?

"To što je on uradio bilo je iz nekih ličnih interesa, što nikada kod nas nije bilo. Uvek je reprezentacija bila pre svih. Uvek smo mi bili ti koji savetujemo igrače kada treba da idu negde preko i kako i šta dalje. Ljudi, morate da znate odakle ste došli! Ti napravi karijeru, prijatelju, i svaka ti čast na tome. Ali, uvek treba da znaš odakle si došao kada odeš tamo negde, daleko. Treba da se zna ipak neki red, da se za reprezentaciju Srbije bori stalno".

VREME JE DA JOVIĆ ODE U BOGATIJI KLUB I SVE NAPLATI

Da ne ispadne kako je Miroslav Nikolić samo upućivao kritike, bilo je i lepih reči. I to kakvih, na račun Stefana Jovića.

"Stefan Jović, kao i ostali igrači koje sam ja trenirao, su jako napredovali. Napravili su dobre karijere i ja sam jako zadovoljan. Jako mi je drago što mogu da vidim svoje momke, kojima sam dao šansu, kako prave ozbiljne rezultate na terenu. Pogledajte gde je sad Jović - jedan od najboljih igrača reprezentacije Srbije, ali i Zvezde. I to kao 'bek-ap'. To si ti igrači za koje treneri posle shvate da su oni prvi, vodeći igrači. Desi se ponekad da treneri više poverenja imaju u one 'bek-ap' igrače nego one glavne".

Nije se na tome zaustavio Nikolić, a dodatna pitanja nisu bila potrebna.

"Jović je specifičan tip igrača. On je jedan od boljih defanzivaca u Evropi, kao i Stefan Marković. Jović je miran igrač. Nisam saglasan sa stručnjacima koji kažu da nema šut. Stefan je takav u glavi - on više voli da podeli asistenciju i razigra saigrače, nego da sam završi akciju. Grubo je reći da nije skorer. On je takav. Ima jako dobru ruku i kada šutne i pogodi dva od dva, on više ne šutira do kraja. Pazite, Jović nikada neće biti zvezda kao neki, ali će biti jedan od glavnih igrača uvek. Evo, gledajte kako igra i u reprezentaciji i u klubu. Završava veliki posao", smatra Nikolić, ali i šalje poruku svom učeniku:

"Ako me pitate da li bi trebalo da ostane ovde ili da ide dalje, ne bih znao šta tačno da kažem. Ali, posle svega viđenog verovatno bi bolje bilo da ide dalje. U Zvezdi ga nisu toliko cenili kada je došao. Tek posle su videli njegov kvalitet. Trebalo bi možda da ode negde, da proba nešto drugo, da bude u nekom jačem, bogatijem klubu. Zvezda jeste institucija naša, kao i Partizan. Ali, treba da ode negde dalje i unovči lepo svoj kvalitet. Da naplati sav trud i rad. To je moje mišljenje".

A šta to reprezentativce Srbije očekuje u velelepnom turističkom centru?

"Biće dosta trčanja, to sigurno. Dosta, dosta trčanja. Potom idemo u Argentinu, tamo nas čekaju kontrolne utakmice (Argentina, Francuska, Hrvatska prim. aut). Videćemo još u kojem sastavu putujemo tamo, zbog momaka koji se oporavljaju. Ali, nadam se najboljem timu".

Imamo mladog i talentovanog trenera, ali i skup nadarenih momaka koji će biti naša najlepša budućnost, počev od Nikole Jokića, preko Marka Gudurića, Radeta Zagorca, Nikole Milutinova...

"Jeste, napravili smo veliku bazu mladih nada koje tek treba da nose ovaj tim. Ali, naravno, ne treba da zaboravimo i ove nešto starije. Pa, gledajte Parkera, Diaoa, Skolu... Oni igraju u reprezentaciji i sada, sa 34, 35, 36 godina... Mi treba da pravimo smenu generacija, ali postepeno. Za to vreme doći će ovi mladi, koji će preuzeti kontrolu".

BOGDAN MI DUGUJE 6.000 PIĆA

Kako stojite u onom vašem čuvenom takmičenju koje imate sa igračima u timu? Je l su vam i dalje dužni?

"A, šta da vam kažem - Bogdan Bogdanović mi već duguje 6.000 pića, a-ha-ha. On, kao najbolji šuter u Evropi... Ali dobro, da on meni tako povremeno da šutnem neku s centra... Malo mi teže ide pošto sam stariji. A uspeo sam da ubacim jednu s centra i dobijem opkladu, zato mi duguje toliko. On je moja stara žrtva, a-ha-ha", nasmejao se Nikolić, ali i otkrio:

"U poslednje vreme volim da se takmičim s Nedovićem. On je pun samopouzdanja, pa volim s njim da se takmičim. A u poslednje vreme počeo je da me saleće i Gudurić mali, hoće i on... Ali, njega sam odjavio zasad, nije još njegovo vreme. S njim ću ja u hodu da radim, ne brinite", zaključio je Miroslav Nikolić.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar