Dominacija Markesa na Zahsenringu za +48!

Španski vozač Mark Markes dominantno je trijumfovao na Velikoj nagradi Nemačke i značajno uvećao prednost nad rivalima u generalnom plasmanu.

Ostali sportovi 17.07.2016 | 17:45
Dominacija Markesa na Zahsenringu za +48!
Markes je slavio na Hondi na stazi Zahsenring sa deset sekundi prednosti nad Karlom Kračloom i 11,5 Andreom Doviciozom.

Očajan dan imali su prvi pratioci u borbi za titulu Horhe Lorenco koji je bio tek 15, pa sada zaostaje 48 bodova, te Valentino Rosi koji je bio osmi pa ima -59 u odnosu na rivala.

Markes je slavio treći put i praktično na polovini sezona najavio osvajanje nove titule. Španac je sedmu godinu u nizu slavio na Zahsenringu u svim klasama, četvrti u "kraljevskoj".

Trka je većim delom vožena po kiši, koja je potom stala pa je kasnije sušenje staze zakomplikovalo stvari mnogim vozačima, bilo je mnogo grešaka prilikom izbora pneumatika.

Veći deo trke su se za vodeću poziciju borili Doviciozo i Rosi, izgledalo je da će Dukati da slavi, ali su upravo gume sve promenile. Italijani su kasno skinuli kišne, što je fantastično iskoristio Markes.

Španac, koji je bio u pozadini, pre svih vozača je odlučio da ode po gume za suvo, što mu je omogućilo da preuzme prvu poziciju i dominantno stigne do trijumfa.

Gubitnik dana je svakako Rosi koji je u poslednji krug ušao kao sedmi, borio se sa Danijem Pedrosom za šestu poziciju, da bi ga na kraju prestigao i Džek Miler i gurnuo na osmu. U međuvremenu je Doviciozo spasao svoju trku jer se popeo na postolje prestigavši Skota Redinga u samoj završnici.

Moto GP šampionat se nastavlja 14. avgusta Velikom nagradom Austrije na stazi "Red Bul Ring" kod Salcburga.

VN Nemačke:
1. Mark Markes (Španija/Repsol Honda) 47:03,239 minuta
2. Kal Kračlou (V. Britanija/LCR Honda) +9,8 sekundi
3. Andrea Doviciozo (Italija/Dukati) +11,6
4. Skot Reding (V. Britanija/Pramak Jaknič) +11,99
5. Andrea Janone (Italija/Dukati) +22,7

Generalni plasman:
1. Mark Markes 170 bodova
2. Horhe Lorenco 122
3. Valentino Rosi 111
4. Dani Pedrosa 96
5. Maverik Vinjales 83

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar