Potraga za mesarima, velike plate u Srbiji

Kada bi se okupili đaci koji su se upisali na smer za mesara opet bi u učionici ostalo praznih klupa.

Srbija 17.07.2016 | 13:55
Potraga za mesarima, velike plate u Srbiji
Početna plata mesara je 30.000-40.000, a dobri majstori zarađuju i do 80.000 dinara. Što ih je manje, to više vrede.

"Kada se sretnem sa bivšim đacima, oni prokomentarišu da im je neprijatno da kažu kolika im je plata, jer zarađuju mnogo više od mene, direktora škole sa 23 godine radnog staža. I to je pokazatelj da njihova profesija nije potcenjena",kaže Nataša Parezanović.

U Kruševcu, Rumi, Subotici, Kikindi, Sremskoj Mitrovici, Obrenovcu, Leskovcu i Aleksincu... mesarski zanat želi da uči od dva do pet đaka, pišu Večernje novosti.

U celoj Srbiji na ovaj smer upisalo se 268 đaka, na predviđenih 420 mesta. I dok đaci beže od klanica i mesara, trgovinski lanci i industrija mesa vape za dobrim majstorima, daju stipendije, pomažu tokom školovanja i zapošljavaju sve koji izuče ovaj zanat.

Veliki trgovinski lanci, poput "Deleza" i "Idee", pisali su Ministarstvu prosvete, tražili proširenje upisnih kvota, ali i u ministarstvu i u školama kažu da otvaranje više odeljenja ne znači ništa dok nema đaka koji bi ih popunili.

"I da imamo tri puta više učenika, svi bi mogli da se zaposle odmah posle škole, jer je potražnja na tržištu rada ogromna", kaže Nataša Parezanović, direktorka Hemijsko-prehrambene škole u Beogradu.

"Sarađujemo sa "Delezom", Klanicom "Đurđević", "Ideom", ali nemamo dovoljno đaka, koliko nam oni traže. Deca imaju praksu u maloprodajnim objektima, dobijaju stipendije, uče od pravih majstora. Kada izađu iz škole, oni su prave zanatlije koje mogu odmah da se zaposle".

Krivce za malo interesovanje naša sagovornica vidi u roditeljima i upisnoj politici.

"Trebalo bi da upisna politika bude stroža i da prag za četvrti stepen bude postavljen još više od 50 bodova. Tada bi se više dece interesovalo za mesarski i ostale zanate, koji su deficitarni na tržištu rada", objašnjava Nataša Parezanović.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 0

Ostavite komentar