80. rođendan "Beo zoo vrta": Stižu i pingvini

Beogradski zoo vrt proslavio je danas 80. rođendan i najavio modernizaciju ovog životinjskog carstva u srcu Beograda, u kome će dom uskoro naći i nove vrste.

Srbija 12.07.2016 | 22:51
80. rođendan "Beo zoo vrta": Stižu i pingvini
Najstariji stanovnik Vrta dobre nade je legendarni krokodil Muja koji je stariji čak i od Zoo vrta, jer se tu doselio odmah po otvaranju. Preživeo je i dva bombardovanja, a danas je živ i zdrav dočekao ovaj jubilej.

Tokom 80 godina postojanja zoo vrt se susretao s mnogobrojnim usponima i padovima, a kao još jednu legendu među više do 200 različitih životinja izdvojićemo čuvenu šimpanzu Samija koji je u zoo vrtu zasluženo dobio i svoj spomenik.Šimpanza Sami je prvi čovekoliki majmun koji je stigao u Beogradski zoološki vrt. Bilo je to 12. januara 1988. godine. Odrasle šimpanze, naročito mužjaci, izuzetno su opasne i agresivne životinje, nekoliko puta snažnije od čoveka.

Sami je postao poznat zato što je dva puta sam razvalio rešetke i uspeo da pobegne u centar Beograda. O njemu su pisali i svetski mediji, tako da je bio i planetarno poznat.Time što je uspeo dvaput da pobegne i prošeta po gradu, a da nikoga nije napao niti bilo kakvu štetu pričinio, Sami je pokazao svoju veličinu i sada, a uspomena na njega i dalje živi.U ubeđivanju šimpanze da se “preda” najveću ulogu imao je Vuk Bojović, nekadašnji direktor Zoo vrta, zahvaljući kome je ova beogradska oaza krenula uzlaznom putanjom.

Sami je živeo od 1979. do 1992. godine i imao je ćerku Zoricu. Spomenik najpoznatijoj šimpanzi podignut je pored objekta s primatima 1996. godine.

MALI MAZIO RAKUNA

Na današnjoj proslavi 80 godina postojanja Beo zoo vrta bio je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji se poigrao sa rakunom i najavio bolje uslove za životinje u Vrtu dobre nade.Mali je istakao da je zadatak ove ustanove da svake godine privuče još pet odsto novih posetilaca, a obaveza Grada Beograda je da investira u ovo životinjsko carstvo kako bi Beograd postao nezaobilazna destinacija.

On je najavio izgradnju pingvanarijuma u koji bi novi stanovnici trebalo da se dosele na jesen, ali i nove objekte za lenjivca i mravojeda koji će uskoro doći. Iako bi Beograđani u zoo vrtu najviše voleli da vide nosoroga, kako kaže gradonačelnik, to je nemoguća ideja, koja nažalost teško da će biti ikada ostvarena.

Pingvini bi krajem septembra trebalo da se usele u novi objekat u čiju je izgradnju, kako kaže Mali, uloženo oko 250.000 evra.Gradonačelnik Beograda zamolio je direktora zoo vrta Srboljuba Aleksića da se u narednom periodu zamene table s nazivima životinja, i da budu dvojezične – na engleskom i srpskom jeziku, kako bi i strani posetioci mogli da se informišu o vrsti koju gledaju.

Direktor Beo zoo vrta Srboljub Aleksić istakao je da je 80 godina postojanja veliki jubilej bogate istorije tokom koje je bilo puno uspona i padova.

“Najveća ekspanzija dogodila se od 1986. godine kada je došao Vuk Bojović. Na nama je da nastavimo njegov rad i stvorimo još bolji vrt. Moramo da damo sve od sebe da ove životinje imaju što bolje uslove za život”, rekao je direktor.Aleksić je najavio da će Zoo vrt osim novog prostora za pingvine, dobiti i nove kaveze za velike ptice, u toku je rekonstrukcija prostora za vukove, a završene su nove kuće za lenjivce i mravojede, koji stižu do kraja leta.

Beogradski zoološki vrt otvoren je 1936. godine na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika, industrijalca Vlade Ilića. Prilikom formiranja zauzimao je prostor od oko tri i po hektara, ali je vrlo brzo proširen na preko 10, da bi nakon Drugog svetskog rata bio ograničen na sedam, koliko i danas zauzima.Rešenje Zoološkog vrta iz 1936. godine predstavlja jedinstvenu celinu u urbanističkom i arhitektonskom smislu. Projektovao ga je inženjer Aleksandar Krstić, tvorac niza objekata i parkova tadašnjeg Beograda, koji je bio i prvi vršilac dužnosti direktora BEO Zoo vrta. Drugi svetski rat prekinuo je ambiciozne planove u vezi sa njegovom izgradnjom i proširenjem. Nakon rata, obnovljen je jedan njegov deo, a procvat doživljava krajem 80-ih godina.Njegov životinjski fond čini više od 1.500 primeraka, među kojima ima 250 životinjskih vrsta.

ZA VIKEND ZABAVA ZA NAJMLAĐE

Ovog vikenda posetioce Vrta dobre nade očekuje bogat program. Mališanima će u subotu 16. jula pevati hor Čarolija, dolazi i Minja Subota, a biće održane i druge manifestacije.A u nedelju tu će biti, animatori, klovnovi i druga zabava za decu. U okviru prostora u kome se nalazi majmuni posetioci mogu da pogledaju izložbu karikatura o životinjama, Animal Cartoon.

Izvor: Mondo.rs
Foto: Mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar