Kosmet: Hapse Srbe zbog dječijeg dodatka

Srbe na Kosovu i Metohiji tamošnja policija počela je da hapsi čak i zbog toga što primaju dečji dodatak iz srpskog budžeta?!

Srbija 12.07.2016 | 18:30
Kosmet: Hapse Srbe zbog dječijeg dodatka
Ovo tragikomično treniranje strogoće u petak je na svojoj koži osetio Obren Anđelković, koji je uhapšen na prelazu Merdare i držan u pritvoru do ponedeljka po podne.

Njemu se stavlja na teret posedovanje dokumentacije "paralelnih institucija" odnosno "remećenje jednakosti građana Kosmeta", jer su kod njega pronađene potvrde o dečjim dodacima!

Tu nije kraj samovolji prištinskih vlasti. Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", kosovska policija dobila je i naloge za oduzimanje dokumenata koja izdaju Privremeni organi srpskih opština na KiM, a koji funkcionišu po sistemu Republike Srbije.

Albanci ih nazivaju "paralelnim institucijama" i, kako smo čuli, neće prezati od hapšenja predsednika i zaposlenih u srpskim opštinama.

"Hapšenje predstavnika Srba i oduzimanje dokumentacije na srpskom jeziku koja se koristi u određenim ustanovama i institucijama Srbi na Kosmetu shvataju kao pritisak na njih ali i želju da se raseljeni ne vrate", ističe Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera.

"Pozivamo kosovske vlasti da ne sprovode takve akcije koje kod Srba stvaraju osećaj nesigurnosti, odnosno ugrožavaju njihova elementarna prava."

Stojanović smatra da rešavanje ovog ali i svih drugih pitanja treba rešiti kroz dijalog Beograda i Prištine:

"Zbog toga postoje pregovori u Briselu a nepriznavanje određenih institucija ili ustanova treba rešavati upravo u okviru ovog dijaloga. Najvažnije da se ovakvi incideti ne dešavaju u budućnosti."

PRIJAVA TUŽIOCA

Protiv Anđelkovića, koji je predsednik Privremenog organa opštine Podujevo, tužilac je podneo prijavu zbog rada u "paralelnim institucijama" dok je na sličan način pre desetak dana uhapšen i Dejan Arsić, službenik u Privremenom organu opštine Lipljan.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bosanac

12.07.2016 19:10

Bez brige, sad će Mile jedan referendum za Kosovo, čim mu noga ozdravi.

ODGOVORITE
Name

rade

12.07.2016 19:14

Pa sta rade

ODGOVORITE
Name

Da bude jasno

12.07.2016 19:42

Tu se ne radi o duplim dodacima. Kosovo slabo placa i pravim Albancima. Ovo je, valjda, iz zavisti iako je dodatak u Srbiji mali.

ODGOVORITE
Name

Md

12.07.2016 19:48

Sjećam se vremena kad su srpski političari tražili da se Albancima ukine dječi dodatak zato što imaju puno djece.Kako se vrijeme mijenja.

ODGOVORITE
Name

Po cemu se mjenja?

12.07.2016 20:57

Samo po tome da nema vise SFRJ i najmnogobrojnijeg naroda: Srba. On njih, a i drugih su isli dodaci porodicama s 11, 12, i vise djece. U kojima bi zena radjala kao masna, a muz bi drzao slasticarnu negdje s tim da porez nije bio placa i svi su zatvarali oci.. Albanci su bili Srbima sto su Arapi Svedjanima. Ovdje rezu dodatke drakonski. Srbi ne mogu raditi u Kosovu. Oni ne mogu dobiti pomoc nikakve vrste od Kosova. Moze se reci ona narodna: hrani sirotu na svoju sramotu. Bivsi slasticari, trgovci drogom sad sude onima koji su ih hranili i drzavu im izgradili.