Kažnjena jer je odbila da obavi abortus na crveno slovo

Odbijanje zdravstvenih radnika Opšte bolnice "Stefan Visoki" u Smederevskoj Palanci da pacijentikinji obave prekid trudnoće zbog "crvenog slova" završilo se novčanim kažnjavanjem medicinske sestre "zbog nepromišljenog razgovora".

Srbija 12.07.2016 | 10:46
Kažnjena jer je odbila da obavi abortus na crveno slovo
Ministarstvo zdravlja je obavilo nadzor u palanačkoj bolnici i utvrđeno je da je Z. S. (33) iz Mladenovca data informacija o troškovima ove vanstardardne usluge, kao i obavještenje da prekid može izvršiti i nekog drugog dana, s obzirom na obim poslova na Odjeljenju i nepostojanje indikacija za hitni prekid trudnoće.

Po informacijama iz Ministarstva, medicinska sestra M. U., koja je tog dana radila u ambulanti, pacijentkinji je zaista rekla da je vjerski praznik, te predložila da, poput većine pacijentkinja, na abortus dođe nekog drugog dana.

"Medicinska sestra je rekla da su ljekari zauzeti jer je operativni dan, te uzgred dodala da se ovaj prekid neželjene trudnoće u ustanovi ne radi tokom vjerskih praznika", iznosi drugačije mišljenje direktor Bolnice dr Nikola Ristić, koji je odlučio da medicinsku sestru novčano kazni zbog neprofesionalnog postupanja i nepromišljenog razgovora sa pacijentkinjom.

I dalje se, međutim, ne zna da li je riječ o izmišljotini medicinske sestre, ili pojedini lekari zaista ne obavljaju prekid trudnoće na vjerske praznike, što bi bilo kršenje zakona. Jer, tako nešto bi bilo legalno samo ako ljekar ima prigovor savjesti, ali on može da se odnosi samo uopšteno na prekid trudnoće, bez obzira na kalendar, a dr Ristić precizira da to niko zvanično nije istakao, te da pacijentinja nije imala uput, ni zakazano, niti je iko od ljekara s njom razgovarao.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

12.07.2016 11:56

SRBi su narod koji izumire i nestaje sa pozornice zivota. Zato nasilni prekud trudnoce ili ABORTUS treba ZAKONOM odmah zabraniti i dozvoliti samo uz saglasnost strucnjaka, nadleznog svestenika, Roditelja i Oca djeteta ako se radi o maloljetnom licu u posebnim slucajevima kada je ugrozen zivot "majke!" Cedomorstvo je najgori vid ubistva svog jos nerodjenog djeteta i zato takve slucajeve treba najstrozije kaznjavati a ljekarima po cijenu gubitka diplome i zaposlenja zakonski zabraniti da cine takave zlocine cedomorstva. Po ljekarskoj zakletvi svaki doktor se zavjetovao da ce ljude leciti a ne ubijati, i to jos nemocnu i nerodjenu djecu u utribi "Majki". Cedomorstvo od najstarijih vremena zabranjuju sve vjere i svi ljudi zdravog razuma koji tretiraju ABORTUS kao zlocin i ubistvo jos nerodjenog djeteta. KOLIKO je samo buduci naucnika, ljekara i drugi pripadnika razni profesia krz ABORTUS ubijeno ni broja se nezna. ZATO SRBi Svetog Save ako zele da zivi i da postoje kao narod Bozji odmah trebaju slozno da kaze STOP ABORTUSU ILI CEDOMORSTVU U SAVINOJ SVETOJ SRBIJI. U HRVATSKOJ Majka sa 23 godine zivota ima osmero djece. U Bosni muslimani i na Kosovu siptari imaju po desetoro i vise djece a SRBi ipomaju po jedno ili nijedno djete. To najbolje govori o duhovno stanju u SRBskom narodu koji zbog toga polako izumire!

ODGOVORITE