Kim će stvarno da izazove svjetski rat?!

Vojska Severne Koreje saopštila je da će "fizički odgovoriti" na američko i južnokorejsko raspoređivanje sistema raketne odbrane THAAD na Korejskom poluostrvu.

Svijet 11.07.2016 | 10:35
Kim će stvarno da izazove svjetski rat?!
"Primenićemo fizički odgovor kao meru čim bude potvrđena lokacija i vreme raspoređivanja ovog invazivnog sredstva u cilju američke nadmoći u svetu, sistema THAAD, na teritoriji Južne Koreje", saopštila je severnokorejska vojska, prenosi danas Rojters, pozivajući se na agenciju KCNA.

U saopštenju se navodi da je vojska Severne Koreje nepokolebljivo spremna na nemilosrdan osvetnički udar kojim će Južnu Koreju pretvoriti u "ogromnu buktinju i gomilu pepela" čim dobije naređenje da izvede napad. 

Južnokorejska predsednica Park Geun-hje rekla je danas da sistem THAAD nema za svrhu da uzme na nišan nijednu treću zemlju, već da je usmeren isključivo protiv pretnje Severne Koreje. 

SAD i Južna Koreja su u petak saopštile da će ovaj protivraketni sistem, koji se koristi u velikim visinama, biti korišćen u cilju suprotstavljanja rastućim nuklearnim i raketnim sposobnostima Severne Koreje, podseća britanska agencija. 

Severna Koreja često preti napadima na interese Južne Koreje i SAD u Aziji i na Pacifiku. 

Najava o raspoređivanju sistema THAAD, koja je izazvala brz i oštar protest Kine, usledila je dan nakon što je američko Ministarstvo finansija stavilo na crnu listu severnokorejskog lidera Kim Džong-una zbog kršenja ljudskih prava. 

Severna Koreja je stavljanje svog lidera na crnu listu okarakterisala kao "objavu rata" i zapretila snažnim odgovorom. 

Zvaničnik južnokorejskog Ministarstva odbrane rekao je da će u roku od nekoliko nedelja biti izabrana lokacija za rasproeđivanje THAAD-a i da saveznici nastoje da ga učine operativnim do kraja 2017. godine. 

SAD imaju 28.500 vojnika respoređenih u Južnoj Koreji, kao nasleđe iz Korejskog rata vođenog od 1950. do 1953. godine.

Izvor: Tanjug
Foto: Reuters

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Zuzu

11.07.2016 08:50

Ovi korejci trebaju napast ameriku da im se osvete za svoje ubijene korejce jer su ameri isli tamo i njih tukli godinama vrijeme je da se i ameriki neko osveti za svoje zrtve a bogami mnogo zemalha ima koji bi se trebale udruziti protiv anerike i da je sravne svu sa zemljom

ODGOVORITE
Name

jovo

11.07.2016 10:24

Jes ti normalan ili normalna,ne znam oji si djavo ali znam da ti je iq u debelom minusu.Oni da napadnu Ameriku,kuku koja glupost.

Name

re

11.07.2016 10:27

Osveta nikom nije dobro dosla , sa tim stavom se ide samo u patnju i unistenje naroda i drzava . Nadam se da razumijes ovo.

Name

Piksi

11.07.2016 09:45

Neko će morati prvi stisnuti taster.

ODGOVORITE
Name

kakav taster

11.07.2016 10:04

kakav taster ima s.koreja, pojeli bi ih za dva dana ko krme masnu kesu amerikanci, nego nece j.koreja sad da uzme da rjesava tu sirotinju pa je lakse ovako drzati izolovano nego se time baviti.

Name

Utisak

11.07.2016 10:11

Čini mi se da Kina ili Rusija drže uticaj u S. Koreji, nije baš tako kao što piše po novinama.

Name

re kakav taster

13.07.2016 11:28

Gdje to ameri nisu "ibucali kao krme masnu kesu" a da su mogli? Zapeli su u Siriji (zbog Rusiji) Rusiji i Kini. Tu im je kraj. Što se izolacije tiče zapad nije ostatak svijeta i zabolje Kima za ovu sankciju. Baš sam nešto zaključio da je Rusija izolovana hehe. Svi su zvanično uveli sankcije a svi krijući rade sa njom. S. Koreja ima iza sebe Rusiju i Kinu pa su se uprpili a isto tako ne mogu da podnesu poraz jer maloj S. Koreji ne smiju ništa. To kako ona ima uređenje to je njena unutrašnja stvar. Dosta je bilo uvođenja krvave amerčke "demokratije" po svijetu! The end

Name

patak.

13.07.2016 21:28

care'šta čekaš'ništa ne govori!SAMO razpizdi'napad KAŽU NAJBOLJA ODBRANA.dok se oni konsoliduju 'proće vremena.tako ti je to.

Name

Deki

11.07.2016 10:09

Izmedju ovog i Baje je znak jednakosti! Drze narod u strahu, svaki dan izmisljaju novog neprijatelja, stalno prijete nekim akcijama koje nikada ne sprovedu, narod na ivici gladi, a oni vladaju li vladaju!

ODGOVORITE